Helyi közélet

2016.07.05. 08:18

Visszaengednék a Pecét a kollégium alá

Miskolc - Az idei év a tervezésről szól, jövőre már szeretnének fejleszteni.

Miskolc - Az idei év a tervezésről szól, jövőre már szeretnének fejleszteni.

A karakteres épület szerkezetét mindenképp igyekeztek megtartani, illetve a környezetét rendezni, a tetőteraszon étterem kapott helyet, de finoman a vizet is visszacsempészték az épület alá – ismertette az egykori Központi Leánykollégiumra kiírt építészeti ötletpályázat díjnyertes tervét Schön Csaba, a Hartmann Építész Kft. építésze. A díjkiosztót – mint arról már beszámoltunk – a napokban tartották a Városházán, ahol kiderült, hat pályázat érkezett és mindegyik alkalmas volt a díjazásra.

Bezöldülő erkélyek

A Miskolc belvárosában található épület egyébként egy hídház – ami V-alakú lábakon áll –, és ez több építészt is arra ihletett, hogy a Pece-patakot visszacsempéssze, legalábbis a terveken.

Viszlai József építész, a város volt főépítésze például zöld Miskolcban gondolkodott, ennek jegyében készítette el csapatával az épülettervet, amely második helyezést ért el.

„Ez egy ikonikus épület, így a szerkezetét semmiképp nem akartam megváltoztatni. Alatta folyt a Pece-patak, amit beletuszkoltak egy zárt szelvénybe. A terveimen látszik, ezt újra megnyitnám, hiszen a belvárosba kell ennyi vízfelület” – sorolta. Az általa elképzelt épületet egyébként zöld növényes erkélyek borítanák, de a Miskolc-logóból ismert motívum is helyet kapna az oldalépület tetején.

Csak inkubátornak sok

A díjátadón persze adódott a kérdés, mi lesz ezekkel a tervekkel, és mikorra újulhat meg az egykori Központi Leány­kollégium épülete.

Kérdéseinkre Szélyes Domokos, a MIK Zrt. vezérigazgatója válaszolt: a tervpályázat alapján elindul a tervezési program, majd közbeszerzésen kiválasztják azt, aki elkészíti az engedélyes terveket. Emellett pályázati forrásokat is keresnek az irodaház felújítására, de – mint a vezérigazgató mondta – a 7000 négyzetméteres épület sok lenne kimondottan csak inkubátorháznak, azaz csak kis- és mikrovállalkozások számára. „Mindenképpen munkahely­teremtésben is gondolkodunk” – fogalmazott.

Időpontokról is kérdeztük, megtudtuk: ez az év a tervezésről szól, jövőre szeretnék elindítani a fejlesztéseket.

ÉM-NSZR


A díjazottak

  • Rangsorolás nélküli kiemelt megvételben részesült a Műépítész Kft., valamint Puskás Péter, Morvai Dávid, Németh Attila, Rákosi Edina, dr. Macsugáné Bacskai Andrea és Cservenyák Gábor alkotócsapata.
  • Rangsorolás nélküli kiemelt megvételben részesült Tóth Balázs, Bencsik Tamás, Mangel János, valamint a Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft. alkotócsapata.
  • III. díjban részesült Gaul Cicelle és alkotócsapata: Molnár Bianka, Nusszer Diána és Varga András.
  • II. díjban részesült Kévés György, Czelnai Zsolt, Nagy Zoltán, valamint Földvári Éva és Bodnárné Telekes Márta csapata.
  • Ugyancsak II. díjban részesült Viszlai József, Halászné Ráczkevi Anna, Juhász Nagy Balázs, valamint Viszlai Anita és Bodnár Paripás Emőke.
  • I. díjat kapott a Hartmann Építész Kft.: Hartmann Tihamér, Kraszlár Gergely, Orcsik Szabolcs és Schön Csaba.

  • Miskolc - Az építészeket megihlette a Pece-patak, az egykori kollégium köré vizet álmodtak.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában