Helyi közélet

2016.04.19. 16:20

Bábszínházi csemegék a Miskolci Csodamalomban

Miskolc - Kőszínházon kívüli bábos társulatok mutatkoznak be a Csodamalomban három napon át.

Miskolc - Kőszínházon kívüli bábos társulatok mutatkoznak be a Csodamalomban három napon át.

A Miskolci Csodamalom Bábszínház április 21–23. között harmadik alkalommal rendezi meg a Független Bábszínházak Találkozóját.

Színészből lett bábos

A fellépők között találtuk a miskolci születésű Varga Pétert, akinek pályája a Miskolci Nemzeti Színház Színitanodájából indult. Két évig itt volt segédszínész, majd 1999-től szabadúszóként folytatta Pécsett a színészmesterséget. A nagy hatást, ami a bábszínészet felé terelte, egy színházi szerepének köszönhette, amelyben az „egyik sógorasszonyt” osztották rá. Csakhogy a „másik sógorasszonyt” játszó színész visszaadta a szerepet. Ekkor találta ki a rendező, hogy alakítsa mindkét szerepet ő maga úgy, hogy egy bábbal együtt legyenek sziámi ikrek.

– Rendkívül inspirálóan hatott, hogy egy rám aggatott, tőlem független bábot is én személyesíthetek meg. Olyannyira, hogy a pécsi Bóbita Bábszínház színésze lettem, hét kerek esztendőn át. Ez idő alatt többféle bábtechnikával is megismerkedtem. Feleségemmel, Pfeifer Zsófiával 2007-ben döntöttünk úgy, hogy új életet kezdünk, független bábszínházat csinálunk Ziránó néven.

Péter és Zsófia két gyermekükkel Hottón, egy zalai domb tetején lévő kis faluban élnek és alkotnak.

A gyerekek már 15 és 13 évesek. Szüleik mindennap meséltek nekik, de nem bábokkal. Viszont a kedvenc meséjükből, Mosonyi Aliz: Szekrénymesékjéből készítettek bábelőadást.

– Az előadások, a történetek belőlünk, kettőnkből indulnak ki, de mindig keresünk hozzájuk alkotótársakat, tervezőt, írót, rendezőt, dramaturgot, akik – legtovább a rendező – amíg a darab el nem készül, itt laknak nálunk. Évente egyszer pedig Bábparádét rendezünk a faluban, ahová meghívjuk a többi független színházat. Ettől függetlenül is nyomon követjük egymás munkáit, látjuk egymás produkcióit. Ismerjük egymást, olyanok vagyunk, mint egy kis család.

Függetlenek együtt

– A fesztivál célja, hogy a bábos műfaj kőszínházon kívüli formáit megismertessük régiónkban – mondta Szabó Attila, a Csodamalom ügyvezetője. – Sajnos régiónk kulturális életét az igénytelen haknicsapatok térnyerése jellemzi. A meghívásnál azon előadásokat részesítjük előnyben, amelyek formanyelve és virtuóz szakmai előadása a műfaji újítás elemi erejével hatnak, a gyerekek fantáziavilágát beindító kifejezésmódokat alkalmaznak.


Fesztiválprogram

Április 21.: János vitéz – Bábjátszótér (Kolozsvár), 10.30 óra

Krisztus Urunk és a furulya – Fabók Mancsi Bábszínháza, 14.00 óra

Április 22.: Pulcinella kertészkedik – Ziránó Színház, 14.00 óra

Szőlőszem Kálmán – Écsy Gyöngyi meseszínháza, 14.00 óra

Április 23.: A beszélő fa – ESZME Bábszínház, 10.30 óra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában