Helyi közélet

2016.08.15. 08:54

Tehetséges gyerek, sok kiadás

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szülők szerint nem, a minisztérium szerint az állam támogatja a tehetségeket.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A szülők szerint nem, a minisztérium szerint az állam támogatja a tehetségeket.

A gimnázium alapítványa az útiköltség egy részét kifizeti. Veres Pál

Tehetséges középiskolások szülei mondják, mindent megtesznek azért, hogy gyermekeik kiváló eredményt érjenek el országos és nemzetközi tanulmányi versenyeken, de tapasztalatuk szerint az állam nem támogatja eléggé ezen diákok felkészülését. Pedig rengeteg pénzbe kerül a szakkörökre való utazás, a fővárosi szállás, az étkezés. Ez azoknak a szülőknek rendkívül megterhelő, akik átlagos fizetéssel rendelkeznek. Ha nem lennének különböző alapítványok, szponzorok, vagy ha az iskola nem támogatná a fiatalokat, a versenyekre sem tudnának felkészülni.

Utazás, szállás

A Földes Ferenc Gimnázium diákjai rendszeresen indulnak országos és nemzetközi versenyeken, ezért kérdeztük a témáról Veres Pált, az iskola igazgatóját.

– Ha egy gyerek olimpiai vagy más felkészítő szakkörökre jár a fővárosba, az valóban komoly anyagi terhet jelent a családnak – állapította meg az igazgató. – A diáknak 5000 forint csak az utazás, és szakkör minden héten van. Aztán gyakran előfordul, hogy egy országos verseny délelőtt 10 órakor kezdődik valamelyik távoli városban. Azt kevesen kockáztatják meg, hogy aznap utaznak el, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy időben odaérnek. Tehát szállást kell foglalniuk és az étkezésről is gondoskodniuk kell. A Földesből több diákunk is jár az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolába, Szolnokra vagy Veszprémbe, ami egy évben 5 hosszú hétvége tanulást jelent. Erre az időre megint csak a diáknak kell kifizetnie az utazást, szállást, étkezést – sorolja Veres Pál.

Hozzáteszi: a fiatalabb gyerekeket pedig a szülők nem engedik egyedül a versenyekre, így a költségek megsokszorozódnak. Hangsúlyozza: szerencsére a gimnázium valamelyest tudja anyagilag támogatni a diákok kiadásait. A gimnázium alapítványa az útiköltség egy részét kifizeti, de két öregdiáknak köszönhetően van másik két alapítvány is. Ezek havi ösztöndíjat tudnak biztosítani a tehetségek számára, 10–50 ezer forintot.

Ha egy gyerek olimpiai vagy más felkészítő szakkörökre jár a fővárosba, az valóban komoly anyagi terhet jelent a családnak

Némi jutalom

Az igazgatótól megtudtuk azt is, hogy ha egy diák az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen a legjobb 10 között végez (ez a legrangosabb országos tanulmányi verseny), akkor a jutalma 5–10 ezer forint.

– Magyarországon jelenleg több, komoly tehetségprogram is működik. Azért küzdünk, hogy minden tantárgyból minden korosztály számára legyen egy olyan országos verseny, ami minden támogatást megkap az államtól. És jó lenne, ha a diákok a versenyekkel járó kiadásokra is pályázhatnának, például az utazási költségekre, mert egyelőre ezekre nem lehet – mondta az igazgató.

Egy volt diákolimpikon, aki kérte, nevét ne írjuk meg, lapunknak elmondta: a diák­olimpián kiválóan szereplő fiatalokat minden évben a Parlamentben köszöntötte a miniszter. A bronzérmesek jutalma egy évig havi 20 ezer forintos ösztöndíj, az ezüstérmeseké 30 ezer, az aranyérmeseké pedig 40 ezer forint. Ő is úgy tudta kifizetni a felkészüléssel és versenyzéssel járó költségeket, hogy iskolája alapítványa segítette.


Segíthet az ösztöndíj

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság azonban másként látja a helyzetet.

Kérdéseinkre a következő választ küldték:

– A kormány az elmúlt években és jelenleg is támogatja a tehetségeket a Nemzeti Tehetség Program keretében.

– 2016-ban a középiskolás tehetségek felkészülésének anyagi támogatását teszi lehetővé a Nemzeti Tehetség Program Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj (NTP-NFTÖ-16, www.emet.gov.hu)

– A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 286 millió forint.

– A pályázaton az „A” komponens esetében legalább 100.000 Ft, illetve legfeljebb 500.000 Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

– A pályázaton a „D” komponens esetében legalább 100.000 Ft, illetve legfeljebb 1.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

– Az egyszeri ösztöndíj az alábbi kiadásokra igényelhető: utazási költség, szállásköltség, önfenntartás (étkezés, lakhatás), tandíj, tankönyvek, oktatási segédletek beszerzésének költségei, nyomdaköltség (kiadvány esetében), tárgyi eszközök.

– A fentieken túl az oktatásért felelős minisztérium évek óta támogatja a nagy hagyományokkal rendelkező nemzetközi tudományos diák­olimpiákon induló magyar csapatok felkészülését a felkészítő szervezeteken, egyetemi intézeteken keresztül. Ennek a támogatásnak egy részét az olimpiai válogatások, felkészülések, szállás és ellátás, esetleg az érintett diákok utazási költségeinek fedezésére használják.

A diákolimpiákon történő részvétel költségeit szintén fedezi a tárca, ez évente megközelítőleg 50 millió forint.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában