Helyi közélet

2016.08.02. 19:48

Sárlavina puszított Múcsonyban - A kisunoka meséli: álltak az ágyon, onnan kiáltoztak

Miskolc, Múcsony - Bár napok teltek el az újabb sárlavina második, múlt heti betörése óta, nyugodni nem tudnak az ott lakók.

Miskolc, Múcsony - Bár napok teltek el az újabb sárlavina második, múlt heti betörése óta, nyugodni nem tudnak az ott lakók.

Az Ady utcába hajtva a jobb kézről álló, életveszélyesnek nyilvánított háznak a helyén már csak romok.

Azóta egyfolytában takarítunk itt is, édesanyámnál is.” Erős Attiláné

– Saját felelősségünkre még kihoztunk ezt-azt, de sok mindenem odaveszett így is – mondja Forgon László, aki asztalosműhelyként használta a megörökölt épületet.

Továbbmenve, balról, a levelekben megnevezett 34/2 alatti épület, az udvaron régi autók, hátul a ház most üres. Levelében Csóré András tűzoltó megírta, a statikus jelenleg lakhatatlannak ítélte az épületet, mert „eldőlhet” a ház. Az édesapját tudjuk utolérni, Csóré Jánost.

Vitt a sáros víz mindent

– A négyéves unokám mesélte el, hogy a kétéves testvére és az édesanyjuk, hárman, az ágy tetején álltak, onnan kiáltoztak segítségért. Nekem a szomszédjuk szólt, ő hallotta meg, mentem is a traktorral, de akkor már a tűzoltóktól nem tudtam megközelíteni a portát. Vitt a sáros víz mindent: vasat, követ, betont. Később a katasztrófavédők gépekkel takarították el. Ma kint volt a biztosító embere, fotókat készített, azt mondta, egy hónap múlva visszajön. Csakhogy a fiamék egyelőre egyetlen önkormányzati helyiségben húzták meg magukat négyen. A polgármester azt ígérte, a mai ülésen az ő elhelyezésükről is tárgyal az önkormányzat.

Csak megnézni jönnek

Még feljebb a négygyermekes család megroggyant háza, életveszélyes felirat tart távol mindenkit. Még jó, mert mondják, sok a kíváncsi katasztrófaturista, de az idegenek közül senki sem kínálta volna fel a segítségét.

– Pedig még mindig jól jönne! – mondja Nahaj Jánosné (73). Szerencséjére ők magas földszinttel építették a házukat, 1972-ben, blokkokból, így „csak” az alsó szintet árasztotta el a víz és az iszap – immár másodszor. Onnan jószerivel mindent ki kellett dobni.

– Félelmetes volt, ami itt egy óra tíz percen át tartott. Egyedül voltam, nem tudtam kilépni a házból. A lányomat telefonon hívtam, de nagy idegességemben kiesett a kezemből a mobil, elázott, onnantól már csak kiabáltunk át a vízen, amikor hazaért.

Detti, a lánya a szomszédban lakik.

– Siettem haza, ahogy tudtam. Az megnyugtatott, hogy láttam, nem esett baja anyukának, de hogy nálunk hol állt meg a sárlavina, azt csak akkor tudtam meg, amikor leapadt valamennyire. A májusi alkalommal a házból néztem végig a pusztítást, most megtapasztaltam, milyen, amikor egy valóságos folyó önti el az utcát. Azóta egyfolytában takarítunk, nálunk és édesanyámnál is. Eddig jószerivel csak mostuk a kertet, furikoltuk ki az iszapot, ma vitték el. Úgy érzem, sosem lesz rend. Fertőtlenítőt sem kaptunk hozzá, a munkahelyemtől kaptam valamennyit.

Csináljuk-e?

Megjelenik a férj, Erős Attila is.

– Most akartuk átfedni a házat – mutatja az utcán felhalmozott, több raklapnyi cserepet. De elment a kedvünk tőle. Amíg itt nem vagyunk biztonságban, s nem történik valami hathatós intézkedés, nem tudom, mit csináljunk. Csináljuk-e? Úgy nem lehet élni, hogy rémülten figyeljük, nem dörög-e az ég. Azt közös levélben megírtuk az önkormányzatnak, hogy mit tartanánk szükségesnek. Többen fel is ajánlottuk a segítségünket.



A lakók leveléből

A szántóföldek csapadékvíz-elvezetését ki kell vizsgálni.

A bánya felé vezető út alatti átfolyó szűkítésével csökkenteni lehetne az Ady u. beömlővíz-mennyiségét.

Az Ady u. végén lévő állami területen a gaz az esővíz szabad folyását gátolja, egy nagyobb mennyiségű csapadék esetén az esővíz felgyűlik, majd egyszerre zúdul alá.

A föld alatti vízlevezető csövet nagyobbra kellene cserélni, vagy egy másikat is lefektetni.

A belterületi víz levezetésének végleges megoldásáig áthidaló megoldásokat kell tenni a lakók biztonsága érdekben. (Ilyen 2010, illetve az ötödik katasztrófa óta nem történt, állítják a lakók, s kérik, hogy hasonló esetekre készüljön vészforgatókönyv.)



Miskolc, Múcsony – Egy négygyermekes család otthona is összedőlt a Múcsonyban a csütörtöki felhőszakadás után. A település több utcájára sárlavina zúdult. Egy másik ház is összedőlt, a tulajdonosa azt mondta az RTL Híradónak: a családi öröksége veszett oda.

Múcsony - A két összedőlt házon túl közvetlen életveszélybe egyik sem került. Viszont azokat is folyamatosan figyelik.

Múcsony – A statikus, aki a csütörtöki vihar után egyenként végigjárta az érintett ingatlanokat, sem látott még ilyet.

Múcsony – „Úszik Múcsony!” – kaptuk a hírt olvasónktól. Valóságos égszakadást-földindulást éltek át csütörtök délben a múcsonyiak: a hatalmas felhőszakadást követően sáros víz hömpölygött végig a település utcáin. Az aszfaltos utat néhány helyen a víz felszedte, egy ház fala pedig kidőlt – tájékoztatták a Borsod Online-t a helybéliek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában