Helyi közélet

2016.07.06. 12:02

Szeretnék megragadni a kulcsokat - Hivatásos sofőrt kerestek a cégek Miskolcon

Miskolc - Több ezer autóbusz- és kamionsofőrre lenne szükség a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint.

Miskolc - Több ezer autóbusz- és kamionsofőrre lenne szükség a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint.

Ragadd meg kulcsot! Ez volt annak az állásbörzével egybekötött szakmai napnak az elnevezése, amit kedd tartott az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. a közúti áru- és személyszállítás iránt érdeklődők számára Miskolcon, a Hotel Pannónia Konferenciatermében.

Remélem, sikerül szerződést kötni és a későbbiekben el tudok helyezkedni. Szatmári Mihály

– Most végeztem az egyetemen, munkát keresek. Ez az állásbörze egy jó lehetőség – mondta kérdésünkre Baluja Péter. – Kamionsofőr szeretnék lenni.

Ugyancsak kamionsofőr szeretne lenni Szatmári Mihály, akinek van munkahelye, de szeretne váltani.

– Ez egy jó lehetőségnek tűnik, jogosítványom van – mondta a 21 éves fiatalember. – Remélem, sikerül szerződést kötnöm és a későbbiekben el tudok majd helyezkedni. Hozzátette: a kereseti lehetőség vonzó, de az is, hogy világot lát az ember, több kalandban lehet része, viszont óriási a felelősség.

– Természetesen féltenek a szülők, de rám bízták a döntést, mellettem állnak – fogalmazott.

Minőségi előrelépés

Megnyitóbeszédében Demeter Ervin megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a road­show egy közös program a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

– A kormányhivatalban a foglalkoztatási főosztálynak az a dolga, hogy a munkaerőpiacra segítse az embereket. Tehát lehetőség szerint mindenki kapjon munkát – mondta Demeter Ervin. – Ehhez képzésen keresztül vezet út, ezért számos képzést végzünk uniós forrásokból. Most viszont többről van szó, itt már egy fejlettebb lépcsőben vagyunk, hiszen vannak sokan, akiknek van ugyan munkájuk, de nem olyan, amely közel áll a szívéhez, netán a megélhetés nehéz mellette. Nehéz és kemény munka ez, de sokak életében egy minőségi előrelépést jelenthet.

35 ezren regisztráltak

A szakmai nap célja, hogy a programba sikeresen regisztrált, de munkáltatói elköteleződéssel még nem rendelkező egyének személyesen találkozzanak a leendő munkáltatókkal, megállapodjanak, majd ezt követően képzésbe kerülhessenek – erről is beszélt Pákozdi Szabolcs, az OFA NKft. ügyvezető igazgatója.

– A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete hatezer fős igényt jelzett, elsősorban autóbusz-vezetőkre és kamionsofőrökre. Óriási az érdeklődés a program iránt, közel 35 ezer fő regisztrált. Mintegy 1800 fő került be eddig a képzésbe, amely 3–6 hónap, 320-an már végeztek, a cél az év végére a hatezres létszám elérése – mondta az ügyvezető.

Elhangzott az is, hogy a gazdaság fejlődéséhez fejlett logisztika szükséges.

– Másfél éve foglalkozunk pályakezdőkkel, ebben látjuk a jövőt. Egyre inkább szükség van új és tapasztalt sofőrökre – ezt már Szilas Anikó, az egyik lehetséges munkáltató, a Reining Transport Kft. (330 jármű, 430 sofőr) képviseletében nyilatkozta lapunknak. – Eddig a roadshow minden állomásán jártunk: nagyon sokan voltak, nagy az érdeklődés, és jó hír, hogy sokan foglalkoznak pályakezdőekkel.

A roadshow

Az OFA NKft. a közúti áruszállítás, fuvarszervezés és személyszállítás versenyképességének javítását célzó – hivatásos gépjárművezető-képesítést biztosító program –, eredményes megvalósítása érdekében állásbörzeroadshow-sorozatot szervezett. A ,,Ragadd meg a kulcsot” szlogenre hallgató szakmai napot elsőként Budapesten rendezték meg, majd több vidéki nagyvárosban találkozhattak (Békéscsaba, Kecskemét, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Miskolc) egymással a leendő sofőrök és a munkavállalókat kereső fuvarozó vállalkozások. A záró rendezvényt Szegeden tartják a jövő héten.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában