Helyi közélet

2016.06.15. 19:38

Bartók Plusz Operafesztivál 2016 - A szíve mindig az opera felé hajlott

Miskolc - Pénteken a Lovagi Tornák Terén vár ránk Carmen, Escamillo és Don Jose. Interjú: Mester Viktória operaénekessel, a Carmen címszereplőjével.

Miskolc - Pénteken a Lovagi Tornák Terén vár ránk Carmen, Escamillo és Don Jose. Interjú: Mester Viktória operaénekessel, a Carmen címszereplőjével.

Mester Viktória operaénekessel a Carmen beavató előadásának hétfői főpróbája után találkoztunk. Véleménye szerint hiteles és jó alakítások kellenek ahhoz, hogy azok is megnézzenek egy-egy operát, akik jelenleg ódzkodnak ettől. Az operafesztivál Ezrek operája az idén Bizet Carmenje.

Milyen nő Carmen? Hódító, csábító, vagy ennél azért bonyolultabb személyiség?

Mester Viktória: Carmen szerepe összetett szerep. Az alaptézis az, hogy ő egy nagyon szép cigány lány, akinek nem tudnak ellenállni a férfiak. De neki azért van élete, amit ábrázolunk. Megismerjük, hogy mi a munkája, ki a szerelme, hogyan gondolkodik az életről, hogyan kerül olyan helyzetbe, amiből utána nem tud kikászálódni. Persze kérdés, hogy ő ebbe direkt megy-e bele vagy véletlenszerűen történnek vele az események.

Carmen szerethető egyébként?

Mester Viktória: Én azt gondolom, hogy nem utálható ember, egyáltalán. Őszinte nő, aki mindig vállalja azt, amit mond.

Nem először énekli Carmen szerepét. Mi lesz a különlegessége a mostani Ezrek operájának?

Mester Viktória: Szabadtéren játsszuk, különbözőek a helyszínek, ami nagyon érdekessé teszi az előadásmódot. Ingyen megtekinthető, bárki, aki messziről hallja a muzsikát, odakíváncsiskodhat. Ezáltal közelebb tudjuk hozni a közönséget, nincs köztünk az a távolság, ami a színházteremben megvan. Sokkal emberibb és közvetlenebb hangulatot tudunk teremteni ezáltal.

A művészek számára egyébként kihívás, hogy három este, három különböző helyszín?

Mester Viktória: Ez mindenkinek kihívást jelent. Máshol próbáltunk kezdetben, tegnap a Lovagi Tornák Terén próbáltunk, most itt, a Városház téren, ahol egészen mások a körülmények. Ott óriási volt a színpad, sok díszlettel, itt sokkal kisebb a színpad, kevés díszlettel. Ez mindenképpen kihívás.

Tíz évvel ezelőtt is játszotta Carment Miskolcon, akkor a színházban. Kellett tíz év élettapasztalat ahhoz, hogy másképp lássa a szerepet?

Mester Viktória: Szerintem mindenhez kell élettapasztalat, hogy másként lássunk dolgokat. Tulajdonképpen nem akarom másként játszani Carment, mint tíz évvel ezelőtt, de ennyi idő alatt sok szín érkezett az életembe. Megtapasztaltam több csalódást, több szerelmet, több fájdalmat, és emiatt ma a szavaknak több jelentésük van. A szavak tehát gazdagabbá váltak, mint ahogy életünk folyamán másként értelmezünk különböző eseményeket.

A miskolci operafesztiválnak az is az egyik célja, hogy visszacsábítsa az embereket az opera műfajához. A Carmennek persze nem kell a reklám, hiszen a kedvenc operák közé tartozik. Minek köszönheti kedveltségét?

Mester Viktória: Annak, hogy egyszerű emberekről szól. És annak, hogy opera létére tele van sanzonokkal, slágerekkel, amelyeket ismernek az emberek reklámfilmekből, rajzfilmekből vagy máshonnan. Ez mindig könnyebbé teszi a munkánkat. Azonkívül nagyon-nagyon pörgős a cselekmény, akár egy filmben. A Carmen egy rendkívül izgalmas szerelmi dráma, aminek sok szálon fut a története és több oldalról közelíthetjük meg.

Egyébként mi szól az opera műfaja mellett. Miért menjenek el az emberek egy-egy operára?

Mester Viktória: Azt hiszem, hogy hosszú évek óta ráhúztak egy nagy lepedőt az operára: „kövér nénik és bácsik állnak a színpadon, és nagyon énekelnek”. Ez borzalmasan fáj azoknak az operaénekeseknek, akik egyáltalán nem így játszanak és nem ezt tartják fontosnak. Amit én nagyon üdvözlök, hogy már jó pár éve elindult az operaénekesek színészi képzése. Én Kovalik Balázsnál végeztem a zeneakadémián, ő indította el ezt az egészet. Mi voltunk az első osztálya, akikkel prózai rendezők és színművészek dolgoztak, aikidoztunk, kontakttáncoltunk, hogy a testünket, a lelkünket és az eszünket összekapcsolva tudjunk egy-egy szerepet teljesen kibontani. Nincs üres menet, nincs olyan, hogy csak lődörgök a színpadon és majd ott nagyon szépen énekelek. Mi talán azzal, hogy hitelesen, jó alakításokkal színpadra tudunk vinni darabokat, ezáltal közelebb tudjuk hozni az embereket az operához, azokat is, akik eddig ódzkodtak ettől.

Az ön életében mikor dőlt el, hogy opera és nem musical vagy valami más?

Mester Viktória: Nekem ez igazából nem volt kérdés. Kisgyermekkorom óta nagyon szerettem énekelni. Volt nekem rockzenekarom is, amikor általános iskolás voltam, de a zene volt a lényeg. Egyszer kaptam a szüleimtől karácsonyra egy Bánk bán kazettát, és akkor teljesen belehabarodtam az operába. 13 éves voltam, amikor eldöntöttem, hogy zeneművészetibe akarok járni. Ahonnan én jövök, Mezőtúrról, ott azért nem voltak nagy lehetőségek. Mondjuk volt egy zseniális énektanár nénim, aki mindenben segített. Aztán elkerültem Békéscsabára, a konziba, már ott is operaénekes akartam lenni. A szívem mindig az opera felé hajtott.


Carmen

Szereplők:

  • Carmen: Mester Viktória
  • Escamillo: Molnár Levente
  • Don Jose: Hector Lopez Mendoza
  • Közreműködik: a Miskolci Nemzeti Színház zenekara, a Miskolci Nemzeti Színház kórusa, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház kórusa
  • Rendező: Kerényi Miklós Gábor
  • Karmester: Kesselyák Gergely
  • Még több információ: www.operafesztival.hu

    Teljes előadás:

    Június 17., 21.00 óra, Lovagi Tornák Tere


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában