Helyi közélet

2016.09.07. 10:18

Kripta helyett kutat találtak a régészek Tokajban

Tokaj - Október közepéig tart a feltárás az ortodox templomban.

Tokaj - Október közepéig tart a feltárás az ortodox templomban.

Egy 1 méter 20 centis boltívet találtak a tokaji Szent Miklós Ortodox Templom műemléki feltárása során a régészek.

Egy 18. századi kút rejtőzött eddig a templom padlószintje alatt. Makoldi Miklós

4,5 fél méter víz

Makoldi Miklós régész azt mondta, kriptát kerestek a templomban, a boltívet megbontva jöttek rá, hogy egy 18. századi kút rejtőzött eddig a templom padlószintje alatt alig 20 centiméterrel.

A régész szerint a kutat a templom építésekor ásták és alakították ki, vagy használtak fel egy régebben ott lévőt. Utóbbi esetben valószínűleg a kút káváját megmagasították, ez onnan tudható, hogy a templom belseje is fel van töltve. A kútra azért lehetett szükség, mert innen vették a vizet a templom építésekor.

Jelenleg 4,5 méter víz van a kútban, ám a műemléki feltárást végző régész azt mondta: a méréseik szerint 10,5 méter a kút alja. Makoldi Miklós szerint a vízszint a tiszalöki vízlépcső megépítése miatt emelkedhetett meg.

Most is van benne víz | Fotó: Erdős József

A szakemberek augusztus elején kezdték el a templom műemléki kutatását, ami a régészeti munkák mellett falkutatást és építészeti felmérést is jelent.

A tervek szerint október közepéig tartó feltárás során megkeresik azt a kriptát is, amelyet több idősebb tokaji már láthatott. A szájhagyományok ugyanis arról szólnak, hogy a volt általános iskola udvarán beszakadt a föld és ott fém-, illetve fakoporsókat láttak az akkor ott tanuló gyerekek és tanárok. A régészek több helyi szemtanú elmondása, valamint levéltári források alapján dolgoznak, de a kripta meglétére a templom 1954-es műemléki bejárásának jegyzőkönyve is utal.

1790-ben szentelték

A tokaji ortodox templomot 1790-ben szentelték fel, a telket az 1780-as években vehették meg – tehát alig tíz év alatt épült meg, ami akkor gyors munkának számított.

A templom feltárására azért van szükség, mert a Magyarországi Ortodox Egyház zarándokturizmus-forrásból finanszírozva több vidéki templomát (Tokaj, Gyöngyös, Miskolc, Nyíregyháza) újítja fel.

A projekt a Szent Miklós Ortodox Templom teljes körű rekonstrukcióját (külső homlokzatok, tetőhéjazat, belső műszaki tartalom) érinti, aminek költsége megközelíti a 400 millió forintot. A templombelső rendbetétele és az ikonosztáza részbeni helyreállítása és kiegészítése az előzetes ígéretek szerint oroszországi vállalatok adományaiból később valósul meg.

ÉM-EJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában