Helyi közélet

2016.05.24. 14:53

„Ez most nem a bankok aranykora…”

Harsány, Miskolc, Sajószentpéter - Sajószentpéter után Miskolcon és Harsányban nyit új kirendeltséget a Felsőzsolca Takarék. Interjú: Alakszainé dr. Oláh Annamáriával, a Felsőzsolca Takarék elnök-ügyvezetőjével.

Harsány, Miskolc, Sajószentpéter - Sajószentpéter után Miskolcon és Harsányban nyit új kirendeltséget a Felsőzsolca Takarék. Interjú: Alakszainé dr. Oláh Annamáriával, a Felsőzsolca Takarék elnök-ügyvezetőjével.

Az elmúlt időszakban fiókbezárásokról, kivonulásokról hallottunk híreket a bankszektorban. Arról, hogy valahol új kirendeltséget nyitnak, nem igazán. A Felsőzsolca Takarék szakított ezzel a „hagyománnyal”, és nemrégiben megnyitotta új fiókját Sajószentpéteren. Ennek kapcsán beszélgettünk Alakszainé dr. Oláh Annamária elnök-ügyvezetővel.

Nem mindegy, hány egységet irányítunk.” Alakszainé dr. Oláh Annamária

Alakszainé dr. Oláh Annamária: A hitelintézeti szektor finoman szólva sem éli az aranykorát mostanában. Óriási visszavonulásoknak, sőt bankbezárásoknak voltunk tanúi az elmúlt években. Mi is egy korábban kivonult bank, az ÉRB helyére települtünk be. Tavaly ősszel zárták be a fiókot, mi pedig úgy gondoltuk, hogy a miskolci kistérségnek egy jelentős városa nem maradhat takarékszövetkezeti ellátás nélkül. Nemcsak Sajószentpéterről van szó, hanem a Pitypalatty-­völgy kistelepülésein élőknek és az itteni vállalkozóknak is nyújtunk szolgáltatást.

Ezek szerint nem tekintettek rossz ómenként az ÉRB csődjére…

Alakszainé dr. Oláh Annamária: Sajószentpéteren mindig is szerették a takarékszövetkezeti szolgáltatásokat, így rögtön meghoztuk a döntést, hogy betöltjük ezt az űrt.

Miért tartott fél évig a döntés meghozatalát követően a nyitás?

Alakszainé dr. Oláh Annamária: Egy új fiókot megnyitni nem egyszerű. Nemcsak egy sima felújításról van szó, hanem korszerűsítést is végrehajtottunk az önkormányzattól bérelt épületben – többek között egy bankjegykiadó automatát is elhelyeztünk itt, és a 21. század banktechnikáját építettük be a falakba, ami hosszabb időt igényelt.

Mennyibe került a beruházás?

Alakszainé dr. Oláh Annamária: 13 millió forintba.

Hány munkahelyet teremtettek ezzel?

Alakszainé dr. Oláh Annamária: Jelenleg ketten dolgoznak itt, de hamarosan megnyílik az MFB-pont a kirendeltségen, így három kollégának adunk majd munkát hosszú távon, mindhárman szakképzett hitelintézeti dolgozók.

A sajószentpéterivel együtt immár tíznél több kirendeltséggel büszkélkedhetnek…

Alakszainé dr. Oláh Annamária: A Felsőzsolca Takarék idén 58 éves, és ez a 11. fiókunk – nem mondhatni, hogy túl gyakori esemény az életünkben egy fióknyitás. Ezt azonban két másik is követi: nyáron nyitunk egy újat az Avas-délen a régiek helyett, és terveink szerint Harsányban is nyílik idén egy kirendeltségünk. Ráadásul egyesülés előtt állunk négy másik takarékszövetkezettel, 2–2 hevesi és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei takarékszövetkezettel folynak a tárgyalások erről. Ha ezt végrehajtjuk, 61 kirendeltségünk lesz, azaz a régiónak egy igen jelentős takarékszövetkezeti egysége jön létre a terveink szerint ez év végén.

Miért jó ez? Miért van szükség az egyesülésre?

Alakszainé dr. Oláh Annamária: Komoly szakmai kihívás elé kerültünk az elmúlt években, mert 2009-től folyamatosan romlik a hitelintézeti szektorban az üzleti lehetőség, a jövedelmezőség, ezért a mérethatékonyság kiemelt jelentőségű lett. Nem mindegy, hány egységet és hogyan irányítunk, és erre a válasz egy integrációs törekvés. Az, hogy megpróbáljuk összerakni az erőnket, a tőkénket, a szaktudásunkat. Jó partnerekre találtunk, akikkel úgy érezzük, hogy együtt hosszabb távon többre leszünk képesek. És hogy ez a jó út, azt az is igazolja, hogy országszerte zajlanak hasonló egyesülések.

Régen a takarékszövetkezetet a lakosság bankjának tartották, de az elmúlt időszakban ez átalakult…

Alakszainé dr. Oláh Annamária: A lakossági ügyfélszámunk dinamikusan nőtt az elmúlt években. De ettől is dinamikusabban nőtt a vállalkozói ügyfeleké, és ami nagyon örvendetes, hogy a kkv-k „erősebb típusai” is megjelentek nálunk. Emellett jelentős az agrárvállalkozások száma is, hiszen a helyben működő agrárvállalkozások többnyire minket keresnek meg. Amihez az is hozzájárul, hogy nagyon széles a termékkörünk, gyakorlatilag univerzális hitelintézeti szolgáltatást tudunk nyújtani.

Vagyis a lakosság bankja helyett a vidék bankja lett a takarékszövetkezet?

Alakszainé dr. Oláh Annamária: Mindkettő.

Sokáig a takarékszövetkezet egyetlen hátránya volt, hogy kevés ATM-mel rendelkezett…

Alakszainé dr. Oláh Annamária: Ez csak részben igaz, ugyanis a takarékszövetkezeti integrációban működő mind a 87 takarékszövetkezet ATM-je azonos feltételekkel vehető igénybe. Több mint 1000 működik a hálózatban, ami azt jelenti, hogy az országban a legszélesebb ATM-hálózattal rendelkezünk.

A 2008-as gazdasági-pénzügyi válság jelentősen visszavetette a hitelezési kedvet – elsősorban a lakosság körében, de a vállalkozások is kétszer meggondolták, vegyenek-e fel hitelt. Hogy állunk most e téren?

Alakszainé dr. Oláh Annamária: Hosszú, ínséges időszak után – túl a deviza- és forinthiteles elszámoláson – ez az év változást hozott, élénkül a kereslet. A mai ügyfelek nagyon konkrétan, határozott hitelcéllal jönnek hozzánk, és az olcsó, könnyen elérhető, többnyire támogatott hiteleket keresik. A lakáscélú hitelek területén a családtámogatási rendszereknek köszönhetően nőtt meg az érdeklődés, a CSOK tavaly nyár óta sláger, s ez most kiegészült az áfa-visszaigénylés lehetőségével is. A személyi hitelek területén is mintha erősödne az igény, a vállalkozók pedig nagyon várják a támogatott lehetőségeket. Már nem kell sokáig várniuk, mert május 20-án megnyílik nálunk az első MFB-pont Miskolcon, amely európai uniós támogatott, nulla százalék kamatozású vállalkozói hiteleket és egyéb vissza nem térítendő forrásokkal kombinált hiteleket fog közvetíteni. Az első program a kkv-knak szól majd, de lesz még egy tucat program az idén.

Ezek szerint hiteleket merünk felvenni. És megtakarítani?

Alakszainé dr. Oláh Annamária: Azt hinné az ember, hogy ilyen alacsony kamatszint mellett, ami példa nélküli a kétszintű bankrendszer kialakulása óta, az embereknek nincs kedve betétet tartani, de nálunk nincs betétcsökkenési probléma. Az ügyfelek továbbra is nálunk tartják a betéteiket, de látjuk, hogy egyre többen fordulnak a befektetési konstrukciók felé, keresik a különféle befektetési lehetőségeket. Ma már a takarékszövetkezeti hálózat legkisebb fiókja is képes helyben ilyen igényeket kiszolgálni.

Mibe érdemes egyáltalán fektetni manapság?

Alakszainé dr. Oláh Annamária: Ez jó kérdés! Ha kamatra vágyik az ember, hamar elmegy a kedve, mert ezek jelentős kamathozammal nem bírnak. Manapság egy 3 százalékos kamatszint az álom kategóriába tartozik. Nyilván lehet ennél magasabb hozamot elérni, de nem a pénzügyi típusú befektetésekkel, és ezzel vigyázni is kell. Ez az alacsony kamatszint nekünk, pénzügyes közgazdászoknak is új szituáció, mert nem tanították az egyetemen, hogyan kell a nulla százalék körüli kamatszint mellett jövedelmező üzleteket kötni. Ezt az üzleti környezetet a tankönyvekből nem ismerjük, úgyhogy most az életben próbáljuk megtanulni mindazt, ami ebben a furcsa, új környezetben adatik. A rendszerváltáskor 30 százalék körüli volt a piaci kamat mértéke. Abból nem volt nehéz fenntartani egy hitelintézet működését, de a jelen körülmények között színvonalasan működtetni egy hálózatot csak nagyon nagy munkával, komoly ügyfélkörrel és bővüléssel lehet. A bankok aranykora a múlté. Mi nem tudunk mások lenni, mint azok, akiknek a környezetében működünk. Osztozunk a sorsukban az ügyfeleinkkel. Éppen ezért mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a környezetünk fejlődjön, mert akkor tudunk mi is növekedni…


A tények

Mi az ellátási területe?

  • A Felsőzsolca Takaréknak a miskolci, szerencsi és tiszaújvárosi kistérségben vannak kirendeltségei.
  • Hogy alakul a lakossági és vállalati ügyfelek száma?

  • 14 ezer, ebből 2 ezer a vállalkozó, háromnegyede kis- és középvállalkozó.
  • Hány ATM-et működtetnek?

  • Jelenleg 6 ATM-ük van, de a 12 fiókkal már 8 ATM-et üzemeltetnek majd.
  • Mennyi a dolgozói létszám?

  • Jelenleg 62, de az egyesülés után 250 dolgozót foglalkoztatnak majd a tervek szerint az 5 takarékszövetkezetből átalakuló takarékszövetkezetben.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában