Helyi közélet

2016.07.10. 14:35

Dolgozni nem kockázatmentes

Miskolc - Gondolná, hogy bár nem klasszikus munkahely, a legtöbb súlyos sérülés otthon éri az embereket?!

Miskolc - Gondolná, hogy bár nem klasszikus munkahely, a legtöbb súlyos sérülés otthon éri az embereket?!

Egy sérülés attól a pillanattól válik üzemi bale­setté, hogy a jegyzőkönyv alapján azzá nyilvánítják – szögezte le elöljáróban a dr. Urbán Ferenc, a megyei kórház traumatológiai osztályának vezető főorvosa. – Ezen belül széles a paletta, hiszen az úti balesetek (munkába menet-jövet) is idetartoznak, beleértve a közlekedési baleseteket. A gyakorlat azt mutatja, hogy a fokozottan veszélyes munkahelyeken gyakrabban fordul elő sérülés.

Ide tartoznak az egészségügyi intézmények, akár a kórházak is, ahol a fő veszélyforrást a tűk és az éles eszközök jelentik, időnként a megváltozott tudatállapotú betegek okoznak sérüléseket. Üzemi körülmények között az éles eszközök vagy a forgó alkatrészek jelentik a fő balesetveszélyt. Munkahelyi égési sérülések elsősorban vegyi üzemekben és hőerőművekben fordulnak elő. Az osztályra hetente egy-két olyan közfoglalkoztatott kerül, aki avarégetés közben szenvedett lángégést.

Hetente egy-két közfoglalkoztatott kerül be lángégéssel." Dr. Urbán Ferenc

Sikerül? Nem sikerül?

A napokban történt pékbale­set kapcsán a főorvos elmondta: sajnos az ő esetében a nagyfokú roncsolódás miatt nem sikerült az elveszített végtagot visszaültetni. Nem túl rég egy gyöngyösi fiatalemberét, akit Egerből irányítottak Miskolcra, igen, de sajnos nála később leállt a vérkeringés, így a tenyere közepe táján másodlagos amputációt kellett végrehajtani.

– A legveszélyesebb munka azonban az otthoni fusizás. Visszatérő, hogy a gyorsdarabolóba fűrészlapot fogatnak, ami nem belevaló, megdobja egy görcs, s védőfeltét hiányában kész a tragédia. De elég hozzá egy rosszul irányzott baltacsapás is.

- ÉM-SzK -


Hogy legyen esély

Levágott végtag esetén a sebről és a végtagról is ajánlatos eltávolítani a nagyobb szennyeződést, akár csapvízzel is. A sérülésre fertőtlenítés után steril kötést kell tenni. A levágott végtagot steril gézlapok között, jól záródó, dupla nejlonban a legjobb jégkockákkal hűtött vízben eljuttatni a kórházba. Fagyasztóba ne tegyük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában