Helyi közélet

2016.07.11. 08:52

Beleszerettek Borsodba a hollandok

Irota - Még több turistát fogadhat Irota, ökonyaralókat adtak át.

Irota - Még több turistát fogadhat Irota, ökonyaralókat adtak át.

Két holland, Jeroen van Drunen és Lennard de Klerk 2007-ben érkeztek Magyarországra, Budapestre.

Ezek a házak Irota szépségére hívják fel a figyelmet. Jeroen van Drunen

Az egyik barátjuk azonban a megyénkbeli Szalonnán lakott, akit többször is meglátogattak. Ez épp elég volt ahhoz, hogy beleszeressenek Borsod megyébe, és ők is itt akarjanak élni. Egy újsághirdetésben látták, eladó az irotai kúria. Igaz, meglehetősen rossz állapotban volt, de a holland férfiak 2010-ben megvették, felújították, és most az a lakóhelyük, de panzióként is szolgál. A falu és a táj szépsége hamar ráébresztette őket, a hely kiválóan alkalmas az ökoturizmusra. Így jött a gondolat, hogy ökonyaralókat építenek a faluban, melyek mára elkészültek, és ünnepélyes avatásukat szombaton tartották, melyre Hollandia nagykövete, H. Gajus Scheltema is eljött.

Turistacsalogató

A szalagátvágás előtt Irota polgármestere, Bencs Sándor beszédében azt hangsúlyozta: a nyaralók az első ökojellegű építmények a faluban, melyek nagy érdeme nemcsak az, hogy környezetbarátok, hanem hogy a település turistacsalogatói lesznek, bekapcsolódva a falu turisztikai tevékenységébe.

Jeroen van Drunen, a nyaraló egyik tulajdonosa úgy fogalmazott, ezek a házak Irota szépségére kívánják felhívni a figyelmet, és bizonyítékai annak, hogy a luxus és a természetbarát megoldások nagyszerűen összeegyeztethetők.

Véletlenül

Hollandia nagykövete arról beszélt, hogy a nyitott határoknak köszönhetően ma már nagyon sok magyar állampolgár él Hollandiában és fordítva, ami jó példája annak, hogy tudja a két ország egymást segíteni és támogatni.

Elmesélte, Jeroennel és Lennarddal teljesen véletlenül ismerkedett meg. A szomszédos Szakácsiban akart fölkeresni egy holland hölgyet, aki ott jó dolgokat csinált, de eltévedt, és Irotán kötött ki. Kérdezte az emberektől, laknak-e itt hollandok, ők meg mondták, hogy igen. Így ismerkedtek meg, és barátságuk azóta is tart.

A szalagátvágás után megtudtuk: Irota három ökonyaralóval lett gazdagabb, melyekben egyenként három hálószoba, konyha, étkező és nappali található. A házak faszerkezetesek, természetbarát építmények, és a környezetvédelmet szolgálja energiafelhasználásuk, de még a medence természetes víztisztítása is.

ÉM-HE​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában