Helyi közélet

2016.07.19. 17:00

Okosruhák készültek Miskolcon - Jó, ha a fogókesztyű világít!

Miskolc - Felhívásukban azt írták: jöhet minden 5–99 éves kor közötti, aki szívesen tenné egyedivé a szerkóját.

Miskolc - Felhívásukban azt írták: jöhet minden 5–99 éves kor közötti, aki szívesen tenné egyedivé a szerkóját.

Az esemény célja, hogy bemutassa, milyen egyszerű kreatív gondolkodással akár egy már nem használt ruhadarabból vagy elektronikai eszközből valami újszerűt alkotni. A szakkör ötletei alapján elkészített alkotásokat szeptember 16-ig az Ericsson SzerCODE Challenge-be is nevezhetik a résztvevők, a legjobbakat a Kutatók Éjszakáján szakmai zsűri díjazza majd.

Hordozható áramkörök egyszerű eszközökből. Zsíros László

Munkába mélyedten

Jártunk már egy hasonló rendezvényen, akkor jópofa rajzoló robotokat építettek szintén a Kutatók Éjszakájára, szintén Zsíros László Róbert vezetésével. A Pannon-tenger Múzeumban szombat délelőtt ötévesnél kisebb gyermek is akadt, s voltak felnőttek is – mind munkába mélyedten. Az asztalokon textilek, tojástartók, varrógép, szigetelőszalag, drótok, gemkapcsok, gombelemek, ragasztók…

Mi még nem is tanulunk fizikát, csak ötödikes vagyok. Galántai Juli

– Voltaképp hordozható áramköröket kell csinálni egyszerű eszközökből – mondja Zsíros László Róbert. – A miskolci múzeum az első olyan intézmény, ahol nem csak helyet adtak nekünk, de előre gondolkodva be is segítettek, dinófigurákkal vártak bennünket, ami jó reklámja lehet a közelgő kiállításnak – mondja. – A gyerekeknek tetszik, a legtöbben elektromos kitűzőt csinálnak belőle, az imént ment el egy siserehad, boldogan viselték. Tetszik a dinó egy anyukának is, ő épületgépész párjával egy fogókesztyűre applikáltatja éppen a fényes szemű dinót. – Nemigen én fogok vele villogni a konyhában, de a kisfiam máris boldog tőle – mondja Bosnyák Tímea. Odébb véletlenül éppen az ő nagylányát szólítjuk meg. Galántai Juli egy telefontokot barkácsol segítséggel, amely akkor világít, ha nincs benne a mobil. – Ez csak a prototípus, még van rajta fejleszteni való – mondja. Kérdem szereti-e amúgy a fizikát. Kiderül, még nincs olyan tantárgyuk, hiszen csak ötödikes. Kérdem, fog-e „menőzni” a maga készítette egyedi tárggyal. – Még jó hogy! – válaszolja nevetve.

Szertáros

Zsíros László Róbert kertészmérnökként végzett. A PhD-kutatásait molekuláris biológiai területen végezte.

Tíz éve foglalkozik tudományos ismeretterjesztéssel. Hét évig dolgozott a Csodák Palotájában, két éven át a lisszaboni Pavilhão do Conhecimentóban. Számtalan előadást tartott szerte Európában és a Közel-Keleten.

Szertár néven futó videós sorozatában a 21. század Öveges professzoraként roppant szórakoztató formában hívja fel a figyelmet egy sor fizikai, kémiai jelenségre. A Szertár hetente frissülő kísérletes videoblogként indult a blog.hu-n. A mottó évek óta változatlan: „Tudomány. Ahogy tetszik”. 2009-ben a Goldenblog szakmai és közönség zsűrijének szavazatai alapján az év blogjának választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában