Helyi közélet

2016.09.14. 08:01

Nem akartak gyermekotthont Encsen

Encs - Encsen aláírást gyűjtöttek az állami gondozott gyerekek ellen. A képviselők visszavonták a határozatot.

Encs - Encsen aláírást gyűjtöttek az állami gondozott gyerekek ellen. A képviselők visszavonták a határozatot.

Encs. „Az Encsen élő emberek megdöbbenve értesültek arról, hogy a képviselő-testület rendkívüli ülésen döntött: ingyen biztosít telkeket a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak, hogy gyermekotthont létesítsenek a városban” – jelezte internetes portálunkhoz küldött levelében Hocza Tamás, a Jobbik választókerületi elnöke. Vázolta, a közel fél száz miskolci, „problémás fiatal” Encs­re költöztetése ellen a civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek azután, amikor megtudták, a nevelőotthon lakói a helyi iskolába fognak járni. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a fiatal házasokat nem támogatják kedvezményes telekvásárlási lehetőséggel a városban, de a nevelőintézet számára több telek is jut ingyen.

Létesülésével 25–30 új munkahely jöhetett volna létre. Szeles András

Okafogyott

Szeles András, Encs polgármestere lapunknak elmondta: az ügy már okafogyottá vált, ugyanis a telekhasználatról szóló határozatot a képviselő-testület visszavonta.

Kifejtette: májusban döntöttek arról, hogy biztosítják a területet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság számára. A gyermekotthonba 48, normál nevelési igényű, 10 és 18 év közötti gyermek költözött volna, miután a főigazgatóság egy pályázat segítségével megépítette volna a szükséges épületeket.

A polgármester szerint a jobbikos képviselő célja, hogy tovább gerjessze az indulatokat Encsen, pedig a gyermek­otthon létesülésével 25–30 új munkahely jöhetett volna létre a városban.

– Azonban hétfőn a testület visszavonta a határozatot. Ugyanis többen jelezték, hogy nem értenek egyet a gyermekotthon építésével, és kérték, tárgyalja újra az ügyet a képviselő-testület. Ezt megtettük, és úgy döntöttünk, hogy visszavonjuk a területhasználatról szóló határozatot. Hétfőn megérkeztek az aláírásgyűjtő ívek is, összesen 1016-an írták alá — mondta Szeles András.

Nem keresztény

Hozzáfűzte: Nem helyes azt feltételezni, hogy a gyermek­otthon egyenlő a bűnözéssel. Ezeknek a gyerekeknek vagy nincsenek szüleik, vagy nem tudnak róluk gondoskodni, ezért az államra hárul a nevelésük és szocializációjuk. A polgármester szerint nem mondható keresztény magatartásnak, ha valaki nehéz helyzetbe került gyerekekkel foglalkozó intézmény építését akadályozza meg. Főleg Encsen, amelyik várost a templomok városaként is szokták emlegetni.

A telkek térítésmentes biztosításával kapcsolatban Szeles András elmondta: az önkormányzat az állami szervek részére minden esetben ingyen biztosította a területet, legyen az rendőrség, tűzoltóság vagy történelmi egyházak. Valószínűleg ez így van más önkormányzatoknál is. Ebben tehát semmi újdonság nincs.

Hozzátette: a nevelőotthon nem egyenlő a roma­kérdéssel. Encsen és környékén jelenleg is magas a roma emberek száma, ez az iskola diákjainak összetételében is megmutatkozik. Ezen kategorikus kijelentésekkel és indulatkeltéssel nem lehet változtatni. Együtt kell élnünk ebben a városban és a problémákat humánusan megoldani, mondta a polgármester.

Félünk az ismeretlentől

Göncön működik gyermek­otthon, ezért Sivák Jánost, a város polgármesterét kérdeztük arról, jogos-e az Encsen élők félelme. Mint mondta, megérti az emberek aggodalmát, hiszen mindentől tartunk, ami ismeretlen számunkra. Véleménye szerint, ha a gyerekeket megfelelő számú és képzettségű pedagógusok nevelik, akkor nem lehet baj. Azt nem állította, hogy Göncön semmi probléma nincs a gyermekotthoni gyermekekkel, de ugyanúgy adódnak gondok azokkal is, akik a családjukban nevelkednek. Göncön 2 évvel ezelőtt történt egy betörés, amit a gyermekotthoni gyerekek követtek el, de rögtön el is fogták őket. Tehát nem mondható gyakorinak az otthon miatti bűnözés, állította Sivák János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában