Helyi közélet

2016.07.21. 09:29

„Az igazgatónak kell az iskola igazi vezetőjének lennie”

Budapest, Miskolc - A központosítás túl jól sikerült – ezt mondta az oktatási rendszerrel kapcsolatban a szakminiszter. Kinevezték az igazgatókat a tankerületi központok élére Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.

Budapest, Miskolc - A központosítás túl jól sikerült – ezt mondta az oktatási rendszerrel kapcsolatban a szakminiszter. Kinevezték az igazgatókat a tankerületi központok élére Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.Az igazgatóknak kell lenniük az igazi vezetőknek az iskolákban, az előző keretrendszer túlságosan leértékelte a munkájukat –jelentette ki az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.

Szabadabban lehet

Balog Zoltán a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állománygyűlésén, amelyen átadták a tankerületi központi igazgatók kinevezéseit, azt mondta: az előző keretrendszernek talán az volt a legnagyobb hibája, hogy túlságosan leértékelte az iskolák vezetőinek munkáját.

Az igazgatók nem egyszerűen végrehajtói a tankerület utasításainak, hanem „az igazgatóknak kell lenni az igazi vezetőknek az iskolákban” – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: akkor lehet tőlük elvárni vezetőhöz méltó felelősséget, ha ehhez megadják az illetékességet is; ez talán az egyik legfontosabb változás a rendszerben.

Balog Zoltán elmondta, hogy 2011-ben új alapokra helyezték a magyar köznevelés rendszerét, de jelentős belső korrekciókra volt szükség az intézményfenntartásban.

A központosítás „túl jól sikerült” – fogalmazott, majd úgy folytatta, éppen ezért a decentralizáció a „jövő útja”, a rendszer alapelveinek a fenntartásával.

Balog Zoltán azt is mondta, hogy az átalakításnak köszönhetően „szabadabban lehet a rendszerben gondolkodni”.

„Én ezt tartottam a legnagyobb hiányosságának (…) a rendszernek” – jegyezte meg.

MTI


A kinevezettek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Tankerületi központok élére kinevezett igazgatók:

  • Miskolci Tankerületi Központ (illetékességi terület: Miskolci Tankerület). Igazgató: dr. László István
  • Szerencsi Tankerületi Központ (illetékességi terület: Szikszói Tankerület, Encsi Tankerület, Tokaji Tankerület, Szerencsi Tankerület). Igazgató: Szabó Árpád
  • Sárospataki Tankerület (illetékességi terület: Sárospataki Tankerület, Sátoraljaújhelyi Tankerület, Gönci Tankerület, Cigándi Tankerület). Igazgató: Donkó József Béla
  • Kazincbarcikai Tankerület (illetékességi terület: Ózdi Tankerület, Putnoki Tankerület, Edelényi Tankerület, Kazincbarcikai Tankerület). Igazgató: Székelyné Varga Mária Ágnes
  • Mezőkövesdi Tankerület (illetékességi terület: Tiszaújvárosi Tankerület, Mezőcsáti Tankerület, Mezőkövesdi Tankerület). Igazgató: Bozsikné Vigh Marianna

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában