Helyi közélet

2016.04.12. 08:26

Áram nélkül maradtak a Diósgyőri Ipari Parkban

Miskolc - A vállalkozók levélben kérték a polgármester segítségét a kialakult helyzet miatt.

Miskolc - A vállalkozók levélben kérték a polgármester segítségét a kialakult helyzet miatt.

Újra áram nélkül maradtak a Diósgyőri Ipari Parkban (DIP) működő vállalkozások. Lassan ugyanis három hete annak, hogy az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. megszüntette a szolgáltatást. Az ok pedig ugyanaz, mint már több alkalommal: az áramszolgáltató felé több tízmillió forinttal tartoznak, valamint tavaly január elseje óta szerződés nélkül vételezték az áramot. A vállalkozások nagy része azonban nem tud áram nélkül működni, ezért több üzemben napok óta áll a termelés. Tucatnyi cég levélben kérte dr. Kriza Ákos polgármester segítségét, hangsúlyozva, a mostani helyzet ellehetetleníti cégük működését, veszélyezteti közel 400 ember munkahelyét.

A városvezetés háttértárgyalásokat folytat az ügyben. Koczák Szilvia.

Rövid és hosszú táv

A levelet aláíró cégek vezetői rövid távú megoldásként az elektromos energia azonnali visszakapcsolását kérik, mindezt az ÉMÁSZ és az ipari parkon belüli szolgáltató szerződéses jogviszonyának rögzítésével. Hosszú távú megoldásként pedig a megbízható, kiszámítható szolgáltatás kialakítását. „…az ÉMÁSZ mutasson hajlandóságot arra, hogy a DIP területén belül telepítsen le transzformátorállomásokat és a vállalkozások közvetlen módon tudjanak szerződést kötni és vételezni.” – fogalmazták meg. Kéréseik közt szerepel az is, hogy az osztatlan, közös tulajdonlással járó, évek óta tartó huzavona megszűnjön, azaz engedélyt kapjanak az ipari park területének földhivatali megosztására.

Pénteken tárgyalnak

Az Észak-Magyarország az önkormányzatot is megkereste, érdeklődtünk, mit tudnak tenni és mit tesznek a DIP ügyében. „A városvezetés már korábban is és most is folytat háttértárgyalásokat annak érdekében, hogy a kialakult helyzet minden fél számára kedvezően oldódjon meg” – kaptuk a választ Koczák Szilvia városházi szóvivőtől. Mint mondta: levélben válaszoltak a polgármester segítségét kérő vállalkozásoknak, és megoldási javaslatot tettek a probléma lehetséges kezelésére. „Ennek elfogadása a cégek felelőssége. A város elhatározta azt is, hogy ismét megpróbálja egy asztalhoz ültetni a feleket, ezért pénteken 10 órától a Városháza közgyűlési termébe hívjuk a DIP területén lévő cégeket, meghívtuk az ÉMÁSZ képviselőit is” – jelentette ki.

Szerződéskötés

„Az ÉMÁSZ kénytelen volt lekapcsolni az áramot, mert a DIP nem rendelkezik kereskedelmi szerződéssel, nem fizette a számláit, ennek köszönhetően több tízmillió forintos tartozása van, ilyen esetekben a törvények és jogszabályok egyértelműen kötelezik a hálózati engedélyest a kikapcsolásra” – ezt a tájékoztatást már Béres Józseftől, az ÉMÁSZ hálózati igazgatójától kaptuk. Azt is elmondta, a visszakapcsolás egyértelmű előfeltétel a kereskedelmi szerződés megkötése bármely kereskedővel – több 10 van az országban – és a tartozások rendezése.


A legfőbb akadály, hogy magánterület

A vállalkozások kezdeményeztek tárgyalást az ÉMÁSZ-szal, hogy újra legyen áram a területen? – kérdeztük.

„Az ÉMÁSZ az elmúlt években nagyon sok alkalommal tárgyalt a DIGÉP ipari parkkal – velük van szerződésünk – és a DIP belső hálózatáról vételező cégek képviselőivel is. Sajnos egyértelmű, hogy a fő probléma a belső megosztottság, belső viták, amelyekbe az ÉMÁSZ nem tud beavatkozni. Természetesen az ÉMÁSZ nem hatóság, jogalkalmazóként követi az érvényes jogszabályi előírásokat” – válaszolta Béres József. Hozzátette: „Az ÉMÁSZ mindent megtett, hogy tudatosítsa a DIP képviselőiben, hogy kereskedelmi szerződést kell kötniük, annak hiányában az ÉMÁSZ nem mérlegelhet, ki kell kapcsolni. Sajnos nem történt előrelépés, a belső viták, a fizetési nehézségek miatt máig nincs kereskedelmi szerződésük.

A belső vételező cégeket az ÉMÁSZ többször megvizsgálta, hogyan tudná ellátni, erről tájékoztattuk a cégek képviselőit. A legfőbb akadály, hogy magánterületről van szó, amely osztatlan, közös tulajdonban van. Amíg a tulajdonosok nem egyeznek meg, nem hatalmazzák fel az ÉMÁSZ-t hálózatépítésre, nem nyitják meg a belső utakat a közforgalom számára (így tudná felelősen üzemeltetni az ÉMÁSZ az új hálózatot), addig társaságunknak nincs joga és lehetősége hálózatot építeni. Jó példa volt a DAM iparterület, ahol a terület tulajdonosai és a vételezők megállapodtak, és az ÉMÁSZ kiépítette a közvetlen hozzáféréseket a közcélú hálózathoz.

A megoldás érdekében a város vezetőivel közösen újra meghívjuk a DIP képviselőit, a terület tulajdonosait a megoldás egyeztetése érdekében.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában