Helyi közélet

2016.07.21. 11:11

Hiába javítják a tetőt, negyven éve beáznak a miskolci panelházban

Miskolc - Tehetetlennek érzi magát Odeba István és felesége. Több mint negyven éve élnek Diósgyőrben egy tizedik emeleti lakásban, és szinte azóta szenvednek, amikor csak esőssé válik az időjárás.

Miskolc - Tehetetlennek érzi magát Odeba István és felesége. Több mint negyven éve élnek Diósgyőrben egy tizedik emeleti lakásban, és szinte azóta szenvednek, amikor csak esőssé válik az időjárás.

Egy-egy kiadósabb záport a lakásukban is – szó szerint – a bőrükön éreznek, a tető ugyanis odaköltözésük óta folyamatosan beázik. Számtalanszor javították meg a szakemberek az évtizedek alatt, hiába. Semmiféle módszer, semmiféle praktika nem segít, a tető erősen ellenáll, továbbra is átengedi magán az égi áldást.

A legutóbbi javítás tavaly nyáron volt, még garanciális. Odeba István

Így volt ez most is az igencsak esős múlt hétvégén, ekkor keresett meg bennünket az idős házaspár lánya, Judit.

Nyugalmat szeretnének

– Nem akarunk mi senkit vádolni, a szüleim kisnyugdíjasok, pénzük sem lenne a hosszú pereskedésre. Csak nyugalmat szeretnének. Édesanyám rettenetes idegállapotban van, mert kénytelen tűrni a beázást most is. Én pedig félek, hogy egyszer elcsúsznak a vizes padlón, mindketten közel járnak a nyolcvanhoz, egyiküknek sem hiányzik egy combnyaktörés. Mi csak annyit szeretnénk, ha a 43 éve fizetett felújítás-karbantartási díj után leszigetelnék végre tisztességesen a tetőt.

Felkerestük Odebáékat. A férj mutatja a falat: igen, mi is láthatjuk, nedves, foltos, mállik a tapéta. Nem fogják megúszni most sem a festést.

– Képzelje el a szombati nagy esőzést, lavórokat, rongyokat kellett kiraknunk az előszobába, úgy folyt a lakásba a víz – számol be a történtekről a feleség. A szomszédasszony át is jött, lefotózta, és feltette az internetre. Tiszta víz volt itt minden.

Odeba Istvánné elővesz egy kockás füzetet: az elmúlt öt évben nyilvántartást is vezet, hogy mikor esett, mikor áztak, és mikor voltak javítani a tetőt a szakemberek.

– A kezdetekre is tisztán emlékszem – mondja. – 1973 áprilisában költöztünk ide, rá egy hétre áztunk be először. Akkor is jöttek javítani, de azóta csak romlott a helyzet.

Kockás füzetben

Az említett kockás füzetben 2011 októberi az első dátum, utána több oldalnyira rúgnak a bejegyzések. A szakemberek rendre jönnek, Odebáék rendre bizakodnak, hogy végre sikerült megoldani a problémát. Hiába.

– Legutóbb 2015. július 28-án csinálták meg – pillant az asszony a füzetbe. – Még garanciális a javítás. Mondjuk, augusztus 3-án már áztunk. A lakásszövetkezet elnöke még az előző évben azt ígérte, hogy hőkamerával vizsgálják majd át a tetőt, hogy rájöjjenek, mi lehet a gond.

– Ezt ígérte tavaly, mostanában azonban nem tudom elérni az elnök asszonyt. Illetve a múltkoriban azt mondta, mégsem tudják megcsinálni, mert túl sokba kerülne – mondja Odeba Istvánné.

Havi tíz a közös költség

Odebáékat kérdeztük, hányszor javították már a tetőt, nem tudtak pontos számot mondani: számtalanszor.

Jelenleg egyébként közel 10 ezer forintot fizetnek havonta közös költségként.

Kérdeztük, tudnak-e másokról is a környéken, akiknek hasonló problémájuk van, rázzák a fejüket, a házban biztosan nem, a szomszédok sem panaszkodnak.

Próbáltuk elérni a Váralja lakásszövetkezet elnökét, nem jártunk sikerrel, természetesen véleményére továbbra is kíváncsiak vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában