Helyi közélet

2016.05.16. 14:59

„Nem mindig jártunk mi sem Mercedesszel…”

Miskolc - A miskolci tűzoltóság bejáratához egy régi kocsifecskendő került ki nemrégiben.

Miskolc - A miskolci tűzoltóság bejáratához egy régi kocsifecskendő került ki nemrégiben.

Kurti Gábor és Üveges Tamás különlegesszer-kezelők 2011-re újították fel a kocsifecskendőt, ám eddig a szertárban állt, de most végre kikerült a nagyközönség elé. „Nem mindig jártunk Mercedesszel mi sem…” – mondja egyikük az évszázados csodára.

– A felújítás az akkori parancsnokunk, Alföldi Attila kezdeményezésére történt – emlékezik Kurti Gábor. – Nélküle és az alapítvány nélkül nem jött volna össze. A kocsifecskendő Diósgyőrben volt, majd utána jött egy másik kocsi alkatrésznek. A kettőből igyekeztünk Üveges Tamással olyat építeni, hogy jó legyen. Ám még így is voltak pótolnivalók ahhoz, hogy az összkép megfelelő legyen az átadásra. Mi olyat szerettünk volna, ami teljesen üzemképes, azonban hiányoztak olyan bronz alkatrészek, amelyeknek a gyártási költsége sok lett volna, több 100 ezer forint, amire nem volt keret.

A felét elvitte

Az összkép látványra is szép lett, a munka összességében egy évet vett igénybe.

– Amikor letelt a nyolc óra délután 4-kor, akkor és hétvégén, szabadidőnkben, két vonulás között dolgoztunk rajta – mondja Gábor.

Róluk tudták, hogy motorokat – például régi Pannóniákat – újítgatnak fel, ezért bízták meg őket a feladattal. Vállalták, hiszen nem bonyolultabb – elmondása szerint –, mint egy motor.

– A két kerék aztán elvitte a rendelkezésre álló pénz felét, mert azokat kerékgyártóval kellett legyártani – mondja.

– Minden felújítás úgy kezdődik, hogy mi van meg. Egy 100 éves tűzoltófecskendő azért nem olyan, mint egy Pannónia-alkatrész… Kollégáktól, tűzoltóságoktól kértünk segítséget, az országban mindenki tudta, hogy Miskolcon mit csinálunk. Meg lehettünk volna néhány hónap alatt, de a hiányzó dolgokra várni kellett, a kereséssel ment az idő.

A szakirodalmat is bújták a fiúk. Azt, hogy milyen lehetett eredetileg a kocsifecskendő. A bronz alkatrészeket fából gyártották le, amit ha nem fog meg az ember, olyan élethű, mintha eredeti lenne.

– A szivattyú hiányzó tetejét egy rossz bográcsból, amit a padláson találtam, kalapáltam – avatott be abba, hogy miként találták fel magukat.

Jó érzés volt

Üveges Tamástól megtudjuk, hogy a kocsifecskendő a diósgyőri tűzoltólaktanya előtt volt. A Mátrai Antalhoz köthető több mint 100 éves szerkezetről kevés leírást talált, ezért az Egri Tűzoltó Múzeumba járt kutatni.

– Jó munka volt a felújítás, szívesen csinálnék még egyet, ha lenne rá alkalom – vallja meg. – Azért vagyok kicsit csalódott, mert az alkatrészhiány miatt nem működik a kocsi – szomorkodik.

Tamás kérte, írjuk meg: Somogyi Zoltán a csíkozást és a címfestést ingyen csinálta.

– Ugyanakkor továbbra is keresünk Mátrai Antal-féle kocsifecskendőt. Hátha eljut az lapon keresztül olyanhoz, aki esetleg segíteni tud… – teszi hozzá búcsúzóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában