Helyi közélet

2016.07.26. 21:32

Adószám törlésének visszavonása a KOCKERD kérdőív pótlása esetén

Budapest - Az adóhatóság tájékoztatót tett közzé arról, hogy mely esetben kérhetik az adózók az adószám törléséről hozott határozat visszavonását a KOCKERD kérdőív pótlása esetén.

Budapest - Az adóhatóság tájékoztatót tett közzé arról, hogy mely esetben kérhetik az adózók az adószám törléséről hozott határozat visszavonását a KOCKERD kérdőív pótlása esetén.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján ismerteti: ha az adóhatóság június 16. előtt a kockázatelemzésre szolgáló kérdőív benyújtásának elmulasztása miatt jogerősen törölte az adószámot, az adózó december 31-éig kérheti az adószám törléséről szóló határozat visszavonását a cég székhelye szerint illetékes adó- és vámigazgatóságtól. Erre azonban csak akkor van mód, ha a cégbíróság még nem nyilvánította jogerősen megszűntnek a céget, és legkésőbb a kérelemmel együtt visszaküldi a kitöltött KOCKERD-kérdőívet is.

A benyújtás határidejének elmulasztása esetén igazolási kérelemnek nincs helye. Ha a kérelem benyújtásának/postára adásának napján az adózó megszüntetéséről szóló cégbírósági végzés már jogerős, az adószám törléséről hozott határozat visszavonására irányuló kérelem nem teljesíthető - emelte ki a NAV.

Ha az adószám törléséről szóló határozat elsőfokon emelkedett jogerőre, az adó- és vámigazgatóság visszavonja az adószám törlését elrendelő határozatot. Ha az adószám törléséről szóló határozatot a felettes szerv érdemben már felülvizsgálta, a felettes szerv jár el, megsemmisíti az adószám törléséről hozott határozatot. A határozat visszavonásáról vagy megsemmisítéséről a NAV haladéktalanul értesíti a cégbíróságot.

A NAV a kérelem teljesítése esetén nem szab ki mulasztási bírságot a bevallási kötelezettség késedelme miatt az adószám törléséről rendelkező határozat jogerőre emelkedésének időpontjától a visszavonó (megsemmisítő) határozat jogerejének időpontjáig esedékes bevallási kötelezettség késedelme miatt, ha az adózó a visszavonó határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül teljesíti kötelezettségét.

A 2015-ben kiküldött 14,5 ezer KOCKERD kérdőívet az adózók 78,3 százaléka küldte vissza a NAV 2015-ös évkönyve szerint.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában