Helyi közélet

2016.04.26. 19:09

Haladjon és rendben legyen Damak

Damak - A fejlesztések meg is látszanak a településen.

Damak - A fejlesztések meg is látszanak a településen.

„Éppen nagyüzem van, hiszen az utolsó simításokat végezzük a pályázatainkon, melyeket a most megnyílt uniós támogatásokra fogunk benyújtani – mondta ottjártunkkor Baranyay Barnabás, Damak polgármestere. Természetesen a saját hozzájárulás mértéke, az önerő meghatározza a lehetőségeinket, de azon vagyunk, hogy ami adódik és reális, azt megragadjuk és kihasználjuk, mint ahogyan ezt az elmúlt években is tettük.”

Fontos lenne egy játszótér, nagyon szeretném, ha megvalósulna.” Baranyay Barnabás

Jelentős eredmények

Baranyay Barnabás immár 18. éve vezeti Damakot, ez az ötödik ciklusa.

– Amire büszke vagyok, hogy ezalatt az idő alatt közel 500 millió forint pályázati pénzt sikerült elnyernünk, ami azt gondolom, hogy egy ilyen kis település életében igen jelentősnek mondható – emelte ki. – Ezt mind a fejlesztésre fordítottuk, aminek az eredménye meg is látszik, hiszen a teljes falu közművesítve van. Minden út aszfaltborítást kapott, amiket ha szükséges javítjuk, építjük a járdákat, az árkokat. Van művelődési házunk, könyvtárunk és a falugondnoki rendszerünk példásan működik a lakosság szolgálatában. Nagyon fontos, hogy a falu közbiztonsága teljesen rendben van, 2000-ben a belügyminiszter „Biztonságos Település” címet adományozott nekünk.

A múlt után a jövőbe tekintettünk

– Van egy régi, patinás, de igen leromlott állapotú épület az önkormányzat tulajdonában – mondta Baranyay Barnabás. – Ezt szeretnénk külső felújításnak „alávetni” és kettős funkciót szolgálna közösségi házként. Már gyűjtjük a településhez kapcsolódó régi dolgokat, ebből az épület első részében helytörténeti kiállítás nyílhatna, míg a hátsó részében egy ökumenikus imatermet alakítanánk ki. A ház körüli nagy terület ugyancsak az önkormányzat tulajdona, itt pedig közösségi teret lehetne létrehozni. Ugyancsak fontos lenne egy játszótér, ez nagyon szeretném ha megvalósulna, míg egy-két belterületi utunkra az aszfaltréteg felújítása férne rá.

A település vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy 16 közmunkást foglalkoztatnak, akik egyrészt az önkormányzat két hektár gyümölcsösében – 1000 birsalmafát ültettek – dolgoznak, illetve folyamatosan rendbe teszik a közterületeket is. „Szerencsére nálunk nem jellemző a munkanélküliség, hiszen közel van Edelény, sokan járnak oda dolgozni.” – tette hozzá.

– Szóval tesszük a dolgunkat a képviselőkkel együtt, hogy haladjon és rendben legyen Damak. Feszes a költségvetésünk, de a működést eddig is, és ezután is meg fogjuk oldani, mert csak addig nyújtózunk, ameddig a takarónk ér, azaz felelős gazdálkodást folytatunk – zárta gondolatait Baranyay Barnabás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában