Helyi közélet

2016.09.27. 19:29

Borsod megyei nyomozók derítik fel a rejtélyes bűnügyet

Arló, Kazincbarcika, Miskolc, Ózd - A könyv megírásánál Hofmann Péter arra is törekedett, hogy ne csak szórakoztasson, hanem tanítson is.

Arló, Kazincbarcika, Miskolc, Ózd - A könyv megírásánál Hofmann Péter arra is törekedett, hogy ne csak szórakoztasson, hanem tanítson is.

Hofmann Péternek a közelmúltban jelent meg az Egy tinédzser naplója című regénye, amely Miskolcon és környékén, Ózdon, Arlón és Kazincbarcikán játszódik. Miért éppen ezeken a helyszínek? – kérdeztük a jelenleg Belgiumban élő újságírót.

Az Egy tinédzser naplója 1956-ban íródott, s fontos szerepet játszik a történetben.” Hofmann Péter

– Ózdon nőttem fel, így a történet idején úgy ismertem a várost, mint a tenyeremet – nyilatkozta lapunknak. – Ezen felül az ózdi Gyár­telepi Általános Iskolában végzett az a „legendás” VIII. vegyes osztály, melynek tagjai közül mintáztam meg a regény néhány alakját, kivéve a „rossz fiúkat”. Mivel Miskolcon érettségiztem, így értelemsze­rűen adódott, hogy az Ózdhoz közeli megyeszékhely legyen a történet másik fontos helyszíne, s a megyei nyomozók derítsék fel a rejtélyes bűnügyet. Mivel nem akartam a négy bűntény elkövetését két városra koncentrálni, ezért Arló – Arlói-tó, gyerekkorom kedvelt nyári kirándulóhelye – és Kazincbarcika is egy-egy cselekmény helyszínévé vált.

Hofmann Péter a történések helyszíneit is tanulmányozta, az Amerikai Egyesült Államokban található két város kivételével minden helyszínt be is járt. Ugyanakkor a regényben említett mindegyik szállodában vendégként eltöltött néhány napot, az intézmények vezetőivel azonban Sziszi bácsi, a Hotel Kolibri igazgatója kivételével nem találkozott.

– Mivel a szállodákban nem játszódnak le „véres cselekmények”, csak mellékhelyszínként, a nyomozást segítendő szerepelnek, nem gondolom, hogy ez negatív fényt vetítene az egyes szálláshelyekre – fogalmazott az Egy tinédzser naplója című regény alkotója. Eddig még egyik szálloda vezetője sem helytelenítette a könyvben való szereplést.

A kollégától az is megkérdeztük, hogy a napló 1956-ban íródott: mindez tudatos szál volt?

– Tudatos – válaszolta. – A hely, a kor és az idő összehozásánál adva volt az 1956. év mint a cselekmények sorozatát elindító évszám, ugyanis az Egy tinédzser naplója 1956-ban íródott, s fontos szerepet játszik a történetben. Ennél többet azonban nem szeretnék elárulni…

Kicsit tanítson is

A könyv megírásánál Hofmann Péter elmondása szerint arra törekedett, hogy ne csak szórakoztasson, hanem egy kicsit tanítson is. Ezért csempészett bele néhány olyan történelmi eseményt (az 1956-os ózdi forradalom története, a Szent Korona bolyongása, Ratkó-korszak stb.), filmtörténeti kuriózumot (Rákóczi hadnagya, Kiskrajcár, Körhinta, Hintón járó szerelem, Én és a nagyapám, Fel a fejjel stb.), valamint komoly- és könnyűzenei „régiséget” (a naplóban említett operakórusok, Verdi Nabucco című operájából a Rabszolgakórus magyar szövege, Csárdáskirálynő, Honthy Hanna, Ferencsik János, az 1950-es és ’60-as évek táncdalai és előadói stb.), melyek megfelelnek a valóságnak.

– Ezért korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánlom az Egy tinédzser naplója című könyvet; kinek azért, hogy szórakozzon, kinek azért, hogy egy kicsit elmerüljön a közelmúlt világában – jelentette ki az író.


Az író: Ózdtól Belgiumig

„Meglepetés! A férfi bambán nézett a fekete álarcot viselő alakra, aki egy furcsa kinézetű pisztolyt szegezett rá. A jelenet megismétlődött még kétszer – az eredmény egy ózdi családi házban, egy arlói nyaralóban és egy miskolci mozigépházban három hulla.” – részlet a bűnügyi regényből, amelyet az a Hofmann Péter (Peter H. Mann) írt, aki Ózdon járt a Gyártelepi Általános Iskolába, majd a miskolci Bláthy Ottó Villamos­ipari Technikumban érettségizett. Később Budapesten dramaturgiát tanult és 1975-től dolgozik mint újságíró. Jelenleg 11 éve Belgiumban él és az Európai Unió Kiadó Hivatalának végez szerkesztési és kiadványtervezési munkákat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában