Helyi közélet

2016.05.16. 19:02

A miskolci táncosok imádják Bartókot

Miskolc - „Egyáltalán nem értem, miért nem találnak rá mások is.”

Miskolc - „Egyáltalán nem értem, miért nem találnak rá mások is.”

A koreográfusok életében elkerülhetetlen, hogy ne találkozzanak Bartók táncjátékával és ba­lettjével – szögezte le Kozma Attila, a Miskolci Balett művészeti vezetője, a Bartók-maraton koreográfusa.

Mint mondta, számára rendkívül izgalmas és személyes Bartók zenéje. A szereplők válogatásakor szinte rögtön rátaláltak a megfelelő művészekre. A produkcióban a Miskolci Ba­lett művészein kívül az egri G.G.Tánc táncosai is részt vesznek. A „maraton” első fából faragott királyfija a néptánctól indul, majd a második változatban kortárs balettet láthatunk. Kozma Attila úgy jellemezte a táncjátékot, hogy „óriási mese”, és nem érti, hogy miért nem találnak rá mások is. A mandarin pedig az eltökéltség szimbóluma, egy nagy harc, fogalmazott.

Hatalmas élmény

A sajtótájékoztatóra néhány táncművész is eljött, akik igaz, még nem tudtak részleteket mondani, mert a próbák csak most kezdődtek vagy ezután kezdődnek, de mindegyiküknek van személyes élménye Bartók színpadi műveivel kapcsolatban.

Topolánszky Tamás, a G.G. Tánc vezetője elmesélte, társulatuk annak idején A fából faragott királyfival indított. Sokan mondták, hogy ez öngyilkosság, de túlélték, sőt „hatalmas élmény volt”.

– A mandarint több mint 60-szor táncoltam el itthon és külföldön, most az öreg gavallér leszek. Az elején kicsit hezitáltam, de most már örülök, hogy az irodai teendők mellett mozoghatok is – árulta el. – Gigaprodukció lesz! – tette hozzá lelkesen.

Uhrik Dóra táncművészt, balettmestert a második fából faragott királyfiban az idős királylány szerepében láthatjuk majd. Elárulta, még nem sokat tud a produkcióról, csak annyit, hogy M. Tóth Géza nagyon izgalmas dolgokat talált ki. Azt egyébként nem érti a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas táncművész, hogy a világot miért nem érdekli jobban ez a táncjáték. „Meg kellene mutatni, hogy ez egy izgalmas, misztikus mű” – hangsúlyozta.

Mindhármat

Uhrik Dóra partnere Lovas Pál táncművész lesz a királyfi szerepében. Ő úgy fogalmazott: „Imádom Bartókot! Itt a nagy kihívás, kíváncsian várom”. Majd elárulta, ha eltáncolja a fából faragott királyfit, ő lesz az egyetlen, aki Bartók mindhárom színpadi művének főszereplője lehetett.

Apáti Bencét láthatjuk a fabáb szerepében. Örömmel vállalta, mert látta Kozma Attila munkáit, amelyek meggyőzték, hogy nagyszerű koreográfusról van szó. Megtudhattuk azt is, édesanyja és barátnője is a Miskolci Nemzeti Színház tagja, így gyakran jár a városban. Szereti Miskolcot, annak atmoszféráját.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában