Helyi közélet

2016.07.16. 16:47

Strandra menne a kis család

Miskolc - Fiktív családtagjaimmal (anya, apa, két iskolás gyerek) fiktív hétvégi strandolásra indulok a világhálón.

Miskolc - Fiktív családtagjaimmal (anya, apa, két iskolás gyerek) fiktív hétvégi strandolásra indulok a világhálón.

Azt előre a családom lelkére kötöm: próbálják beérni a magunkkal vitt elemózsiával, gyümölccsel és vízzel, különben jobb, ha el sem indulunk. (Mások tapasztalata szerint a sima lángos is jóval többe kerül – kitudja miért – a strandokon. Persze azért bekészítek a zsebembe egy tízezrest. Annyi csak elég lesz?!)

Az első helyszín a falunkhoz közeli miskolci Selyemréti Strandfürdő. „Listánkban igyekeztünk széles körű szolgáltatásainkat és vendégeink igényeit úgy összehangolni, hogy a belépőjegyek, bérletek és a kiegészítő szolgáltatások díjainak különféle konstrukciói között mindenki megtalálhassa a számára legmegfelelőbb változatot” – olvasom a honlapjukon. Nézzük! Miskolcpass, Miskolcpont kártyánk nincs, e kedvezmények nyomban kiesnek. Van viszont családi jegy – két felnőtt és egy gyerek vagy egy felnőtt és két gyerek számára. Kétségtelenül vannak ilyen családok is, de mi eggyel többen vagyunk, így 4425 forintos jegy mellé kiegészítő jegyet veszünk a „további gyermek” számára 1500 forintért (ami 50 forinttal olcsóbb, mintha nem családi jegy mellé vennénk). Tehát 5925 forintért már bent is vagyunk. Csúszdai árat külön nem látok, hát rákérdezek: itt ezért nem kell fizetni! Ráadásul válogathatunk az úszó-, dögönyöző-, gyerek-, ülő-, tornamedencék között.

Vigyük a „diákot”!

Vagy menjünk inkább Tapolcára? Két felnőtt egy gyermekes konstrukció létezik, ez 3900 forintot kóstál, a plusz gyermekünkért itt 1100 forintot kell fizetni, azaz megúsztuk 5400 forintból a belépést – gondolom én, ám a nagyobb 15 éves, kiderül, itt gyermekjegy csupán 4–14 éves kor közötti kölöknek váltható. Aztán leesik a kő a szívemről: a családihoz váltott kiegészítő jegy kortól függetlenül 1100 forint. Igaz, csúszda nincs, medencéből is „csak” kettő. (A barlanggal kombinált fürdéshez nincs családi kedvezmény, s a barlangban mindössze 4 órás tartózkodásra jogosítana, de azért kíváncsiságból megnézem: 14 400 forintba kerülne az én kis családomnak.) Nem hagy nyugodni: ha csak a nagyobb fiammal jönnék, aki 15 éves, akkor nem is válthatnék családi jegyet? Egy telefon, s megtudom: ha a 14 feletti gyermek (aki ugyebár nem felnőtt) felmutatja a diákigazolványát, ki szokták adni a családit.

Csúszda itt és ott

S ha bevállalunk egy kis utazást is? Sárospatak, Végardó Fürdő. Családi jegy (2 felnőtt + 2 gyerek 18 éves korig) 5000 forint. Minden további gyerek 1100 forintban lenne, ám minthogy egyelőre nekünk csak kettő van, ötezerért már benn is lennénk, ha nem tudnám, hogy nyígni fognak a csúszdázásért, hát egy további ezresért egy – középkategóriás – húszalkalmas csúszdabérletet is kérek, s leperkálok gondolatban összesen 6000-et.

Ha már utazunk, legyen inkább Zsóry? Na végre, itt a családit ránk méretezték: két felnőtt két gyerek – 5200 forint. Medencék száma 21 (köztük gyógy-, élmény-, termál-, strand-, gyermekmedence és pancsoló), csúszdák száma 3. Nehéz elhinni, rákérdezek, igaz: a csúszda benne foglaltatik a belépő árában. Ezzel nehéz versenyezni!


Meglepetés érte őket a bejáratnál

Szabadságról visszajövő kollégám meséli: ő is tallózott a családi strandolás előtt a neten. A Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdőt szemelték ki, ám kiderült, hétvégén 6600 forintot kell fizetnie egy négytagú családnak, ugyanis családi jegy csak hétfőtől csütörtökig létezik (ez a fürdő nem mindegyik elérhető honlapján van feltüntetve).

A közkedvelt strandon ugyanakkor a csúszdáért külön kell „csengetni” 300 forintot egy karszalagért, értelemszerűen kettőért 600-at, ezért aztán korlátlan számban csúszhatnak a csemeték. Igaz, a hullámmedence díjtalan. (Rákérdeztem a fürdőnél: ha hétköznap mentek volna, akkor sincs családi kedvezmény a 14 fölötti gyermeknek, ilyen esetben külön felnőtt és külön diákjegyet lehet váltani, így a család 1100 forinttal jár rosszabbul.)

Ezek után kollégám és családja inkább szabad vizekre „evezett”. Mint mondja, a Miskolc környéki tavak közül a hejőkeresztúri és a Muhi melletti Real Xtreme népszerű manapság.

Nem csoda: homokos part, jetski, ingyen napernyő, sportolási lehetőségek, büfék, hűtött italok, őrzött parkolók, takarított part. Ez fejenként 500 forintot kóstál. Akinek ennyire sem telik, maradnak a szabad vízpartok, ahol mindenütt lehet fürdeni, kivéve, ahol tilos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában