Helyi közélet

2016.06.13. 19:30

1956-an szavalják majd a Nemzeti Dalt Miskolcon

Miskolc - Összeállt a miskolci 56-os Bizottság és tartalmas, egy hetes programmal készül ünnepelni a város.

Miskolc - Összeállt a miskolci 56-os Bizottság és tartalmas, egy hetes programmal készül ünnepelni a város.

Magyarország Kormánya az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról történő méltó megemlékezés érdekében a 2016-os évet az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévévé nyilvánította - mondta Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, aki az ’56-os emlékév miskolci eseményeiről sajtótájékoztatón számolt be hétfőn.

- Miskolc kiemelkedő szerepet játszott a 1956-os eseményekben, ezért a város közgyűlése egy emlékbizottságot hozott létre, amely azon dolgozik, hogy az ünneplés és az ahhoz kapcsolódó események minél korhűbben, és minél magasztosabban tudjon megvalósulni. Nálunk elég sokan élnek olyanok, akik tanúi voltak azoknak a napoknak. Fontos, hogy az ő hívó szavuk is betudja hívni a miskolci a fiatalokat ahhoz, hogy mindez velük együtt történjen.

A városvezető hozzátette: a miskolci emlékhét október 17-én kezdődik és 23-án fejeződik be.

Felhívások

- Úgy gondoljuk, hogy a 60. évfordulót megünnepelni csak úgy érdemes, ha közösen tesszük a város lakosságával - ezt már Somorjai Lehel, az 56-os Bizottság tagja, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgató főlevéltárosa mondta. - Ennek érdekében számos színes programot dolgoztunk ki és olyanokat is, amelyek az ifjú generációknak is érdekes lehet. A programokon keresztül ugyanis lehet, hogy közelebb hozza a kort, közelebb hozza az 1956-os hőseket.

Napokon belül két felhívást is közé tesz majd a város, mely szerint keresik a még magánkézben lévő 56-os emlékeket. A levéltár összegyűjti a fellelhető személyes emléktárgyakat, relikviákat, melyekből kiállítást rendeznek.

De várnak 1956-tal kapcsolatos irodalmi és képzőművészeti alkotásokat is, amelyeket ki is adnának. Készül egy könyv is, ami Kiss József, a levéltár osztályvezetőjének, Miskolc ’56-os történetének kutatójának munkája. Sőt, egy dokumentum film is készülőben van, így nem meglepő az sem,hogy a szeptemberi CineFest idején is fókuszban lesz a 60. évforduló.

Az ember tragédiája

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója - aki ugyancsak az 56-os Bizottság tagja - szintén több érdekességet megosztott a sajtóval.

- A miskolci forradalom nagy részben köthető a Miskolci Nemzeti színházhoz - jelentette ki. - Október 17-én a miskolci szimfonikusok ünnepi hangversennyel készülnek.

Október 21-én "csoda" lesz Miskolcon, ugyanis Béres Attiláék szándéka szerint aznap 1956 fiatal egyszerre mondja majd el a Nemzeti Dalt Jordán Tamás Kossuth díjas színész vezetésével. Azért a Nemzeti Dalt, mert a forradalom egyik emblematikus pillanata volt az, amikor 60 esztendeje Nagy Attila elszavalta Petőfi versét. Ezt követne 60 fiatal, a Miskolci Nemzeti Színház zenekara és énekkara Cser Ádám vezényletével, kiegészülve Miskolc városának gyermekkórusaival : ők Verdi Szabadság himnuszát adják elő a Nabuccóból.

Október 23-án pedig a Miskolci Nemzeti Színház egy díszelőadás keretében Madách Imre, Az ember tragédiája című művét játssza. Erre is van magyarázta: 56 szeptemberében ezt a darabot próbálták, ám a letartoztatások és más körülmények miatt nem lett akkor bemutatva. Ugyanakkor aznap délelőtt flash mobok, utcán megrendezett, történelmi pillanatokat felidéző színházi jelenetek, 10-15 perces előadásokat is láthatnak a miskolciak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában