Helyi közélet

2016.05.16. 13:20

"Sárospatak különösen szerencsés hely"

Sárospatak - Idén - egy év kihagyást követően - május 14-16-között rendezték meg a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepet Sárospatakon.

Sárospatak - Idén - egy év kihagyást követően - május 14-16-között rendezték meg a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepet Sárospatakon.

Szabadbattyánból, Székesfehérvár mellől érkeztem - mondta szombaton Szepesi Leona. - Hímeztek a gyerekek és színezni is lehetett. Rokonlátogatóban vagyunk és láttuk kiplakátolva a rendezvényt, így bejöttünk. Pont jól jött a benti rendezvény ebben a rossz időben. Még Sátoraljaújhelyre is megyünk rokonokhoz és a kalandparkba, ha az idő engedi.

Átadni az ifjúságnak

- Most a kulturális emlékhelyek napja van és úgy gondoltuk, hogy emléket állítunk Lórántffy Zsuzsannának, a hímzőműhelyének, Putnoki Klárának Lórántffy Zsuzsanna hímzőasszonyának - magyarázta. - Mivel szeretek kreatívkodni, nagyon szeretném ezt a csodálatos motívumkincset az ifjúságnak is átadni. Hogy kitől tanultam? Édesanyámtól, magamtól. Ugyanakkor a sárospataki képzőművészeti szakkör tagja voltam még gyerekkoromban, de az idősebbektől is.

Szerinte a gyerekek nagyon ügyesek, nagyon nyitottak és érdekes módon a kisfiúk is belelendülnek. Megvan a kézügyesség csak ma már nincs olyan mód és lehetőség, hogy ezt a kreativitást textilen vagy ilyen motívumokban úgymond ki tudják élni.

- Annyi kincs van Magyarországon, ami eltűnik, hogyha nem teszünk érte valamit - jelentette ki. - A hímzés, a motívumkincs időigényes és ezért van leginkább eltűnőben.

Gazdag kisugárzás

- Bicskéről érkeztem. Volt itt egy ismerősünk és mondta, hogy lehetne itt biciklizni és idejöttünk. Két napra jöttünk. Nem konkrétan a programra, csak biciklizni a környékre - ezt futtában Takács Balázs árulta el nekünk a várban, ahol dr. Hörcsik Richárddal, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselőjével is találkoztunk.

- Öt évvel ezelőtt a kulturális örökségről szóló törvény módosításával vált lehetővé, hogy múltunk kincseit, a fontos eseményeknek helyt adó épületeinket, tereinket ne csak kulturális örökség részeként tartsuk számon, hanem külön gondoskodással óvjuk és védjük - mondta.

- Sárospatak különösen szerencsés hely, ahol sok épített örökségünk van. Ezek ápolása elsődleges feladat. Sárospatakot úgy is szoktuk hívni, hogy a Bodrog parti Athén, a 46 történelmi emlékhely egyike. 3 kiemelt emlékhelyünk van itt: a Rákóczi vár, a Református Kollégium és a Nagykönyvtár. Olyan gazdag ezen épületek kisugárzása, hogy az egész Kárpát medencei magyarság történelmét is formálta. A több ezer itt végzett pataki diák beépült a magyar gazdaság és politika világába az elmúlt évszázadok során. A nagykönyvtár nemzeti örökségünk egyik kiválósága, a Rákóczi vár - ahol éppen vagyunk - pedig II. Rákóczi Ferenc örökül hagyott öröksége.


Kapitány a parton

A Bodrog-parton Szent Erzsébet napjának alkalmából tartottak íjászversenyt 110 nevezővel.

- Egyesületünk Szent Erzsébet örökének a nyomában alakult - ezt Sipos Zsolt, a Sárospataki Lovagegyesületnek kapitánya mondta a szemerkélő esőben. - Három éve működünk, mint egyesület. Először családi szinten kezdtük, most meg már 26-an vagyunk tagok.

Saját magunk finanszírozzuk a ruházatot és a felszerelést. Járjuk az országot, és a Kárpát-medencét.

Szent Erzsébetre emlékezve

Árpád-házi Szent Erzsébet Sárospatak szülötte. A város évente visszatérő eseménye az 1231 Pünkösdjén szentté avatott királylányra való emlékezés a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnep. Vasárnap, a borongós és esős időre ellenére sokan járták végig Szent Erzsébet életének négy legfontosabb állomását jelképező helyszínt, amelyeken korhű ruhákba öltözött szereplők tisztelegetek Erzsébet előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában