Helyi közélet

2016.08.19. 17:44

Habos és roppanós az idei országtorta, augusztus 20-tól Miskolcon is

Miskolc - Augusztus 20-tól már kapható az idei év országtortája: egy kicsit csokis, egy kicsit tökmagos.

Miskolc - Augusztus 20-tól már kapható az idei év országtortája: egy kicsit csokis, egy kicsit tökmagos.

Az elmúlt tíz évben – a Kisgergely Cukrászdának köszönhetően – mindegyik országtortát volt szerencsém megkóstolni. Éppen ezért bizton állíthatom, nekem az idei, az Őrség zöld aranya fantázianévre keresztelt a legfinomabb. Nem kedvelem az édességet, a krémes torták pedig végképp nem a kedvenceim, de a 2016-os díjnyertes sütemény, annak ellenére, hogy krémes és édes, igazi favorit. A tésztájába kevert tökmagolajtól a piskóta könnyed, és egészen új ízvilágot hoz. Erre jön a habos, fehércsokoládés mousse, a málnazselé, és ezek habosságát töri meg a tökmagpraliné roppanós rétege, a torta tetejét pedig tökmagos, zselatinos máz és nyers darált tökmaggal megszórt fehércsoki díszíti.

Elsőre talán furcsán hangzik a tökmag, a tökmagolaj és a csoki találkozása, de ez csak addig tart, amíg meg nem kóstoljuk az Őrség zöld aranyát. A Szó Gellért cukrászmester – tavaly is adta az országtortát – által megálmodott sütemény nemcsak finom, de mondhatjuk, egészséges is, hiszen a tökmagnak számtalan pozitív élettani hatása van, nem beszélve arról, hogy a tésztájába mandulaliszt is kerül.

Augusztus 20-a után nyilvános lesz a torta receptje, de a Kisgergely Cukrászda cukrászai szerint ez nem az a sütemény, amit otthon csak úgy összedob egy háziasszony. Persze meg lehet próbálni, de közel tíz munkafázisból tart elkészíteni. Nem beszélve arról, hogy a hozzávalók sem olcsók, a tökmagolajból – amiből bőven kell a süteménybe – több mint háromezer forint pár deci. De a mandulaliszt is prémium terméknek számít. És akkor még nem beszéltünk a minőségi fehércsokikról.

Nemzeti színek

A cukrászok arra is felhívták a figyelmünket, hogy az Őrség zöld aranya nemcsak ízében próbált „magyar lenni”, de a rétegekben is, hiszen megjelenik a magyar zászló színe, a piros, fehér, zöld. (Bevallom, engem az íz annyira elvarázsolt, hogy ezt elsőre nem vettem észre.)

Aki szeretné megkóstolni Szó Gellért remekművét, az augusztus 20-tól megteheti. A Kisgergely Cukrászda csaknem háromezer adaggal készül az ünnepre. Mint mondták, tavaly csupán 1400 adagot sütöttek, ami kevésnek bizonyult, így az idén „jóval fölé lőnek”. De persze egész évben várják ezzel a tortával is a vendégeket.

Cukormentes

A cukrászok szerint érdemes Magyarország Cukormentes Tortáját is megkóstolni, ez az idén az Áfonya hercegnő torta lett. A szakemberek szerint ezen a fronton is jelentős előrelépés történt, míg 3–4 éve a cukormentes sütemény nem igazán adott ízélményt, mára ez megváltozott, finom, könnyed, kellemes tortákat készítenek cukormentes, sőt gluténmentes alapanyagokból is. Az Áfonya hercegnő tortája például mandula- és zablisztből van, joghurtos réteggel és erdei gyümölcsökkel díszítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában