Helyi közélet

2016.08.25. 08:20

Sztárok mindenhol a miskolci CineFest Filmfesztiválon

Miskolc - 18 versenyfilm közül választja ki a legjobbat a zsűri: sztárparádé a szereposztásban.

Miskolc - 18 versenyfilm közül választja ki a legjobbat a zsűri: sztárparádé a szereposztásban.

A vámpíros Alkonyat-sorozat főszereplőjeként megismert Kristen Stewart két filmben is látható majd a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon vetített filmekben: ezt is felfedezzük, amikor végigböngésszük a filmmustra kínálatát. Mindkét alkotás ott van a 18 versenyfilm között: az egyiket Kelly Reichardt rendezte, és Egyes nők a címe, a másikat Drake Doremus, és az Azonosok címet viseli. Mert 18 versenyfilm között dől majd el az idén, hogy melyik nyeri a fesztivál fődíját. Valószínű, a zsűrinek idén sem lesz könnyű választania. Mert ha csak a főszereplőket nézzük: nem Kristen az egyetlen sztár, akit a filmvásznon láthatunk majd, hiszen a Harry Potterként megismert Daniel Radcliffe mellett Sam Neill, Vincent Cassel, Marion Cotillard és a magyar származású Rachel Weisz neve is ott a listán.

Oscar-díjas sztár

Érdemes tehát böngészni a CineFest Facebook-oldalát vagy a fesztivál honlapját, hiszen újra közeledik a szeptemberi miskolci „moziünnep”: szeptember 9-én nyílik, és 10 nap múlva, 18-án zárja kapuit a fesztivál. Bár a fent említett sztárok csak a filmvásznon láthatók, de egy nagy sztár személyesen is ellátogat Miskolcra: Juliette Binoche szeptember 9-én érkezik. A francia színésznő az Angol beteg című film Hana nővérének megformálásáért kapta az Oscar-díjat, de már korábban világhírre tett szert a Három szín-filmekkel, amelyeket Krzysztof Kieslowski rendezett. A legendás színésznő (talán sokan látták a Csokoládé, a Félix és Rose, a Végzet című filmekben) különdíjat kap a fesztiválon. Az előző évben nem más vehette át a díjat, mint Claudia Cardinale, aki szintén itt volt Miskolcon.

A fesztivál klasszikus filmjeivel foglalkozó CineClassics sorozatának fókuszában így az idén nem más lesz, mint Krzysztof Kieslowski, aki húsz éve halt meg, és akire az idei vendég is emlékszik majd.

Éjféli vetítések

Makk Károly, a fesztivál 2016-os életműdíjasának filmjeiből is válogat a program, emellett bemutatják a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Film­intézet (MaNDA) három új DVD-jét, és megemlékeznek a negyven éve elhunyt Latinovits Zoltánról is, aki Miskolcon kezdte pályáját.

Új szekció lesz a fesztiválon a Midnight Screenings, azaz az éjféli vetítések. Ezen belül régi és új horrorklasszikusokat izgulhatnak végig a nézők Wes Craven digitálisan felújított klasszikusától, a Rém­álom az Elm utcában első részétől kezdve a Cannes-ban debütált Vonat Busanba – Zombi expresszig, amely minden idők legdrágább dél-koreai szuperprodukciója volt.

- ÉM-HM -


Kísérőprogramok

A szeptember 9-én kezdődő fesztivál sok-sok programot ígér. A filmek ingyenesen tekinthetők meg majd a Művészetek Házában. A zenerajongók is örülhetnek ilyenkor, a 10 nap alatt többek között fellép a Sky Fanatic, a Vad Fruttik, a Kerekes Band és a Paddy & the Rats a Szent István téren.


Miskolc - Míg tavaly Claudia Cardinale, az idén Juliette Binoche Oscar-díjas francia filmszínésznő lesz a CineFest vendége, írtuk még júliusban. Azóta sok minden kiderült az idei miskolci filmfesztiválról, például az, hogy 18 híresebbnél híresebb film indul a fődíjért. A tíz napon át tartó filmmustra szeptember 9-én kezdődik.

Budapest/Miskolc - Tizennyolc alkotás szerepel a nagyjátékfilmes versenyprogramban a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet szeptember 9. és 18. között rendeznek meg - közölték az MTI-vel kedden a szervezők, akik új programstruktúrát, erősebb verseny szelekciót és változatosabb szekciókat ígérnek az idei mustrára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában