Helyi közélet

2016.07.15. 08:26

Fürödni mindenütt lehet, ahol nem tilos

Miskolc - Megyénk bővelkedik szabad vizekben, sok helyen fürödhetünk, az elővigyázatosság azonban sehol sem árt.

Miskolc - Megyénk bővelkedik szabad vizekben, sok helyen fürödhetünk, az elővigyázatosság azonban sehol sem árt.

Sok időt töltünk a folyón, s elképesztő, amit mostanában tapasztalunk – mondja a háromgyermekes Kerekes Attiláné. – Mivel a Tiszán gyakori az ellenőrzés, sokan jönnek át a Bodrogra a motorcsónakokkal. Szélsebesen vágtáznak, gyakran vízisielőket húzva, s rá se rántanak a náluk „kisebbekre”, mint például ránk, akik gyerekekkel kenuzunk. Tapasztalt kenusként eddig sikerült meglovagolnunk a jókora hullámokat, de lehetnek kevésbé gyakorlott kormányosok is, és akkor mindenestül befordulnak. Rendszeresen látok felügyelet nélkül fürdőző gyerekeket is! A felelőtlenség csúcsa azonban, amivel a napokban találkoztam: egy motorcsónak a mögé kötött óriás matracon egy gyereket húzott, ráadásul a fiúcskán mentőmellény sem volt!

Nem engedném mellény nélkül vízre szállni a gyermekeimet. Kerekes Attiláné

A kis folyó is folyó

Erika elmondja: 12 éves korától úszik, 14 volt, amikor az osztálytársai kedvéért, akik zöme versenyszerűen kenuzott, ő is evezésre adta a fejét.

– A legidősebb fiam 13, mondhatom, már jól úszik, de soha nem engedném vízre szállni őt se mellény nélkül, nem még a kisebbeket – jelenti ki. Hozzáteszi, mindegyiküké hitelesített úszómellény, de addig nem bízott bennük, amíg egy medencében ki nem próbálták, és saját szemével nem győződött meg arról, hogy biztonságosak.

– A gyerekeim elfogadták, hogy ha csak a lábukat éri is a víz, mondjuk sárvárat építenek, akkor is felveszik a mellényt. A kis folyó is folyó, vagyis kiszámíthatatlan. Én ugyan elméletben tudom, mi a teendő akkor is, ha örvénybe kerülnék, de azért nem szeretném kipróbálni.

– A folyók: a Sajó és a Bodrog a legveszélyesebb szabad vizek megyénkben – erősíti meg Lasztóczi Péter rendőr alezredes is. Az áradások, a vízállásváltozások következtében változik a meder is. Az uszadékok sem feltétlenül látszanak, ezek is okozhatnak meglepetést. Sok fürdőző a sodrással sem számol, pedig nagyon el tudja vinni az embert. A tavaknál pedig azt nem szokták számításba venni, hogy a nagy mélység miatt pár méter sokfokos különbséget jelent. További bajforrás még az alkohol és (gyakran ezzel összefüggésben) az emberi túlkapás, amikor valaki úgy érzi, többre képes, mint valójában. Azt hiszi például, hogy át tudja úszni a folyót, aztán kiderül, hogy mégsem.

Hol igen, hol nem

Az alezredestől arról is érdeklődtünk, mely szabad vizeken lehet megyénkben fürdeni.

– Ebben, mondhatni, fordított szabályozás érvényes. Mindenütt lehet, ahol nem kifejezetten tiltott, ez utóbbiakat táblával jelölni kell.

Hajó nélkül bajos

Lasztóczi Péter rendőr alezredessel néhány éve egy rendőr motorcsónakról készítettünk riportot, nyomon követve, milyen szabálytalanságokra figyelmeztetik a fürdőzőket az egyik bányatavon. Amikor most rákérdeztünk, miért nem ellenőrzik a Bodrogot jobban, kiderült: jelenleg egyetlen motorcsónakja sincs a rendőrségnek, az ominózus hajót azóta le kellett selejtezniük, másikat pedig nem kaptak. Megtudtuk: Tokaj környékén a Tiszát a szolnoki kollégáik ellenőrzik, ők viszont a Bodrogon csak korlátozott óraszámban tudnak megyénknek besegíteni.


Folyókon, tavakon

  • A folyókon tiltott a fürdőzés: a vízi védműveknél, a kompkikötőknél, hidak közelében, a vízkivételi műveknél.
  • A tavakon tilos fürdeni az üzemelő kavicsbányánál.
  • Ami lényeges lehet: a nyéki tavakon a 35-ös út (Nyékládháza–Tiszaújváros) felőli oldalon nem lehet fürdeni, a többin igen.
  • Lillafüreden, a Hámori-tó teljes területén tilos a fürdőzés!

  • Miskolc - Speciális mentők, rendőrök, mentősök, polgárőrök fogtak össze egy baleset megelőzési kisfilm létrehozásakor. A videó részletesen bemutatja, hogy egy baráti összejövetel, szórakozás a tóparton hogyan válhat tragédiává. Minden tóparti tragédia megelőzhető!


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában