Helyi közélet

2016.05.16. 13:20

"Sárospatak különösen szerencsés hely"

Sárospatak - Idén - egy év kihagyást követően - május 14-16-között rendezték meg a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepet Sárospatakon.

Sárospatak - Idén - egy év kihagyást követően - május 14-16-között rendezték meg a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepet Sárospatakon.

Szabadbattyánból, Székesfehérvár mellől érkeztem - mondta szombaton Szepesi Leona. - Hímeztek a gyerekek és színezni is lehetett. Rokonlátogatóban vagyunk és láttuk kiplakátolva a rendezvényt, így bejöttünk. Pont jól jött a benti rendezvény ebben a rossz időben. Még Sátoraljaújhelyre is megyünk rokonokhoz és a kalandparkba, ha az idő engedi.

Átadni az ifjúságnak

- Most a kulturális emlékhelyek napja van és úgy gondoltuk, hogy emléket állítunk Lórántffy Zsuzsannának, a hímzőműhelyének, Putnoki Klárának Lórántffy Zsuzsanna hímzőasszonyának - magyarázta. - Mivel szeretek kreatívkodni, nagyon szeretném ezt a csodálatos motívumkincset az ifjúságnak is átadni. Hogy kitől tanultam? Édesanyámtól, magamtól. Ugyanakkor a sárospataki képzőművészeti szakkör tagja voltam még gyerekkoromban, de az idősebbektől is.

Szerinte a gyerekek nagyon ügyesek, nagyon nyitottak és érdekes módon a kisfiúk is belelendülnek. Megvan a kézügyesség csak ma már nincs olyan mód és lehetőség, hogy ezt a kreativitást textilen vagy ilyen motívumokban úgymond ki tudják élni.

- Annyi kincs van Magyarországon, ami eltűnik, hogyha nem teszünk érte valamit - jelentette ki. - A hímzés, a motívumkincs időigényes és ezért van leginkább eltűnőben.

Gazdag kisugárzás

- Bicskéről érkeztem. Volt itt egy ismerősünk és mondta, hogy lehetne itt biciklizni és idejöttünk. Két napra jöttünk. Nem konkrétan a programra, csak biciklizni a környékre - ezt futtában Takács Balázs árulta el nekünk a várban, ahol dr. Hörcsik Richárddal, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselőjével is találkoztunk.

- Öt évvel ezelőtt a kulturális örökségről szóló törvény módosításával vált lehetővé, hogy múltunk kincseit, a fontos eseményeknek helyt adó épületeinket, tereinket ne csak kulturális örökség részeként tartsuk számon, hanem külön gondoskodással óvjuk és védjük - mondta.

- Sárospatak különösen szerencsés hely, ahol sok épített örökségünk van. Ezek ápolása elsődleges feladat. Sárospatakot úgy is szoktuk hívni, hogy a Bodrog parti Athén, a 46 történelmi emlékhely egyike. 3 kiemelt emlékhelyünk van itt: a Rákóczi vár, a Református Kollégium és a Nagykönyvtár. Olyan gazdag ezen épületek kisugárzása, hogy az egész Kárpát medencei magyarság történelmét is formálta. A több ezer itt végzett pataki diák beépült a magyar gazdaság és politika világába az elmúlt évszázadok során. A nagykönyvtár nemzeti örökségünk egyik kiválósága, a Rákóczi vár - ahol éppen vagyunk - pedig II. Rákóczi Ferenc örökül hagyott öröksége.


Kapitány a parton

A Bodrog-parton Szent Erzsébet napjának alkalmából tartottak íjászversenyt 110 nevezővel.

- Egyesületünk Szent Erzsébet örökének a nyomában alakult - ezt Sipos Zsolt, a Sárospataki Lovagegyesületnek kapitánya mondta a szemerkélő esőben. - Három éve működünk, mint egyesület. Először családi szinten kezdtük, most meg már 26-an vagyunk tagok.

Saját magunk finanszírozzuk a ruházatot és a felszerelést. Járjuk az országot, és a Kárpát-medencét.

Szent Erzsébetre emlékezve

Árpád-házi Szent Erzsébet Sárospatak szülötte. A város évente visszatérő eseménye az 1231 Pünkösdjén szentté avatott királylányra való emlékezés a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep. Vasárnap, a borongós és esős időre ellenére sokan járták végig Szent Erzsébet életének négy legfontosabb állomását jelképező helyszínt, amelyeken korhű ruhákba öltözött szereplők tisztelegetek Erzsébet előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában