Helyi közélet

2016.04.03. 18:07

Többszörösen dobogósok a miskolci gyorskorcsolyázók

Miskolc - Mindketten jegesmedvék, ám minthogy gyorsak is, „elvitték” őket gyorskorcsolyázni. Érmek születtek belőle.

Miskolc - Mindketten jegesmedvék, ám minthogy gyorsak is, „elvitték” őket gyorskorcsolyázni. Érmek születtek belőle.

A Jezsuita Gimnázium két tanulója, Pós Bertalan 10.c és Szalay Boldizsár 5.s osztályos tanuló többször is a dobogóra állhatott a március 4–6. között Jászberényben megrendezett rövidpályás gyorskorcsolya országos döntőjén. A három nap folyamán számos futamban léptek egyre előrébb, így alakult ki a végleges eredmény. (Lásd külön ténydobozban a részletes eredményeket.)

Focilabdából korong

Mint kiderült, a gyors­korcsolyázás csak folyománya a jégkorongozásnak, hiszen mindkét fiú a Miskolci Jegesmedvék játékosa.

– Gyorskorcsolyázni inkább csak elvisznek minket, mert gyorsak vagyunk. Előtte edzésen megversenyeztettek bennünket, s a két-két legjobbat elindították a diákolimpián – meséli Szalay Boldizsár.

– A váltóban a csapattársaimmal együtt lettünk másodikak, közülük Kerekes Kristóf, Lövei Patrik és Bajáky Olivér jezsus még – mondja Pós Bertalan, aki nyolcévesen kezdett jégkorongozni. – Kezdetben fociztam, de aztán a szüleim úgy vélték, hogy a fociban a pénz beszél, s átírattak inkább jégkorongra. Korcsolyázni is akkor tanultam meg – tudjuk meg tőle. Azt is elárulja, hogy ha jól is megy a jégkorongozás, azért valamilyen más pályában is gondolkodik. Mint mondja, a szülei nem tartanak attól, hogy a sport a tanulás rovására megy.

– Még inkább örülnek is neki, mert a sport miatt biztosan nem tinglitanglizom el az időmet. Rendesen be kell osztanom, csak úgy fér bele az életembe mind a kettő. Elég kemény a tanulás a mindennapi edzések mellett, ami alkalmanként két órát jelent, egy erőnléti, egy jégkorong.

Megtudjuk, a tavalyi bizonyítványa 4,5 volt. A következő célja pedig, hogy javítson a tanulmányi eredményén.

– Diákolimpián indultam már, de az országosig csak most jutottam el. Épp jókor: úgy tudom, hogy azon a dobogós hely tíz pontot jelent a felvételin – mondja, ámbár az még nem kristályosodott ki, hogy hol szeretne továbbtanulni, csak az: a sportkommunikátorság vonzza.

Elsőre három ezüst

Boldizsár óvodás korától jegesmaci, vagyis jégkorongos.

– Az ovival vittek bennünket először korcsolyapályára, aztán egy edzésre is, és nekem nagyon megtetszett. A családom rajtam keresztül szerette meg ezt a sportágat, s azóta már az egyik unokatestvérem is ezt sportolja. A Diák­olimpián a gyorskorcsolya döntőjének mindhárom versenyén második lettem. A rövidtáv 400 méter, a hosszútáv 500, a váltóban pedig másfél kört mentem, ami körülbelül 150 méter. Három ezredmásodperccel lettem második a barátom, Kocsis Botond mögött, aki szintén jégkorongos.

Szüleik mindkettőjükre büszkék, a helyi versenyeket ők is végigszurkolják a lelátón. Boldit az édesanyja a Diákolimpiára is elkísérte.

– Tudtam, hogy néz, és ez nagyon jó érzés volt – osztotta meg Boldi.

Kiderült, a gyorskorcsolyázásra egyáltalán nem edzett a két fiú. Ott, helyben kaptak néhány hasznos instrukciót, például Bertalan azt, hogy ne trappoljon, inkább nyújtsa meg a lépéseit. Meg aztán figyelték a nagyokat, abból is lehetett tanulni. Azt is meg kellett szokniuk, hogy a jégkoronghoz viselt mezben más a mozgás, másként kell venni a kanyarokat. Hát ők sikerrel vették!


Eredmények

Diákolimpia gyorskorcsolya

III. korcsoport

Szalay Boldizsár:

hosszútáv – országos 2. hely,

rövidtáv – országos 2. hely,

csapat váltó: országos 2. hely.

V. korcsoport

Pós Bertalan:

hosszútáv – országos 5. hely,

rövidtáv – országos 3. hely,

csapat váltó – országos 2. hely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában