Helyi közélet

2016.06.07. 19:33

Ne legyen „szabad a gazda” az étrend-kiegészítők terén sem!

Miskolc - Szeretné, hogy biztosan azt vegye, ami rá van írva, s attól el is várhassa az ígért hatást?

Miskolc - Szeretné, hogy biztosan azt vegye, ami rá van írva, s attól el is várhassa az ígért hatást?

Immunerősítők, potencianövelők, fogyasztó szerek – ezek a leggyakoribb csodaszerek, amelyeket táplálékkiegészítőkként gyártanak és hoznak forgalomba.

Jobb esetben csak hiányzik a dobozon feltüntetett hatóanyag...” Dr. Nyíri László

Minősít(het)etlen

– Az egyetlen kitétel, ha valaki például a gyógyszeriparban jól ismert anyagokra hivatkozva saját terméket akar ilyen címen piacra dobni, hogy előtte bejelenti szándékát. Ám azt, hogy valóban az van-e a dobozban, ami rá van írva, azt a kutya sem nézi. Ugyanakkor egy új gyógyszer forgalomba hozatalát precízen szabályozott gyógyszerkísérletek előzik meg, amelyek nem csak idő-, de pénzigényesek is, a gyártónak ISO-minősítéssel kell rendelkeznie. Az étrend-kiegészítőket előállítókra mindez nem vonatkozik, senki nem ellenőrzi az összetételt, a hatást, semmilyen minőségbiztosításhoz nem kötött a tevékenység – ecseteli a problémát dr. Nyíri László, a Magyar Gyógyszerészi Kamara B.-A.-Z. Megyei Szervezetének elnöke. Emlékeztet arra, korábban Magyarországon létezett a gyógyhatású készítmények fogalma, amelyekhez szigorú követelmények társultak. Ám 2004-től – minthogy az EU-ban ilyen kategória nem létezik –, mindez megszűnt, ellenben ezzel egy időben bevezették az addig nem létező étrend-kiegészítők fogalmát, az ezek gyártására, forgalomba hozatalára vonatkozó különösebb szabályozás nélkül.

Beteggé tehet

S hogy milyen bajokat okozhat ez a gyakorlatban? – Jobb esetben csak hiányzik a hatóanyag, azaz hiába dobtuk ki a pénzt rá. Rosszabb esetben olyan hatóanyag van benne, amely egyébként tiltott, s csak az orvosi ellenőrzés mellett, orvosi rendelvényre felírt gyógyszerekben lehetne. Nem véletlenül vénykötelesek például a potencia­növelők: szív- és keringési zavarban szenvedők számára végzetes lehet a használatuk. Komoly vese- és májkárosító hatást válthatnak ki a fogyasztó csodaszerek is – hoz példákat a megyei elnök. Hozzátéve, hogy általában olyan terápiás területeket céloznak meg, amelyek gyors, hirtelen megoldásokat, javulást ígérnek, amelyeket meglehet, el is érnek, ám egy idő után jelentkeznek az egészségkárosító hatások is, amelyekről azonban nem szólnak a reklámok. Azzal is kevesen vannak tisztában, hogy a növényi alapú termékeket nehéz standardizálni, oly sok mindentől (például az időjárási tényezőktől, területtől) függ, hogy egységnyi mértéket véve milyen az összetétel. A táplálékkiegészítők terén mára kialakult helyzetet elégelte meg öt országos szervezet, s kötöttek együttműködési megállapodást május 6-án. Kidolgoztak és elfogadtak egy részletes követelményrendszert a megfelelő és biztonságos étrend-kiegészítők és speciális (gyógyászati célra szánt) tápszerek forgalomba hozatalára. A következő lépésben a gyártók az ebben foglaltaknak megfelelő termékeiket egy, a betegbiztonságot garantáló jellel látják majd el, miképpen ugyanezt a jelölést alkalmazhatják majd azon forgalmazók (köztük a patikák), amelyek vállalják, hogy kizárólag az ellenőrző lista követelményei szerinti étrend-kiegészítőket, illetve tápszereket árulnak. A rendszer felállásához még hátra van néhány hónap. Addig is várják a csatlakozókat.


Az öt aláíró vezető

Dr. Küttel Sándor, Gyógyszerész-nagykereskedők Szövetsége; dr. Hankó Zoltán elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara; dr. Bérczi István, Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete; dr. Ilku Lívia, Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége; dr. Bendzsel Miklós elnökhelyettes, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.


Az internetről se bármit!

Az internetes vásárlást is szóba hoztuk, tekintve, hogy onnan is szinte bármi beszerezhető. A képet bonyolítja, hogy vannak gyógyszerek, amelyek Magyarországon vénykötelesek (például az összes potencianövelő), amelyek között vannak olyanok, amik más országokban szabad kereskedelmi forgalomban is kaphatók. Aki nem akarja kockára tenni az egészségét, az olyan forgalmazóval szemben, amelynek honlapján nincs feltüntetve a telephely címe, eleve legyenek fenntartásai! – figyelmeztet dr. Nyíri László. – Egy komoly forgalmazónak van legalább olyan boltja, ahová a terméket vissza lehet vinni. Internetes gyógyszerforgalmazásra pedig kizárólag az OGYI honlapján szereplő patikák jogosultak (megyénkben 4 ilyen van).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában