Helyi közélet

2016.07.31. 10:23

Kert ihlette rántott töltött káposzta, egyenesen Szirmabesenyőről

Szirmabesenyő - Fasírtnak is kitűnő a mángold, de tejszínesen, tésztával is finom.

Szirmabesenyő - Fasírtnak is kitűnő a mángold, de tejszínesen, tésztával is finom.

Ha már a kert végében ott a veteményes, a friss zöldség és fűszernövények, akkor érdemes főzni is ezekből. S ha a régi recepteket már unjuk, akkor nem árt felfrissíteni azokat, vagy éppen újat kitalálni. Nos, Szirmabesenyőben ez történt: van ugye konyhakertje az önkormányzatnak, vannak újragondolt régi receptek, és persze újak is születtek. Nem hiába, hiszen ennek köszönhetően az önkormányzat csapata – Bódi Júlia, Búzásné Juhász Nikoletta, Héger Jolán, Horváthné Farkas Éva és Korenko Judit – a Hejőkereszt­úri Főzőversenyen harmadik helyezést ért el, de bátran mondhatjuk, amit kisütöttek, az a közönség kedvence volt.

Közel 3000 négyzetméteren

Szirmabesenyő tagja a Pro Lecsó programnak, így közel 3000 négyzetméteren gazdálkodnak. A kastély melletti veteményesben bőven terem tök, cukkini, bab, karalábé, paprika, paradicsom, cékla, hagyma, valamint fűszernövények, mint a zsálya, kakukk­fű, és még sorolhatnánk. Pár száz méterrel arrébb pedig egy másik kertet is művel az önkormányzat, ott is bőven terem minden, ami végül a helyi közétkeztetésbe kerül. Van itt például mángold, ami meglehetősen ismeretlen növény a gyerekek előtt, de jól elkészítve akár a menza egyik kedvence is lehet, nem beszélve arról, hogy még egészséges is.

A zöldséget rántva szereti

– Fasírtnak is kitűnő a mángold, de tejszínesen, tésztával is szereti a család – sorolja a növény elkészítési módját Héger Jolán, aki a bronzérmes főzőcsapat vezetője volt. Szívesen talál ki új recepteket, bár otthon mindennap főz, így napi rutin számára az ételkészítés. A család kedvence a töltött káposzta, de Jolán szívesebben eszik zöldséget, mégpedig rántva – árulja el.

A főzőversenyen is valami ilyesmivel álltak a dobogó harmadik fokára: zöldségekkel töltött rántott kelkáposzta volt a menüjük egyik étele. De került a zsűri elé lecsós natúr sült karaj és vakaró. „Az utóbbi egy hagyományos étel, de a rántott kelkáposzta Bódi Júlia csapattársam receptje. Ezzel már más versenyen nyertünk is” – tudjuk meg.

A csapatnak ugyanis nem ez volt az első közös versenye, szeretnek főzni, így a Pro Lecsón belüli főzőversenyeken általában megmérettetik magukat. Élvezik, hogy bio-, vegyszermentes zöldségekből készíthetnek finomságokat – tudjuk meg Jolántól.

Persze a rántott töltött káposzta receptjét el is kértük a csapattól. Könnyű, nyári étel, érdemes kipróbálni.


A szirmabesenyői főzőcsapat három receptje

Zöldséggel töltött kelkáposzta – kirántva

Hozzávalók:

1,5 kg franciasaláta-alap: sárgarépa, petrezselyemgyökér vagy fehérrépa, zöldbab, borsó, kukorica, 1 fej kelkáposzta, liszt, zsemlemorzsa, 4 db tojás, 1 doboz főzőtejszín, 40 dkg trappista sajt, 2–3 fej vöröshagyma, étolaj

Elkészítés:

A zöldség 1/3-ából pörköltalapot készítünk, a 2/3 részt pedig Delikát ételízesítős vízben megfőzzük. A zöldség-pörkölt alapba egy rész reszelt sajtot teszünk, főzőtejszínnel sűrítjük, majd hozzáadjuk a főtt zöldséget és a megmaradt reszelt sajtot. Ezt a forró elegyet addig keverjük, míg a sajt teljesen elolvad. A zöldséges tölteléket leforrázott káposztalevelekbe göngyöljük, majd panírozás után bő olajban kisütjük. (A töltelékeket rézsútosan kettévágva, rizzsel, tartármártással is tálalhatjuk.)

Lecsós natúrszelet vakaróval

Hozzávalók:

A lecsóhoz: 2 kg vöröshagyma, 3 kg paprika, 1,5 kg paradicsom, 1 szál füstölt kolbász.

A natúrszelethez: 2 kg csont nélküli karaj, liszt, fűszerkeverék, étolaj.

A vakaróhoz: liszt , 2 kanál só, 1 csomag szódabikarbóna, 0,5 liter tejföl és annyi ivóvíz, amennyit a liszt felvesz

Elkészítés:

Lecsó: A hagymát karikára vágjuk, megdinszteljük és a szintén karikára vágott paprikát hozzáadjuk. Delikát fűszerkeverékkel, borssal, színes paprikával ízesítjük, majd lefedjük.

Natúrszelet: A karajszeleteket kiklopfoljuk és a fűszeres lisztben megforgatjuk, majd bő olajban párolva kisütjük.

Vakaró: A hozzávalókat összegyúrjuk, kisikáljuk és kis kerek részekre osztjuk, majd olaj nélkül kisütjük. A kisütött vakarókat háromszög alakúra vágjuk.

Tálalás:

A kész lecsót a tányér egyik felére, a natúrszeletet a középre, a vakarót a tányér szélére tálaljuk.

Mángoldfasírt

Hozzávalók:

50 dkg mángold, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2–3 tojás, zsemlemorzsa, vaj, étolaj

Elkészítés:

A mángoldleveleket folyóvízzel alaposan lemossuk, majd csíkokra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát kevés vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a mángoldot, s néhány percig pároljuk. Amikor kihűlt, 2–3 tojást adunk hozzá, és tetszés szerint zsemlemorzsát, kiflidarabkákat vagy főtt rizst is keverhetünk bele. Sóval, borssal, fűszerpaprikával ízesítjük, illetve színezzük.

A megformázott gombócokat zsemlemorzsában meghempergetjük, végül olajban kisütjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában