Helyi közélet

2016.06.02. 17:32

„Emberemlékezet óta nem volt ilyen természeti csapás Múcsonyban”

Múcsony - Tizenöt házban keletkeztek károk, ám a legrosszabbul egy négygyermekes család járt.

Múcsony - Tizenöt házban keletkeztek károk, ám a legrosszabbul egy négygyermekes család járt.

Egy héttel a természeti csapás után megyünk végig Múcsony legrégebbi településrészének egyik utcáján. Az Ady Endre utca egyik oldalán halomban a kidobott sáros holmik. Az egyébként széles és mély esőcsatorna túloldalán sorakozó kerítések, házak falán barna sáv mutatja, milyen magasan állt itt a sár nemrég.

Egy 55 négyzetméteres szükséglakást tudnánk kiutalni.” Viszlai Viktor

Fotón is rossz

– Mi nem tartózkodtunk itthon, de erre a látványra jöttünk haza – mutatja a mobilján Tóth Tamás mérnök az akkori fotókat. A kerítésnél 107 centi magasságban áll a mocskos iszap, amiből a házba is jutott. – Ám mi még mondhatni a szerencsésebbek közül valók vagyunk, van olyan beteg szomszédasszonyunk, aki nem is gondolhatott menekülésre, pedig nála a kádból bugyogott fel a szennyvíz. Ám van egy négygyermekes család is, amely vályogháza mélyebben fekszik a miénknél, az lehet, meg sem menthető már. Nem tudom, mi lesz velük akkor – mondja, s el is vezet a kérdéses portához.

Az édesanya bemutatkozik, s el is pityeredik:

– Mi még az életben sem kértünk segítséget senkitől, azért is tartunk itt. A fiam szégyelli az osztálytársai előtt, hogy segítséget kérjünk az újságban, meg kellett ígérnem neki, hogy a nevünk és a fényképünk nem lesz benne – magyarázkodik, s mi ezúttal kivételt teszünk, megértvén a tizenéves fiatalember lelkét. Az anya hozzáteszi: pedig épp az iskola volt az első, amelyik felajánlotta, hogy ha kell, anyaggal, betonkeverővel segíti a családot.

Az udvaron álló, a házból kihordott tárgyak között egy kihúzható kanapé. A családfő (egyébként villanyszerelőként dolgozik) felhajtja az ágyneműtartót: tele sárral.

– Mind a házban voltunk, amikor közelgett a vihar. A gyerekek az utca felőli ablakban nézték, hogy kopog a jég, amit felváltott az eső. Majd megindult a víz a szemközti domboldal felől is, magával hozva a sarat. Az árkon nem bírt elmenni, hát ahol tudott, a kerítésen át be a portákra! Amikor már az ablakpárkányig ért, menekülőre fogtuk az ablakon át, mert gondoltuk, ha az ajtót kinyitjuk, akkor könnyebben elárasztja az iszap a házat. A kutya szegény a kert végében a hintaágyra mászott fel, onnan vinnyogott, úgy kellett biztatni, hogy elússzon hozzánk a kapuig – mesélik.

– Az egész nem tartott tovább mint két óra hossza, de ez elég volt, hogy mindenünk odalegyen – mondja a férj, s bevezetnek a húsz éve 4,5 millió forintért vásárolt vályogházba, amelyen jelzálog van. Állításuk szerint sem közműtartozásuk, sem pedig hiteltörlesztési elmaradásuk nincs. Sajnos gyakorlatilag minden hivatalos iratuk odaveszett, pontosabban használhatatlanná lett: mind gondosan összegyűjtve az egyik szekrény alsó fiókjában tartották. Minden egyéb, az alsó traktusban tárolt használati tárgy, cipő és ruhanemű így járt – a sár martaléka lett.

A fürdőszobában azóta egyfolytában jár a mosógép – az anya menti, ami menthető. Csakhogy a legfontosabb vagyontárgyuk: a házuk nem biztos, hogy túléli a történteket. A biztosító embere előttünk járt ott.

Szeretnének maradni

– Azt mondta, hogy az ingóságokat ért kárunkat megtérítik, de ha az ingatlanra fizetnek is, abból pénzt nem látunk, mert a hitelintézet ráteszi a kezét.

A gyerekek az anyjukkal az ő édesanyjánál húzták meg magukat Edelényben átmenetileg.

– Mi itt szeretnénk maradni, a gyerekek nagyon ragaszkodnak hozzá. Arra kilátásunk sincs, hogy másik házat vásároljunk – szögezi le a házaspár. Azt persze ők is szeretnék tudni, mit mond egy szakember arra, menthető-e az átvizesedett vályogház.


Mivel segíthetnénk a családon?

A négygyermekes családnak elsőként egy statikus szakértői véleményére van szüksége arról, felújíthatóvá, lakhatóvá lehet-e tenni a házat vagy sem. Minthogy szakértőre nincs lehetőségük, az önkormányzat pedig ebben nem tud segíteni, az Észak-Magyarország felkérte Grand András statikus, építészt, aki elvállalta, hogy napokon belül megnézi a házat. Az ő véleménye alapján lehet további tervet kovácsolni. A térség országgyűlési képviselőjét is felhívtuk, Demeter Zoltán helyszíni tájékozódás után tájékoztatja lapunkat a lehetőségekről.

Olvasóink egyelőre anyagiakkal segíthetnek a családon. Számlaszámuk: OTP 11773346-42246697


Bizonytalanságban...

Viszlai Viktor polgármester megerősítette, hogy emberemlékezet óta a falu e településrészén mindössze kétszer volt havária, először 2010-ben, s egy annál is pusztítóbb, a múlt keddi vihar nyomán. Elmondta: az Ady utcán túl más utcákban is elborította a sár és a víz a közterületet, amint lehetett, megkezdték a homokzsákokkal a védekezést. Két napon át késő estig 40 ember munkálkodott a közutak, majd a porták mentesítésén is. A tűzoltóktól is kért segítséget. 2010-ben készült egy terv egy vízi védmű építésére, de akkor nem nyertek pályázati támogatást, azóta pedig nem írtak ki ilyen témájú pályázatot. A mostani eset nyomán felmerült egy másik lehetőség is egy újabb, hirtelen lezúduló csapadék esetén a vízfolyam lassítására. Ígérte, ezt az ötletet megvizsgálják. Az ominózus család számára egy 55 négyzetméteres szükséglakást tudna kiutalni az önkormányzat.


Múcsony - Elszabadult a pokol Múcsony egy részén a múlt héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában