Helyi közélet

2016.07.30. 15:56

Mindenkiből ki lehet hozni a művészt

Szirmabesenyő - Az idén kilenc tábort szervez a szirmabesenyői önkormányzat, hogy ezzel is segítse a családokat a gyermekelhelyezésben. Az érdeklődőket sport-, lovas vagy épp képzőművészeti táborokba várják.

Szirmabesenyő - Az idén kilenc tábort szervez a szirmabesenyői önkormányzat, hogy ezzel is segítse a családokat a gyermekelhelyezésben. Az érdeklődőket sport-, lovas vagy épp képzőművészeti táborokba várják.

Kellemes hűvöst adó rongysátrak az udvaron, kényelmes párnák a fák alatt. Nem csoda, ha a gyerekek szívesen kuckózzák be magukat az alkalmi lakokba, és szívesen beszélgetnek itt pihenőidőben. Míg a nagyobbak a sátrakban húzzák meg magukat, addig a kisebbek kergetőznek a kertben, bujkálnak a fák mögött, vagy éppen labdáznak.

Persze csak azután, ha elkészítették az aznapi feladatot: nemezeltek, festettek, agyagoztak, varrtak. A szirmabesenyői képzőművészeti táborban ugyanis komoly művészeti munka zajlik, a kéttucatnyi kisdiák naponta készít értékes alkotásokat, amelyekből később kiállítás nyílik, majd a büszke szülők hazavihetik a táborban született műveket. Szerdán lapunk is felkereste a tábort, és nem egy olyan festményt találtunk, amit mi is szívesen kiraknánk a falra. Nem beszélve arról, hogy megtanultuk a nemezelést, és azt is, a karácsonyi süteményekhez való formák nem csak sütéshez használhatók.

Három turnusban szerveztük a táborokat az idén." Huszti Gábor

Másodszor rendezték meg

Micimackós, virágos, baglyos tarisznya készült a hátsó asztalnál. Mindezt nemezeléssel alkották meg a fiatal képzőművészpalánták. Egy szivacsra rakták a gyapjút, majd nemeztűvel tömörítették, és formázták. Csomósné Rózsa Judit, azaz Judit néni megmutatta, hogy kell csinálni, sőt a süteményformákat is bevonta a formázásba. Ő az egyik táborvezető, a másik Béres János festőművész, valamint Kőhalmi Zoltán grafikus. Ők hárman már másodszor viszik a szirmabesenyői képzőművész-tábort, és azt vallják, mindenkiből ki lehet hozni a művészt, még, ha sokan azt is gondolják, nem képesek festeni vagy alkotni.

A gyerekek is ezt gondolják, hiszen Kurucz Míra szerint is a táborban abból is kihozzák a művészt, aki nem az.

„Nagyon szeretek idejárni, sok kreatív ötletet kapunk. És legalább nem ülök otthon, nem unatkozom, hanem hasznosan töltöm az időt. Nem utolsó sorban a tehetségemet is megmutathatom” – mondta a lány. Azt is elárulta, ő otthon is szívesen rajzol vagy éppen segít a nagymamájának varrni.

– Vivien amellett, hogy ügyes, tehetséges, nagy segítség is nekünk, hiszen szeret anyáskodni, gondoskodni a kicsikről – mutatott Judit néni az egyik nagyobb lányra.

A 13 éves Kurcsik Vivien Evelin büszkén mutatta meg, hogy mit festett a táborban, és legújabb alkotásával, egy baglyos, nemezelt tarisznyával is eldicsekedett. Később egy általa horgolt telefontok is előkerült, de megtudtuk azt is, otthon smiley-s párnákat varr Evelin.

Ötletekkel is segítenek

A táborvezetők persze segítenek a gyerekeknek, nem csak eszközökkel, ha kell, ötletekkel is. Az akvarellek kontúrját megrajzolják, vagy éppen új technikákat tanítanak a táborlakóknak. Az egy hét alatt készült festmények pedig keretbe kerülnek, az apró művészek pedig valószínű, jövőre is visszatérnek, éppúgy, mint a tavalyi tábor néhány tagja.


Nem csupán gyermekfelügyelet, sokkal több

A szirmabesenyői önkormányzat már tavaly is több tábort szervezett, és az idén is próbálnak ilyen módon segíteni a besenyői fiatal családoknak a gyerekek elhelyezésében – ezt Huszti Gábor, a település polgármestere mondta. Most három turnusban szerveztek képzőművészeti és lovas tábort, illetve egy alkalommal sportnapközit, de van kultúra és Herkules tábora is az önkormányzatnak. A gyerekek háromszori étkezést kapnak, kirándulnak is, például ellátogatnak Miskolcra, a Diósgyőri várba, a vadasparkba.

Akik gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, azoknak a tábor díját 90 százalékban támogatja az önkormányzat, míg a három vagy többgyermekes családoknak 75 százalékban. A szirmabesenyői iskola diákjai pedig fél­áron vehetnek részt ezeken a programokon. Ennek köszönhetően – tudtuk meg a polgármestertől – közel 140 gyerek fordul meg a település által szervezett táborokban.

– Ezek nem csupán a gyermekfelügyeletről szólnak, hiszen a képzőművészeti táborban is helyi művészek oktatják, foglalkoznak a gyerekekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában