Helyi közélet

2016.07.17. 12:56

Itt a toklász szezon!

Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen - Először is azok kedvéért, akik esetleg nem tudnák, hogy mi az a toklász. A toklász egy gyomnövény, az egérárpa (gyönyörű latin nevén a Horderum morinum) megszáradt, széteső kalászának egy darabja.

Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen - Először is azok kedvéért, akik esetleg nem tudnák, hogy mi az a toklász. A toklász egy gyomnövény, az egérárpa (gyönyörű latin nevén a Horderum morinum) megszáradt, széteső kalászának egy darabja.

Szinte bárhol megtalálható, főleg azokon a területeken, ahol a növényzet rendszeres nyírása (vagy a már lenyírt növényzet eltakarítása) elmarad. Május végétől egészen őszig találkozhatunk vele, és az általa okozott problémákkal.

Problémás növényrész

Miért is okoz ez a kis növényi rész problémát? Ez a kis kalászdarab mintha arra lenne kitalálva, hogy problémát okozzon. Hegyes áramvonalas alakulásának és az oldalán visszafelé helyeződő szúrós szálaknak köszönhetően könnyedén szinte beugrik, berepül az állat testnyílásaiba, beletapad a szőrébe, és megkezdi vándorlását, egyre mélyebbre fúródik, és már sokszor csak az általa okozott tüneteket észleljük.

Milyen tüneteket kell figyelnünk? A toklász leggyakoribb célpontjai: Hallójáratok: Ha kutyánk hirtelen (főleg egy füves réten vagy tóparton tett séta vagy játék után) elkezdi vakarni a fülét, rázni a fejét, füle érintésére fájdalmat jelez, gondolnunk kell rá, egy toklász okozhatja ezt a problémát. Mielőbb keressük fel állatorvosunkat! Még a friss toklászt sem a legegyszerűbb eltávolítani, legtöbbször csak bódítást követő otoszkópos vizsgálat során lehetséges. Előrehaladottabb esetben gennyes fülgyulladás alakulhat ki, mely esetben sokkal nehezebb megtalálni és eltávolítani az ekkorra már a hallójárat mélyén található, széteső toklászdarabokat.

Láb­ujjak között: Főleg a szőrös lábú egyedeknél okoz problémát. Először az állat elkezdi a lábvégét nyalogatni: próbálja a szőrébe beletapadt toklászt eltávolítani. Ezáltal sokszor csak azt éri el, a toklász még mélyebbre, a bőr alá kerül, elkezd „vándorolni”, és gennyes bőrgyulladás alakul ki. Ilyenkor legtöbbször kívülről egy piros duzzanat látható. Ha látható sipolynyílás (a befúródás vagy a feltörés helye), akkor az állatorvos egy csipesz segítségével talán még el tudja távolítani, de valamikor csak a sebészi feltárás oldja meg a problémát.

Ezenkívül a toklász bekerülhet az állatok szemhéja mögé, ahol (amennyiben nincs időben eltávolítva) kötőhártya-gyulladást, szaruhártya-sérülést okozhat.Előfordulhat, hogy a kutya az orrán keresztül felszippantja a toklászt. Ezt szinte folyamatos tüsszögés, orrdörzsölés, fejrázás követ. Eltávolítása endoszkóppal lehetséges. Idült esetben gennyes gyulladás lehet a következménye. Ritkább esetekben befúródott toklásszal találkozhatunk az állat száj-garat üregében, nemi szervének nyílásában. A közelmúltban több toklászt is távolítottam el egy több­napos szakított sebből.

Hogyan lehet megelőzni a problémát? Amennyire lehet, ne engedjük kutyánkat a magas fűben futkározni! Séta után mindig alaposan nézzük át az állat szőrzetét (lábujjak között, hónaljat, testnyílásokat), és ha toklászt látunk, gyorsan távolítsuk el!

Ezt megkönnyítendő: nyírassuk ki kutyakozmetikussal a szőrt a lábujjak, a talp­párnák közül, és szedessük ki a fülszőrét. Ha már megesett a baj, és arra van gyanúnk, hogy az állatunk problémáját toklász okozza, keressük fel állatorvosunkat! Toklászmentes szép nyarat kívánok!

Dr. Körtvély Andrea,

a Miskolci Állatkórház Kft. szakrendelőjének állatorvosa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában