Helyi közélet

2016.09.28. 09:37

Miskolci közgyűlés - Késve érkezett a meghívó

Miskolc - Utoljára júniusban tartott rendes ülést a miskolci testület.

Miskolc - Utoljára júniusban tartott rendes ülést a miskolci testület.

„Ha lesz közgyűlés, akkor ki fogom küldeni a meghívót minden önkormányzati képviselőnek” – ezt a választ kaptuk néhány héttel ezelőtt dr. Kriza Ákos polgármestertől, miután arról érdeklődtünk, szeptemberben mikor lesz testületi ülés Miskolcon. Kérdésünket az indokolta, hogy a képviselők által elfogadott éves munkaterv szerint a szeptemberi közgyűlési ülés 15-re volt meghirdetve, ez azonban elmaradt. És az már biztos, ebben a hónapban nem üléseznek a miskolci képviselők. Októberben viszont igen, a polgármester 6-ára hívta össze a város testületét.

Hétfő este érkezett

Az erről szóló meghívót hétfő este kapták meg a képviselők, jóval azután, hogy lapunk levélben érdeklődött az önkormányzati frakcióvezetőknél, mi az oka a szeptemberi ülés elmaradásának. Valamint arra is kíváncsiak voltunk, tudnak-e olyan esetről, amikor is – a nyári szünetet kivéve – az adott hónap testületi ülése elmaradt. De arra is rákérdeztünk, véleményük szerint van-e olyan téma, amit mindenképp kellett volna tárgyalnia a testületnek szeptemberben. Soós Attila, a Fidesz frakcióvezetője nem reagált a megkeresésünkre. Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője annyit válaszolt: október 6-án lesz közgyűlési ülés.

– Felháborító, hogy Kriza Ákos közel négy hónapja nem hívta össze a közgyűlés rendes ülését – ezt már dr. Simon Gábor, az MSZP frakcióvezetője mondta lapunknak.

– Az elmúlt években úgy tevékenykedett, mint egy igazi felszámolóbiztos. Némán asszisztált ahhoz, hogy a város iskoláit a KLIK-hez csatolják, hogy elvegyék kórházainkat és a szociális jogköreinket is. Ezen tevékenységből egyenesen következik, hogy a képviselő-testület hatásköre jelentősen lecsökkent, azonban feladatok így is lennének, például a város költségvetésének módosítása. Illetve azt is át kellene tekinteni, hogy az uniós fejlesztési ciklusban – amely bár 2014 januárjától indult – Miskolc miért nem tudott egyetlen kapavágást sem elvégezni a beígért tervekből. Miért nem épül semmi, és miért nem számolnak el a befuccsolt Science Múzeummal és az erre közpénzből elköltött milliárdokkal?

A szocialista frakcióvezető úgy véli, a közgyűlés elmaradásának egyértelmű oka a népszavazás. „A hivatalos szavazatszámláló bizottságokat az elmúlt héten jelentős számban lecserélték, amely a törvény értelmében a város képviselő-testületének lenne a hatásköre. De arra hivatkoztak, hogy a képviselő-testület nem ülésezik, ezért a cseréket sutyiban oldották meg, hogy a nyilvánvaló visszásságra az ellenzék ne tudjon rákérdezni” – fogalmazott dr. Simon Gábor.

Nincs hivatalos tájékoztatás

– A Jobbik semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott a szeptemberi közgyűlés elmaradásának okáról – érkezett a válasz Jakab Pétertől, a párt frakcióvezetőjétől. – Úgy tűnik, Kriza Ákos a menekültpolitikába menekült, hogy ne kelljen szembenéznie a város valós helyzetével, legyen szó az alacsony bérekről, közbiztonságról, az egészségügy, oktatás helyzetéről, a MIK-es lakások egekbe szökő bérleti díjairól, az utak rossz állapotáról vagy a még mindig késlekedő stadionrekonstrukcióról. Ezekről mind beszélni kellett volna, ráadásul szeptemberben kellett volna sort keríteni a költségvetés első félévi korrekciójára is. Az a tény, hogy ez nem történt meg, a város gazdálkodását, működését veszélyezteti.

„A soron következő közgyűlés dátuma hétfőn este vált ismertté. Eszerint október 6-án lesz testületi ülés, amikorra eredetileg közmeg­hallgatást tervezett az önkormányzat, ami ily módon vélhetően elmarad. Ez is jelzi, hogy a városvezetés soraiban teljes a káosz. Ezzel a hozzáállással felelősen nem lehet Miskolcot vezetni” – vélekedett a Jobbik frakcióvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában