Helyi közélet

2016.07.20. 07:38

A vándorpatkányok szaporodtak el Miskolcon

Miskolc - Idén rágcsálóirtásra közel 10 millió forintot költ Miskolc.

Miskolc - Idén rágcsálóirtásra közel 10 millió forintot költ Miskolc.

Az enyhe tél kedvez a kártevők elszaporodásának, még a gondos irtás ellenére is, válaszolta a miskolci önkormányzat a kérdéseinkre, amelyeket akkor tettünk fel, amikor több olvasónk is panaszolta: Miskolcnak olyan területein találkoztak patkánnyal, ahol korábban sosem voltak. Az önkormányzat hangsúlyozta, ez már a harmadik egymást követő enyhe tél, amely szaknyelven gradációt, azaz túlszaporodást okozhat. A gradáció a vándorpatkányok megjelenését hozza magával. Ezek a városban élő állatok, mert jellemzően itt jutnak könnyebben élelemhez.

Egy város kedvező feltételeket jelent számukra: elég egy-két illegális szemétlerakás, néhány elhanyagolt ingatlan vagy magánterület, rosszul visszazárt társasházi szemetes vagy konténer.

Igen óvatos állat

Az önkormányzat a válaszában kitért arra is, hogy nem könnyű a patkány irtása: igen óvatos állat: például nem eszik ismeretlen táplálékból, ha látja, hogy attól elpusztul a társa. Hatékonyan védekezni így csak úgynevezett késleltetett hatású, egyszeri fogyasztású, rágcsálóirtó mérgezett csalétkekkel lehetséges. Rágcsálóirtás során az Országos Epidemiológiai Központ által engedélyezett szereket, csalétkeket használják fel.

A város közigazgatási területén számos olyan részt is ismernek a Városgazda Kft. szakemberei, amelyek kedvező feltételt nyújtanak a patkányoknak, ezeket e szerint kezelik, jellemzően a Békeszálló és Szondi telepen, a Bábonyibércen, a Tetemvárnál és a MÁV-telepen. Itt elsősorban magánterületeken szaporodnak újrafertőzve a környezetükben lévő, korábban már mentesített közterületeket.

Évente kétszer

Miskolc város közterületein évi két alkalommal (tavaszi-őszi főirtások) végez a Városgazda Kft. és alvállalkozója átfogó, általános rágcsálóirtást, amely kiterjed a csapadék-, szennyvízaknákra, nyílt vízfolyások mederpartjaira és fertőzött felszíni közterületekre. A kihelyezett irtószerek helyszínei és mennyisége városrészenként eltérő, de kiemelten kezelik az idegenforgalmi területeket és társasházi övezeteket.

Folyamatos volt az irtás

„A patkányok elleni védekezést segíti az ellenőrző bejárásokon tapasztaltak, valamint a lakossági bejelentések. Ezek alapján a főirtásokon kívül is minden olyan területen végeztetnek rágcsálóirtást a városban, ahol az indokolt. A korábbi évektől eltérően már az enyhe téli időszakban is folyamatos volt a rágcsálóirtás.

Idén közel 10 millió forintot költ a város erre a célra, de csak úgy lehet eredményes, ha a magántulajdonban vagy bérleményben lévő területeken is elvégzik vagy végeznek rágcsálóirtást. Erre a jogszabályok értelmében hatóságok kötelezhetik a magánterület tulajdonosát” – áll az önkormányzat válaszában.

ÉM


Miskolc - Lyukóvölgy, Bulgárföld, Fábián kapu, belváros, Béke-szálló, Avasi lakótelep: itt is láttak rágcsálókat Miskolcon.

Miskolc - Patkányok tűntek fel Miskolcon olyan helyeken, ahol eddig egyáltalán nem voltak rágcsálók.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában