Helyi közélet

2016.04.24. 12:39

Saját borászatot is tervez Tarcalon az önkormányzat

Tarcal - Tarcalon arra törekszenek, minél több vendég érkezzen a településre.

Tarcal - Tarcalon arra törekszenek, minél több vendég érkezzen a településre.

Butta László szerint az önkormányzatnak jót tesz, ha segíti a helyi termelőket és vállalkozásokat.

Saját borászat

– Megtehetnénk, hogy a közfoglalkoztatási programban még több zöldséget és gyümölcsöt termelünk – mondja Butta László, Tarcal polgármestere.

– Ennek viszont az lenne a következménye, hogy a helyi őstermelőket fosztanánk meg attól, hogy a helyi piacon eladják a terményeiket. Éppen ezért csak annyit termelünk, ami a helyi köz­étkeztetés számára szükséges, nem dolgozhatunk a falu lakói ellen. Ugyanilyen okból igyekszünk egész évben olyan programokat szervezni, ami idevonzza a turistákat, mert ezzel a helyi vendéglátással foglalkozó vállalkozásokat erősítjük.

Ha ők jobban keresnek, akkor több munkahelyet is tudnak teremteni. Az utóbbi években egyre jobban a szőlőtermesztés felé fordul a tarcali önkormányzat. Egy 1,2 hektáros területet már eddig is megdolgoztunk, ott már hétévesek a tőkék, most pedig újabb 1,8 hektáron telepítettünk szőlőt, ami bőven ellátja munkával a helyieket. További területeket is szeretnénk bevonni, és ha sikerül 7–8 hektárra megnőni, akkor egy saját borászatot is létrehozhatnánk.

Vallási turizmus

Találkozásunkkor Butta László a helyi értéktár összeállításáról tárgyalt.

– Először összeírjuk azokat az épületeket, amelyek bekerülhetnek az értéktárba és amelyeknek megvan a dokumentált története, de szeretnénk belevenni a helyi ételeket és az egykor Tarcalra annyira jellemző pincés temetést. Ezt úgy kell elképzelni, hogy évtizedekkel ezelőtt a koporsónak kiásták azt a három méter mély gödröt, ahová leeresztették, de előtte még a gödör aljának az egyik végén ástak egy boltozatos pincét, ahová két-három koporsót is be lehetett tenni, végül ezt a pincét egy deszkaajtóval zárták le. Gyerekkoromban magam is jó néhány ilyen temetésen részt vettem, és amennyire tudom, Tarcalon kívül máshol nem nagyon volt ilyen temetés.

Tarcal egyik legnevezetesebb látnivalója a 8 méter magas Áldó Krisztus szobor.

– Összesen 6 millió forintért vásároltunk egy nyolcszemélyes elektromos kisbuszt és egy elektromos kisautót. Az előbbit a szoborhoz vezető sétánynál fogjuk szolgálatba állítani, hogy azokat a turistákat szállítsuk fel vele a szoborhoz, akik a koruk vagy betegségük miatt nehezebben mozognak. A falu központjában pedig a volt tsz-irodával szemben alakítunk ki egy teret, a tervek szerint ott fogjuk felállítani ősszel Tarcal vezér bronzszobrát. Közben készül a kerékpárút Bodrogkeresztúrtól indulva Tokajon át Tarcalig, de azt szeretnénk, ha a kerékpárút tovább épülne egészen Mádig.

Ez nem csupán a hagyományos turizmust szolgálhatná, hanem a vallási turizmust is, hiszen eddig is a településen keresztül haladt a Mária-út, és most bekapcsolhatnánk ebbe a Kassáról induló Szent Erzsébet-utat is, így a zarándokok a kerékpárúton sokkal biztonságosabb körülmények között tudnak majd közlekedni – mondta Butta László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában