Helyi közélet

2016.04.16. 13:59

Egy (fél) egészségnap sikeréért együtt munkálkodtak vagy ötvenen

Mályi - „Hivatalból” szerveztek egészségnapot Mályiban a Miskolci Egyetem hallgatói, de a szívüket is beleadták.

Mályi - „Hivatalból” szerveztek egészségnapot Mályiban a Miskolci Egyetem hallgatói, de a szívüket is beleadták.

A Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának harmadéves egészségügyi szervező szakos hallgatói egészségnapot szerveztek Mályiban, gyerekeknek és felnőtteknek, az iskolában. A feladatot egyetemi konzulensüktől kapták, az utólagos értékelést követően erre kapják majd a gyakorlati jegyüket.

Zsezsegés

– Először az egyetem jött szóba helyszínként, de aztán az egyik hallgatótársunk felvetette, jobb volna Mályi, ahol számíthatunk az önkormányzat támogatására, s ahol igény van a hosszú távú kapcsolat kialakítására is – mondja Toronya Cintia, az egyik főszervező, akivel a nagy zsezsegés miatt – az aulában és az udvaron is sokan vannak – félre kell vonulnunk az egyik tanterembe, hogy halljuk egymás hangját. Csakhamar megjelenik a másik főszervező is, Kalinszki Dóra. Első kérdésünk, miként választották ki éppen kettejüket e feladatra. (Elárulják, a közös feladat során csoporttársakból barátnők lettek.)

– Kaptunk már hasonló fela­datokat, az első egészségnapot az egyetemen szerveztük, az ottani ténykedésünk alapján szavaztak meg minket a többiek – mondja Cintia.

– Tíz csoportvezetőn keresztül irányítottuk a munkát, őket viszont már mi választottuk ki – fűzi hozzá Dóra. Kiderül, már februárban megkapták a felkérést, azóta munkálkodtak ennek az egy (fél) napnak a sikeréért vagy ötvenen. Minden csoport más-más feladatot kapott, voltak, akik a gasztronómiát, mások a plakátokat, az előadók szervezését, szponzorok szerzését vállalták, a játékmesterséggel több csoportot is megbíztak, megint mások dolga a regisztráció volt. Utóbbiak végezték többek között a helyi gyermekeken keresztül azt az előzetes kérdőíves felmérést, amely alapján a programot összeállították. Ehhez tudniuk kellett, hány felnőttre, közöttük idős emberre, s hány gyermekre számíthatnak. Szükség volt erre az alapanyagok kiszámítása végett is.

Megtudakolom, volt-e olyan program, amelyet menet közben ejtettek.

– Eredetileg egészségügyi méréseket is terveztünk, de az önkormányzattól megtudtuk, hogy a mentők és a tűzoltók egyébként is jelen vannak a településen, nem jelentene slágert. Terveztünk külön gyógylámpás előadást, de aztán abban maradtunk: aki kíváncsi a részletekre, az úgyis megáll a standnál, ahol minden felvilágosítást megkaphat.

Elmondják azt is, akadtak hallgatótársaik, akik az elején nem tudtak azonosulni a fela­datukkal, de aztán csoportot váltottak, ahol megtalálták a helyüket.

– Kivétel nélkül mindenki kivette belőle a részét – erősíti meg Dóra.

Szétnézünk az aulában, ahol jobbára gyermekprogramok zajlanak, a felnőttek majd munka után várhatók. Több asztalnál kreatívkodnak, van arcfestés, sportversenyek. Sikere van az egyetemisták által kóstolóba hozott egészséges ételeknek is, a zabkeksz és a zabpelyhes keksz receptjét magunk is elkérjük. Az udvaron mű és valódi pónikon egyaránt lehet lovagolni, de lehet madarat simogatni is. Délután lesz előadás a természetes gyógymódokról, a meditációról… és sorolhatnánk.

A látottak alapján – mi legalábbis – megajánljuk a jelest.


Hol kamatoztatják?

A két főszervezőt arról is kérdeztük, a főiskola elvégzése után mi a tervük?

– Én egészségügyi pályán szeretném folytatni, az a vágyam, hogy az egészséges életmódot terjesszem. Ehhez nagyon alkalmas terepnek gondolok egy fitnesstermet. Szívesen elvégeznék mellé egy fitnessedzőit is – válaszolta Cintia.

– Engem inkább a turizmus területe vonz. Szívesen elhelyezkednék egy nagy wellness-szállodában, ahol azon túl, hogy rendezvényeket is szervezhetnék (elvégeznék még egy rendezvényszervezőit), konkrét életmódtanácsokat is adhatnék a vendégeknek – mondta Dóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában