Helyi közélet

2016.05.04. 17:03

„Régi álmom, hogy legyen egy kávézóm”

Miskolc - Demeter Tibor szerint csökkentett kapacitással, de nem maradnak abba az építkezések a későbbiekben. Demeter Tiborral, a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetőjével beszélgettünk.

Miskolc - Demeter Tibor szerint csökkentett kapacitással, de nem maradnak abba az építkezések a későbbiekben. Demeter Tiborral, a Demeter Ingatlanközpont ügyvezetőjével beszélgettünk.

Április elsejéről sokaknak csak a bolondok napja jut eszébe, de Demeter Tibor életében igen fontos dátum: 13 évvel ezelőtt ezen a napon indult el családi ingatlanirodájuk Miskolcon. Édesanyjával korábban társtulajdonosok voltak egy cégben, ám előbb Tibor, majd édesanyja is kivált, mert mint Tibor fogalmazott, kishitű volt a harmadik társuk, és mindenre azt mondta, hogy kicsik vagyunk mi még ehhez.

– Én meg úgy véltem, lehet, de így sosem fogunk felnőni. Már akkor nagy fantáziát láttam az új építésű társasházakban, mondtam, hogy ez egy olyan vonal lehet, amivel még senki nem foglalkozik Miskolcon. Kezdjük el, akár mi magunk is építsünk olyan társasházat, ahol nem egymás alatt-fölött lakunk, hanem mint egy sorházban, s ahol mindenkinek van saját kis kertrésze. Meg is épült az első 4 lakásos ikerházunk 2004-ben Hejőcsabán, majd 2006-ig még másik 4–5-öt építettünk generálkivitelezőkkel. Volt, hogy 21 új építésű projekttel tudtuk az ügyfeleket kiszolgálni a 4 lakásos társasháztól kezdve a 48 lakásosig. Így ez lett a második lábunk az ingatlanközvetítés mellett – emlékszik vissza Demeter Tibor.

Hangsúlyozza, a fő ágazat azonban akkor és azóta is a használt lakások piaca volt Miskolcon és vonzáskörzetében.

– Nagyon jól prosperált a cég abban az időben. De egy idő után túlkínálat volt, minden tüzépes társasházat akart építeni, és mi heteken keresztül azon rágódtunk, mit csináljunk, indítsunk-e egy építőipari céget, vegyük fel az ácsot, kőművest stb., mert már csak így tudunk árban piacképesek maradni. Vagy lépjünk vissza, és mondjuk azt, hogy mi nem építünk többet, csak megkeressük és eladjuk a házakat – teszi hozzá.

Új építésű helyett értékbecslés

Aztán jött 2008, amikor már lehetett érezni a válság szelét. Demeter Tiborék is érezték, hogy visszább kell venni, és biztonságosabb vizekre kell evezni. Tibor elvégezte az ingatlaniskolát, és elkezdte az értékbecslést. Ami ugyan merőben más volt, mint a korábbi munkák, mert többet „nézte” a gépet, mint az ügyfeleket, de megszerette, a mai napig csinálja, sőt kiemelt partnerei lettek az egyik nagy banknak.

– Az új építésű projekteket szép lassan felváltotta az értékbecslés, sok érdekes dolog volt már ezen munkám során. Például a diósgyőri stadion értékbecslése, az ITC, a Csanyik-völgyi tüdőgondozó komplexuma, vagy Hejőkeresztúrban a vizisí-wakeboard pálya. Nagyon szerettük, és sok megrendelőnk volt 2010-ig, de a válság erre is rányomta a bélyegét. A túlélésről szólt a következő időszak, de szerencsére megtaláltuk a módot a túlélésre. Az előremenekülést választottuk, inkább még pénzt tettünk bele, fejlesztettünk, embert vettünk fel. Tudtuk, hogy a válság időszakos, illetve egy dolgot kell csinálni: tovább kitartani, mint a konkurencia, és akkor piacot tudsz szerezni. Én úgy éreztem, hogy ez sikerült is, amit jól mutat, hogy a legnagyobb megerősödés a 2010–13-as években következett be a cég életében. Stabillá vált, az összes hitelünket visszafizettük, és tudtunk egy kis tartalékot is gyűjteni. Egy időben úgy gondoltam, kellene egy másik irodát nyitni Miskolcon, aztán jött a CSOK, és ez keresztülhúzta a számításainkat, mert hála istennek nincs időnk mással foglalkozni, mint az új építésű dolgokkal. Most újabb nagy lendületet vettünk, több olyan területet értékesítettünk, ahová tudjuk, hogy nagyobb lakásszámú társasházak épülnek majd – árulja el.

Hozzáteszi: már tavaly is mondta a kivitelezőknek, hogy kezdjenek el ebben gondolkodni, mert 2008 óta minimális számú új lakás épült Miskolcon, és nagy az igény rá. Néhány kivitelezőt sikerült visszacsalogatni a piacra, elindult tavaly és jelenleg is tervezés alatt van két-három 15–16 lakásos társasház. Megkötötték egy nagyobb területre a szerződést a belvárosban, oda 40–50 lakásos társasház fog épülni.

Nagy kínálat elé nézünk

– Mi ezt az évet erre szántuk, hogy a kivitelezőket és a cégeket maximálisan kiszolgáljuk. Mert ha ők elégedettek, és tudnak építeni, akkor nekünk lesz mit értékesítenünk. Ez az időszak nagyon egybecseng a 2003–2004-es évvel, amikor a bevétel nagy részét az új építésű lakások értékesítése hozta – hangsúlyozza.

Hogy ez arányaiban mit jelent, azaz hogy alakul az új és használt lakások értékesítése? Demeter Tibor szerint nagy kínálat elé néz Miskolc új építésű projektek tekintetében, több százról beszélünk. Aki új társasházi lakást akar venni, vélhetően most és jövőre fogja megvenni. S mivel a Demeter Ingatlaniroda nagyon sok új építésűvel foglalkozik majd, így náluk akár feleződhet is a bevétel az új és a használt lakások értékesítése között.

– A folytatásban pedig jöhetnek az egyéni építkezések. Azaz, ha egészséges marad a piac, csökkentett kapacitással, de nem maradnak abba az építkezések, és szép lassan beáll majd egy szintre – véli, majd kérdésünkre megerősíti, hogy ők hosszú távon arra rendezkednek be, hogy marad egyik lábnak az értékbecslés, másik lábnak a használt lakások értékesítése, a harmadik lábnak pedig az új építésű projektek…

Tervekből nincs hiány

Mit lehet még ehhez hozzátenni? Mik az új lehetőségek?

– Ha több értékesítőm lenne, specifikálnám a használt ingatlanok értékesítését. Minden ingatlanirodánál mostohagyermek a nem lakóingatlanok közvetítése. Mindenhol van néhány csarnok, panzió és söröző, de nincs összefogva. Ezt szeretném én összefogni, és nem Miskolcról, hanem a régióról beszélünk. A másik lehetőségünk, hogy nyitunk egy irodát Hajdúböszörményben. De vannak terveim az albérletek terén is, csak nem tudom, hogy mikor érik meg a piac egy olyan jellegű komplex szolgáltatásra, aminek nyugaton már nagy hagyománya van. És egy cégcsoport sok kapcsolódó szolgáltatást elbírna, kezdve a költöztetéstől… A régi álmom pedig, hogy legyen egy jó kis kávézóm – árulta el.


Mi a titok?

Demeter Tibor: Amikor azt kérdezik tőlem a kollégák, hogy kell jól eladni egy ingatlant, és várják a bűvös szavakat, nem tudok ilyet mondani. Nincs titok, csak annyi, hogy őszintén kell csinálni, meghallgatni a másikat, odafigyelni rá, hogy mit szeretne. Menni kell, és kitartónak kell lennie annak, aki fel meri vállalni, hogy megkeresi valakinek az élete házát, vagy egy eladja egy élet munkáját. Ez nagy felelősség.

Hármas vezetés mellett

– Hárman vezetjük a céget a feleségemmel és a bátyámmal közösen. Mindenkinek megvan a maga területe. A bátyámé a könyvelés, a feleségem a napi irodavezetői munkákat látja el, én ügyvezetőként fogom össze az egészet, illetve az értékbecslésben dolgozom. Az értékesítési vonalon van 5 kolléga, értékbecsléssel 3-an foglalkoznak mellettem, közülük kettő beugrós szakértő, és van egy energetikusunk. Egy-két értékesítőt szívesen alkalmaznék még, folyamatosan keresünk új munkatársat – tudtuk meg Demeter Tibortól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában