Helyi közélet

2016.07.07. 16:22

Kellenek-e a kancellárok?

<em>Hajthatatlan az államtitkár: kancellárok kellenek (az egyetemek mintájára) az újra és újra eladósodó kórházakba is. A kórházszövetség és az orvosi kamara tiltakozik. Utóbbi elnöke azzal érvel: amíg a rendszerben forráshiány van, addig azt szervezési, menedzselési kérdésekkel nem lehet megoldani</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

Hajthatatlan az államtitkár: kancellárok kellenek (az egyetemek mintájára) az újra és újra eladósodó kórházakba is. A kórházszövetség és az orvosi kamara tiltakozik. Utóbbi elnöke azzal érvel: amíg a rendszerben forráshiány van, addig azt szervezési, menedzselési kérdésekkel nem lehet megoldani. Szalóczi Katalin jegyzete.

Az nyilvánvaló, a kórházak jelenlegi vezetői is arra törekednek, hogy az adott finanszírozás mellett a lehető leggazdaságosabban működtessék a kórházakat. A „saját kórházukat”. S a kancellárok létét ez indokolhatja: a jelenlegi finanszírozási rendszerben – a szakmai harmonizáció ellenére is – az egyes kórházak egymásnak versenytársai, egyes esetekben egy városon belül is kénytelenek harcolni a szakdolgozókért, egyes szakorvosokért, s aligha várható el, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek „saját intézményüket” hátrányba hozzák. A kórházi kancellári rendszer egyrészt segíthetne a döntéseket a közös érdekek felé terelni. Ugyanakkor végre arra is fény derülhetne (ha kihasználják a háttérszolgáltatások terén is a nagyobb piacban rejlő nagyobb lehetőségeket is), hogy mekkora forrás hiányzik valójában a kórházi kasszából. És akkor már csak bele kéne tenni azt az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában