Helyi közélet

2016.08.26. 07:51

Kétmilliárdot költöttek a Don Bosco Sportközpontra Kazincbarcikán

Kazincbarcika - A szaléziak megvalósították a Kazincbarcikán és környékén élők régi álmát.

Kazincbarcika - A szaléziak megvalósították a Kazincbarcikán és környékén élők régi álmát.

Megyénkben ritkán építenek olyan impozáns sportközpontot, mint Kazincbarcika belvárosában. Az avatóünnepség csak a jövő héten lesz, de a hírközlő szervek képviselőit már csütörtökön meghívták és sajtótájékoztatóval egybekötött bejárás keretében mutatták be minden „zugát”.

Két esztendeje

A hosszas előkészületeket a két esztendővel ezelőtti alapkőletétellel zárták, majd a földmunkálatokhoz tavaly júliusban kezdtek hozzá. A Szalézi Rend ezt megelőzően csaknem 62 millió forintért mintegy ötezer négyzetméteres területet vásárolt az önkormányzattól, az építkezést pedig a kormány 952 millióval segítette. Kitett magáért a Porticus nevű, az egyházi létesítmények támogatására szakosodott német csoport is, amely 300 ezer euróval, átszámítva 93 millióval járult hozzá a beruházáshoz. A komplexum csaknem 2 milliárdból valósult meg úgy, hogy a hiányzó részt a Szalézi Rendfőnökség teremtette elő, így a teljes bekerülési összegen az egyház és a magyar állam közösen osztozott.

Minden igényt kielégít

A komplexum háromezer négyzetméteres: küzdőterét alkalmassá teszik a kézi-, a kosár- és a röplabda sport­ágak mérkőzéseire, valamint a futsaltalálkozók lebonyolítására is. A tervek szerint itt játssza majd bajnoki és nemzetközi kupatalálkozóit a Vegyész RC Kazincbarcika NB I-es férfiröplabda-csapata is. A tulajdonos szerzetesrend számára fontos, hogy a szalézi fenntartásban működő két iskola – a Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium, valamint a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium – diákjai színvonalas körülmények között sportolhassanak, élvezhessék a mindennapos testnevelést.

Egyszerre akár három osztály tanulói is használhatják a küzdőteret, hiszen a térelválasztó függönyök legördítése ezt lehetővé teszi. A magasított lelátókon – a kihúzható széksorokat is figyelembe véve – kilencszázan férnek el. A szabadidős és a versenysport képviselői nyolc öltözőt használhatnak, de számítanak a hobbiműfajok képviselőire is: ennek jegyében az alsó szinten két fallabda „csarnokot”, konditermet, szaunát, a középső részen két bowlingpályát, továbbá vendéglátóegységeket alakítottak ki. Az „emeleten” pedig háromszáz személyes rendezvényterem szolgálja majd a közösségi programokat, amelyek akár sportkonferenciák is lehetnek.

Tíznapos program

A Bosco Szent Jánosról elnevezett sportközpontot tíznapos rendezvénysorozattal szeptember 2-án, pénteken délután 14 órától nyitják meg. A programok közül ki kell emelnünk a családi sport- és egészségnapot, amelyet úgy állítottak össze, hogy minden korosztály képviselői megkapják azt, amit akarnak, amit szeretnek.


Ők beszéltek

A sajtótájékoztatón többek között Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, Ábrahám Béla, a szalézi szerzetesrend magyarországi tartományfőnöke, P. Vitális Gábor, kazincbarcikai plébános, a szalézi szerzetesrend tartományfőnöki helyettes, Seres Ottó, a Don Bosco sportközpont igazgatója és Sajó Attila kulturális menedzser mondta el gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában