Helyi közélet

2016.05.05. 09:42

Mi lesz az egykori leánykollégium helyén?

Miskolc - A közelmúltban ötletpályázatot írt ki a város az épületre. A terv, irodaházként működtetnék.

Miskolc - A közelmúltban ötletpályázatot írt ki a város az épületre. A terv, irodaházként működtetnék.

Lassan négy éve annak, hogy a város kihasználatlanságra hivatkozva megszüntette a Központi Leánykollégiumot. Az akkori hírek szerint egy bank költözött volna az épületbe, de ebből végül nem lett semmi. Az ingatlan a MIK Zrt. kezelésébe került, de a földszintjén továbbra is működik a menza. Azt már régen lehet tudni, hogy az épületet irodaházként szeretné hasznosítani a város, de jelenlegi állapotában erre nem alkalmas. A kollégium ugyanis 1966-ban épült, ezért felújításra szorul, de megfelelő pályázat hiánya miatt eddig erre nem kerülhetett sor. Most azonban úgy tűnik, elindult valami, hiszen a város építészeti ötletpályázatot írt ki az ingatlanra. A felhívás szerint: összegyűjtik azokat a javaslatokat, fejlesztési koncepciókat, amelyek segítségével a későbbiekben jobban meg tudják határozni, hogy a fejlesztésnél milyen funkciókra van szükség.

Irodaház lesz

A kiírásban azt is olvashatjuk, hogy a város célja, hogy a belvárosban egy színvonalas irodaház valósuljon meg. „Miskolc Megyei Jogú Város szándéka az, hogy egy magas minőségű, A kategóriás irodaházat valósítson meg, mely helyet biztosítana a térség kezdő vállalkozói részére és a régiós szolgáltatóközpontok részére egyaránt” – fogalmazzák meg az elvárásokat. Az is kiderül, hogy a tervezett beruházás az Inkubátorházak fejlesztése felhívás keretében valósul majd meg.

Marad vagy sem?

Kíváncsiak voltunk arra is, a megújult épületben milyen szerepet kap majd a jelenleg is ott működő közétkeztetés, azaz marad a menza vagy költözniük kell. Erre azonban egyelőre nem kaptunk választ az önkormányzattól.


A hasznosítás volt az érv

Az intézmény megszűnéséről még 2012 májusában döntöttek a miskolci képviselők. A döntést akkor azzal indokolták, hogy a miskolci kollégiumok jelentős kihasználatlan kapacitással rendelkeznek, a férőhelyek évről évre egyre kevésbé feltölthetők. A képviselők azért döntöttek akkoriban úgy, hogy ne a központi, hanem a Karacs Teréz működjön tovább kollégiumként, mert bíztak abban, hogy a belvárosi épületet könnyebben tudják más célra hasznosítani.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában