Helyi közélet

2016.06.05. 17:58

Szép

<em><strong>A városokat az embereknek építjük – ezt a számomra rendkívül szimpatikus mondatot a miskolci polgármestertől idézik a jó híreket közlő összefoglalóban: napirenden van a belváros megújítása. A cél, hogy „feltáruljon minden olyan szépsége, ami eddig rejtve volt”, „a belváros egyszerre legyen városias, célszerű, ugyanakkor bejárható, természetközeli, élhető és szerethető”.</strong></em> <strong><em> Ez vajon miért ennyire nem fontos? Miért nem számít, hogy néz ki? Pénz nincs? Elszánás?</em> Bujdos Attila írása.</strong>

A városokat az embereknek építjük – ezt a számomra rendkívül szimpatikus mondatot a miskolci polgármestertől idézik a jó híreket közlő összefoglalóban: napirenden van a belváros megújítása. A cél, hogy „feltáruljon minden olyan szépsége, ami eddig rejtve volt”, „a belváros egyszerre legyen városias, célszerű, ugyanakkor bejárható, természetközeli, élhető és szerethető”.

Ez vajon miért ennyire nem fontos? Miért nem számít, hogy néz ki? Pénz nincs? Elszánás? Bujdos Attila írása.

Az ilyesmi után mondja azt az ember a neki is épülő város iránti őszinte kíváncsisággal, hogy akkor lássuk a részleteket.

A várakozást fokozza, hogy az elmúlt nyolc év kevéssé kényeztette el a közösséget a tagjai által is naponta használt terekre kiterjedő figyelemmel. Kellett volna, talán lehetett is volna kibontogatni egy új várost a régiből – és ez is inkább csak azért érdemel most szót, mert ami nem történt meg eddig, valódi hiányérzetet növelt.

Ráadásul a találgatások árnyékában: ez vajon miért ennyire nem fontos? Miért nem számít, hogy néz ki? Pénz nincs? Elszánás? A mostani tervezés tekinthető úgy, mint ennek a belátása. És a felelősségé, hogy a politikának is van ezzel dolga, erről is szól és erre is vonatkozik a felhatalmazása.

És még akkor ez is kérdés: mi számít egyébként lényeges időnek a városépítésben? Mi a türelem mértékegysége? Úgy értem, a város szempontjából, ha létezik ilyen elvont fogalmi egység, mert hát volt előttünk, és bizonnyal lesz utánunk is (szeretnénk hinni benne). A mindenkori városlakó figyel persze múltra, jövőre, de érthető módon az életet élvezni mégis csak a jelenben akarja. A minőség is most számít tehát.

Ennyire szimpla. És ennyire ésszerű.

Aki szereti, tudta eddig is, mi az oka a helyhez ragaszkodó érzelmeinek. Hogy miért és mitől szereti.

Például, hogy letagadhatatlanul maradt vitalitás a Mi Városunkban. Megejtő a séta a napsütötte belvárosban, ahogyan nem csak díszlete a teraszok népének, a békés jövés-menésnek. Érthetővé és gazdag jelentésűvé teszi az egyetlen ide kívánkozó szót: szép.

Jó érzés olvasni most az új színek, új látványok ígéretét. Hogy lehet nyilvánvalóbban szebb. Mégis csak így lenne kerek ez az egész. Ha majd átlépné az ígéret határait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában