Helyi közélet

2016.07.09. 10:05

18. Triatlon Nagyhét - Szombaton előfutamok, vasárnap döntő

Tiszaújváros - 1124 futó koptatta az aszfaltot a Nagyhét tegnapi Jabil Napján.

Tiszaújváros - 1124 futó koptatta az aszfaltot a Nagyhét tegnapi Jabil Napján.

A tiszaújvárosi 18. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét pénteki Jabil Napjának sportos része a futásról szólt. A Phőnix Hotel előtt – sorozatban már másodszor – először a tömegsport futásra vállalkozók, szám szerint 621-en – sorakoztak be a rajthoz. A 2 km-es távot nagyon sokan bemelegítésnek szánták a 30 perccel később indított Jabil 1/3 Maraton utcai futóversenyre, mely az idei Jabil 3Próba elnevezésű szabadidősport-eseménysorozat befejezését jelentette.

A Habavaba

A 14 km-es távot egyéniben és négytagú váltóban is vállalni lehetett. A kispróbázókra 3,5 km teljesítése várt. A Jabil nevével fémjelzett futáson 503 résztvevőt regisztráltak, így ezen a napon összesen 1124 futó koptatta a tiszaújvárosi aszfaltot. A férfiak versenyében végül Gregor László (44:16 perc) bizonyult a legjobbnak, míg a hölgyek vetélkedését Kiss Ágnes (55:11 perc) nyerte, váltóban pedig a Habavaba (Hankó Dávid, Baráth Tamás, Varró Bálint, Balogh Bence) összeállítású kvartett győzött 45:30-as idővel.

A Nagyhét mai, MB Barter Napján legkorábban, 8 órakor a Turista Triatlon résztvevői kezdenek. A 10 km gyalogtúrából, 7 km evezésből és 25 km kerékpározásból álló kombinált teljesítménytúrára 2–4 fős csapatok jelentkezését várják a Tisza-parti városrészben, a szakosztályi csónakháznál. A csapattagok ezúttal is kapnak egy-egy sors­jegyet a teljesítésért. További tombolaszelvény-gyűjtési lehetőséget jelent a 9 órakor a Tiszaújvárosi Sportcentrumban elkezdődő lábteniszverseny és az ugyanott 10 órakor induló streetball torna. Ez utóbbira 14 év alatti fú, valamint 14 év feletti női és férfi, négytagú csapatok jelentkezését várják. A nyílt, ebből adódóan ausztrál, azerbajdzsáni, dél-afrikai, kanadai és szingapúri versenyzőket is felvonultató junior Európa-kupa 12.30-kor kezdődik Tiszaújvárosban. A dísztó partján kiépített pontonról 3 férfi és két női futam résztvevői rajtolhatnak el, hogy 500 méter úszás, 12 km kerékpározás és 3,2 km futás után eldöntsék, kik lehetnek ott a vasárnapi, 30 versenyzőt számláló fináléban.

11 magyar

A világon egyedülálló módon megszakítás nélkül megrendezendő, így világcsúcsnak számító 20. ITU Triatlon Világkupa előfutamai 15.10 órakor, azonos helyszínen veszik kezdetüket. A változást csupán az jelenti, hogy az elit versenyzőkre 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futás vár. Először a hölgyek kezdik meg a selejtezést. A 17 ország 40 versenyzőjére az a feladat vár, hogy a két futam egyikében az első 14 helyezett közé kerüljön, hiszen ez jelenti a biztos döntőbe jutást. A fennmaradó két helyre a következő két legjobb idő tulajdonosát sorolják majd be (a mieink részéről Bragmayer Zsanett és Sárszegi Noémi próbálhat szerencsét).

A 25 nemzet 64 férfi sportolójának három futamba sorolt vetélkedésében nem kevesebb mint 11 magyar – köztük két riói indulónk, a tavaly, itt ezüstérmes ifj. Faldum Gábor és a 2015-ös vk-negyedik Tóth Tamás, valamint a 2014-ben Tiszaújvárosban világkupa-futamot nyerő, hosszú sérüléséből visszatérő Vanek Ákos – számíthat a legendásan kiváló hangulatot teremtő tiszaújvárosi közönség szurkolására.

- ÉM-SZIS -


Geszti-koncert

A szombati nap kulturális, illetve zenei étlapján a Csicseri és borsó gyerek­zenekar (10 órától), kézműves ház (13 órától) a KreAktív Akusztik (18.30 órától), Geszti Péter (20 órától) és a Bourbon Street (21.30 órától) szerepel. Vasárnap este a New Level Empire (20.00) és Vastag Tamás (22.00) szerepel a műsorban, 22.45-től pedig tűzijáték zárja a rendezvényt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában