Helyi közélet

2016.09.16. 14:16

A hajdúk foglalják el a Tisza-szigetet egy napra

Tiszaújváros - Szeptember 17-én, szombaton újra be­népesül a Tisza-sziget, a hajdútelepülések találkoznak.

Tiszaújváros - Szeptember 17-én, szombaton újra be­népesül a Tisza-sziget, a hajdútelepülések találkoznak.

Hagyományteremtő céllal rendezték meg tavaly a hajdú települések találkozóját, ami olyan jól sikerült, hogy szombaton újra benépesül a Tisza-sziget és birtokba veszik a hajdúk. Elhozzák kultúrájukat, szokásaikat, ételeiket, így a kilátogatók biztosan nem maradnak éhesek, miközben programokban sem lesz hiány.

2015-ben három település találkozójával indult el a Hajdúk a szigeten program, amelyre idén már öten jelezték részvételüket. A hazaiak mellett Hajdúbagos, Hajdúhadház, Hajdúnánás és Polgár lesz a résztvevője a napnak.

Szigetszafari

A programok 13 órakor startolnak el, a polgármesteri köszöntőket a Derkovits Majo­rette Csoport és a Derkovits Fúvószenekar műsora színesíti. Ezt követi az öt település bemutatkozása, amelynek során saját fellépőik kulturális műsorán keresztül adnak betekintést hagyományaikba. 18 órától aztán érkezik Kovács Nóri és a Motiva zenekar, majd a 3+2 együttes műsora zárja a nap programját.

Emellett is számtalan program és érdekesség várja a kilátogatókat. A gyerekeket népi játszótérrel, lovaglással, ladikozással a Tiszán, mesterségek bemutatójával, állatbemutatóval, íjászattal, solymászattal várják. De nem marad ki az arc- és hennafestés – persze szigorúan hajdú motívumokkal –, és sziget­szafarin is részt lehet venni lovas szekéren.

Ökör a nyárson

Persze a felnőttek sem unatkoznak majd, a vállalkozó kedvűek összemérhetik az ügyességüket tökhajításban, bálagurításban, traktorkerék-forgatásban és asszonytalicskázásban. De nem marad el a tavaly már nagy sikert aratott bajuszverseny sem.

A kézművesek utcájába is betérhet a látogató, ahol kézműves, valamint hazai termékek, élelmiszerek bemutatója és vására fogad mindenkit.

Minden település rendez kóstolóval egybekötött főzést, a tiszaújvárosi intézményműködtető munkatársai 1600 adag étellel készülnek, a főétel mi más is lehetne, mint hajdú káposzta. Sőt, egy ökröt is nyársra húznak a szervezők.

ÉM-HI


Busz és belépő

Jótékony céllal

  • Belépőjegy 17 óráig 300, aztán 500 forint lesz, a bevétel jótékony célt szolgál.
  • Ingyenbusz

  • Óránként indul busz a pályaudvarról két útvonalon.
  • Polgárról szintén indítanak három járatot.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában