Helyi közélet

2016.07.15. 18:36

Hazavárja elszármazottait a huszonöt éves Mezőcsát

Mezőcsát - „Azt hiszem, elmondhatjuk, az elszármazottak nem fognak rá­ismerni szülővárosukra.”

Mezőcsát - „Azt hiszem, elmondhatjuk, az elszármazottak nem fognak rá­ismerni szülővárosukra.”

Várossá válásának huszonötödik évfordulóját ünnepli az idén Mezőcsát, ebből az alkalomból rengeteg programmal várják az ide­látogatókat. A legnagyobb rendezvény a július 16-án, szombaton megrendezendő „Hazaváró” című esemény, ahová a Csátról elszármazottakat várják egy nagyszabású program keretében. „A település megújítása már korábban elkezdődött, és azt hiszem, elmondhatjuk, az elszármazottak nem fognak ráismerni szülővárosukra” – hangsúlyozta Siposné Horváth Anita polgármester.

Míg a drága szüleim éltek, miskolciként is kétlakiak voltunk." Szántóné Kéri Judit

Született csáti

– Született mezőcsáti vagyok. Még abból az időből, amikor mindannyian ismertük egymást – mondja el Szántóné Kéri Judit. „Míg a drága szüleim éltek, miskolciként is kétlakiak voltunk. A hét második felét odahaza, Mezőcsáton töltöttem. Büszke vagyok, hogy az akkor induló gimnázium első érettségiző évfolyamán végeztem. Tanáraimra szívesen emlékszem, sokat köszönhetek nekik. Igaz, hogy a hetvenes években a mi generációnk jó része szétszóródott az országban, de folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Számomra a mezőcsáti református harang zúgása gyerekkorom egyik legszebb élménye. Örömmel látom, hogy a városom egyre szépül és egyre lakhatóbb. Boldog vagyok, hogy újra találkozhatunk” – összegzi.

Távol és mégis közel

Ikertestvéremmel együtt 3 évesek voltunk, amikor a családunk Mezőcsátra költözött. Azóta érzem (és vallom) magam mezőcsátinak – tudjuk meg Váradi-Szabó Ibolyától.

„Ezen nem változtatott, hogy 14 évesen Budapestre kerültem képzőművészeti iskolába, mert később férjet is itt találtam magamnak. Csát iránt érzett szeretetünk megmaradt válásunk után is, mint a szlogen, amit a gyerekeink is fújnak: „Mezőcsát a világ közepe!” Fájt, amikor elvették járási központ rangját, és fájt az azt követő mélyrepülése, de muszáj volt idejárni csáti levegőt szívni, csáti pálinkát inni és lubickolni a hely ikonikus figuráiról szóló történetekben. A csáti ember nagy túlélő, örök humorforrás, ahogy saját nyomorúságán is átlép legendás fanyar stílusával. Életem nehezebb időszakában nagy hasznát vettem ennek az iskolának.

Régóta dolgozom látványtervezőként, éttermeket, szállodák belsejét, belvárosi üzleteket tervezek (például 20 évig voltam a Dior budapesti üzleteinek a tervezője).

Boldog vagyok, hogy a munkámmal most törleszthettem a városnak valamit, mert sokat kaptam tőle: szeretettel és élményekkel teli csodás gyermekkort – foglalja össze Váradi-Szabó Ibolya.

- ÉM -


Programok

11.00 – A kirakodás (Szent István út) megtekintése, nyitott intézmények, civil szervezetek

12.00 – Ebéd: Élelmezési Központ – éttermi menü. Közösségi tér – birkapörkölt. Kardos-dűlő – nyúlpörkölt (bejelentkezés szükséges)

13.00 – Helyi amatőr csoportok fel­lépése a szabadtéri színpadon

14.30 – Lakodalmas hintók meg­jelenése a főutcán

15.00 – A Groovehouse együttes koncertje a szabadtéri színpadon

16.00 – A kirakodás elbontása

17.00 – Csáti menyegző – kikérés a Mezőcsáti Tájház udvarán (Mátyás út), utána szertartás a református templomban (ingyenes), lakodalom (bejelentkezés és jegyvásárlás szükséges)

18.00 – Randevúkávézó az Élelmezési Központban – találkák, beszélgetések zene mellett

További információk a közösségi ház Facebook-oldalán.

Szeretnénk bemutatni a templomokat, a leendő tájházunkat és mindent, amit a hazalátogatók szívesen megnéznének.

Lesznek nosztalgiakiállítások és még sok minden meglepetés.

- Pataki Katalin, a fesztivál rendezője -


Ifjúság, első szerelem

Hudy Zoltán 1949-től 1972-ig, 23 évig élt és dolgozott Mezőcsáton. – Nekem az ifjúságot, az első munkahelyemet és az első szerelmemet is jelentette – emlékszik vissza. „Ez volt számomra a haza, a hazaszeretetem tárgya és színtere. Ismertem minden utcáját, minden zegzugát, a kiserdőt, a vásárteret, a Gere-­partot, a Lali kocsmáját, itt jártam a nagyiskolába, a kisiskolába, a katolikus iskolába és a zsidó iskolába. Mezőcsáton kezdtem a rendőrködést, és 15 év szolgálat után mai már ügyvédként dolgozom.

Elkerültem, de mindig is mezőcsáti maradok, és akkor is, most is büszke vagyok reá. Nem tudtam ugyan most megjelenni, pedig mindig is hazahúztak és húznak az emlékeim. Azt kívánom, hogy szeressétek és becsüljétek Mezőcsátot úgy, ahogyan én tettem és tenni fogom. Tisztelet Mezőcsátnak és a mezőcsátiaknak” – fogalmaz Hudy Zoltán.


Mezőcsát – A strand új színei a sötétkék-fehér-arany színkombinációja lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában