Helyi közélet

2016.09.04. 19:42

Kányban az idős emberek sincsenek egyedül

Kány - Erika fürdet, hajat mos, behozza a vizet, közben jókedvre deríti az idős embereket.

Kány - Erika fürdet, hajat mos, behozza a vizet, közben jókedvre deríti az idős embereket.

Épp egy 88 éves gondozottjától jön ki Leskó Erika, Kány szociális gondozója, amikor szóba elegyedünk vele. Megtudjuk, már 2003 óta végzi ezt a munkát, igaz, hivatalosan csak egy pár éve, és a nehézsége mellett nagyon sok szépsége is van.

– Jelenleg 7 idős emberről gondoskodom. Van, akinek személyes gondoskodásra is szüksége van, például hajmosásra, fürdetésre, a gyógyszerszedés felügyeletére, mások csak szociális gondoskodást igényelnek. Nekik a mosásban, fa- és vízbehordásban, befőzésben segédkezek – sorolja Erika. Elmondja: munkájában nagyon fontos, hogy elnyerje az idős emberek bizalmát. Sokan a gyerekeikben bíznak igazán, de mivel ők messze laknak, és saját gyermekeik nevelésével vannak elfoglalva, szükség van a szociális gondozói munkára is.

Erikának kicsit pszichológusnak is kell lennie, hiszen az idős emberek már gyakran gondolnak a halálra. Ilyenkor jobb kedvre kell őket deríteni, emlékeztetni őket arra, hogy a családjában milyen fontos változások várhatók még. Születnek sorban a déd­unokák.

– Viszont vigyázni kell, egy bizonyos határt ne lépjek át, érezni kell, hol ez a határ. Fontos feladatom az is, hogy meggyőzzem a gondozottjaimat, szükségük van a segítségre. Ők mind olyan emberek, akik fiatalkorukban nagyon sokat dolgoztak, sokszor nehéz fizikai munkát végeztek, művelték a kertjüket, állatokat gondoztak, és nehezen látják be, hogy a fizikai erejük már nem a régi. Persze mindenkinek csak annyit kell segíteni, ami feltétlenül szükséges – mondja Erika, de aztán búcsúzik is, mert várja az újabb idős ember.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában