Helyi közélet

2016.07.27. 09:18

Miskolc a múltban: megtalálták az olasz katonát

Miskolc - Mindössze egy számot tudtak: 32/44, és azt, hogy az olasz Domenico Bori miskolci földben nyugszik.

Miskolc - Mindössze egy számot tudtak: 32/44, és azt, hogy az olasz Domenico Bori miskolci földben nyugszik.

A történet januárban kezdődött, amikor egy olasz fiatalember, Giulio Pesenti kéréssel fordult a Miskolc a múltban Facebook-csoporthoz. Levelét ugyan magyarul írta, de Google fordítót használt, így kérését meglehetősen nehezen értették. Az mindenesetre kiderült, Giulio Pesenti családfakutatásba kezdett, és ebben kérte a csoport segítségét. Egészen pontosan: dédnagyapjának a testvére, Domenico Bori után kutatott.

Annyit tudott, a keresett rokon festő volt, és 1917. október 25-én a caporettói áttörés során esett fogságba, majd Somorján, később Miskolcon várta a sorsát. Végül 1918. április 17-én Miskolcon mellhártyagyulladásban meghalt. Akkor 25 éves volt, haláláról és temetéséről Füstös Pál miskolci káplán értesítette a családot. Nyughelyéről mindössze egy szám állt rendelkezésre: 32/44.

A Miskolc a múltban csoport tagjai keresésbe kezdtek... Szojka Ágnes

Az olasz fiatalember levele után a Miskolc a múltban csoport tagjai keresésbe kezdtek. Több mint félszáz kommentben követhettük nyomon, hogyan próbálnak segíteni Miskolcról az olasz családnak. Végül májusban szerencsével jártak, Bodnár László, a csoport egyik tagja a Hősök temetőjében megtalálta Domenico Bori sírját, akinek nevét magyarosították, így Bari Dominiko áll a síremlékén. A történetet Szojka Ágnes, a csoport egyik adminja mesélte el, aki – a csoporttagokkal együtt – ki is ment a megtalált sírhoz, és egy koszorúval emlékeztek a Miskolcon elhunyt olasz katonára.

Minden héten talál valamit

Nem ez volt az első eset, hogy a Miskolc a múltban csoport segített valakinek. Évekkel korábban a Chilében élő Somogyi Juliannának sikerült az ő közreműködésükkel megtalálnia a szülői házat. „Minden lépcsőfoknál gyermekebb és gyermekebb lettem” – emlékezett vissza Somogyi Julianna arra a pillanatra, amikor 46 év után újra beléphetett a miskolci Széchenyi utca 22. szám alatti épületbe. „Az ócska lift, a gang, ahol mindig játszottam, a lakásajtó, ahol néha a lábtörlő alatt hagytuk a kulcsot,… hirtelen visszautaztam az időben” – mesélte korábban az Észak-Magyarországnak.

És azt is elárulta, azóta is szívesen böngészi a Miskolc a múltban csoport megosztásait. „Találtam képet édesapám és édesanyám és a saját iskolámról, a volt osztályfőnökömről. Sok képet láttam a kedvenc helyeinkről, a Bükkről, a játszóhelyeimről, barátaim házáról. Sokat, sokat.., minden héten találok valamit. Azon kívül elég egy szó, egy kép, hogy eszembe jussanak rég elfelejtett versek, dalok, emlékek. Visszakaptam a gyerekkoromat,é s tanultam is sokat Miskolc történelméről” – tette hozzá boldogan.


Miskolc - A Chilében élő Somogyi Julianna 46 év után talált rá a szülői házra, ami Miskolcon, a Széchenyi utca 22. szám alatt található. Mindezt a Facebookon működő Miskolc a Múltban csoportnak köszönheti. Azóta már járt is Miskolcon, és természetesen ellátogatott a lakásba is. Emlékeiről az Észak-Magyarországnak mesélt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában