Helyi közélet

2016.05.08. 15:46

Intim témában is lehet bizalommal

Miskolc - Egyik hívás a másikat érte: sokan kérdezték szakértőnket a vizelettartási nehézségekről.

Miskolc - Egyik hívás a másikat érte: sokan kérdezték szakértőnket a vizelettartási nehézségekről.

Dr. Munkácsi László miskolci háziorvos tapasztalata szerint a vizelettartás problémájával inkább nők szoktak orvoshoz fordulni, így őt is meglepte, hogy e témával kapcsolatban az Észak szerkesztőségébe telefonálók többsége férfi volt. Ebből leszűrte: alighanem a férfiak szégyenlősebbek és félénkebbek e téren.

Meglehet, sejtik, hogy különböző vizsgálatoknak kell alávetniük magukat, s ettől ódzkodnak. Az idén tavasszal újraindult „Cseppnyi Önbizalom” országos program, amelyben mint háziorvos maga is részt vesz, épp azt célozza: merjünk beszélni róla!

Kár odázni!

– A betegekkel beszélgetve kiderül, olykor huzamos ideje fennáll a vizeletcsepegés, mégis odázzák, hogy orvoshoz forduljanak a kellemetlen témával, azt remélik, hogy majdcsak elmúlik magától. Ám várni kár, mert egy vizsgálat fényt deríthet arra, hogy esetleg a prosztata rosszindulatú daganata áll a háttérben, amelybe ma már nem kell belehalni, idejében elkapva jól kezelhető betegség.

A vizelettartási zavarok okának kiderítésére alapvetően vagy nőgyógyászhoz vagy urológushoz kell fordulnunk, ezen szakrendelések egyikéhez sem kell beutaló. Az esetek többségében a kor előrehaladtával a nőknél a húgyhólyag záróizmainak gyengülése, a férfiaknál a prosztata megnagyobbodása áll a háttérben. Enyhébb esetekben (vizeletcsepegésnél) hatásos segítséget jelent a gyógyszeres kezelés. (Bár többféle gyógyszer áll rendelkezésre, a hatóanyaguk azonos.) Ezt a háziorvos is felírhatja. Hátránya, hogy szájszárazságot idéz elő, amely fokozott folyadékfogyasztással jár, így kialakulhat egy ördögi kör.

– Azért nagy odafigyeléssel, óvatos adagolással kialakítható egy közel komfortos állapot – fűzte hozzá or­vosszakértőnk.

Ha már csak a műtét

Műtét csak nagyfokú zavar, inkább már vizeletfolyás esetén jön szóba. Több a sikeres műtét, mint a sikertelen, de ez utóbbi sem kizárt.

– Valószínűleg azért hallunk több sikertelen műtétről, mert akinél sikerrel járt, az örül, hogy elfelejtheti, nem beszél róla – fűzte hozzá a doktor úr.

Ha a gyógyszer nem segít, az önkéntelenül távozó vizelet mennyiségétől függően a betétek, illetve pelenkák jelenthetnek megoldást.

– Ezek olyan speciális anyagból készülnek, amelyek megkötik a vizeletet és a kellemetlen szagot is. Sajnos a pelenkát, 80 százalékos támogatással a háziorvos csak szakorvosi javaslatra írhatja fel, abból is csak napi 3 darabot (negyedévre 270-et), és csak 500 milliliter fölött. Ha valakinek ennél többre van szüksége, akkor vagy teljes áron kell megvennie (mérettől, azaz vizeletmegkötési térfogattól függően) 23–50–60 forint darabáron, vagy lehet „játszani a kombinációval”, hogy nappal betét, éjjelre pelenka. Nagyobb a gond például a stroke-on átesetteknél, ha a vizelettartási nehézség széklettartásival párosul, vagy ha a betegnek hasmenése van, mert ilyenkor bizony a napi három pelenka nem elég – hívta föl a figyelmet egy általános gondra Dr. Munkácsi László. Kifogásolja azt is, hogy a felírás szakorvosi vizsgálathoz kötött: „Ugyan ki az, aki jókedvében pelenkázza magát?!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában