Helyi közélet

2016.04.11. 08:33

A béke szigetein jó lakni!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mi kell a biztonsághoz? Zsákfalu, kevés lakó és egymásra figyelés.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mi kell a biztonsághoz? Zsákfalu, kevés lakó és egymásra figyelés.Arról lett híres egy pár éve néhány megyénkbeli település, hogy ott egyáltalán nem volt bűnözés. Kiderült, a helyzet nem változott, a három falu még mindig elmondhatja magáról, hogy a béke szigete. Az egyik szerencsés település az Encsi járásban található Kány, ahol Vaszily Szilárd polgármestertől kérdeztük, miként tudják elérni, hogy se betörés, se lopás, se egyéb súlyos bűncselekmény ne zavarja meg az itt élők életét.

A közmunkások feljegyzik az idegen autó rendszámát. Vaszily Szilárd.

Szemmel tartják

– Az az igazság, hogy zsáktelepülés vagyunk, így a faluba érkező idegeneket szemmel tudjuk tartani. Idegenek pedig jönnek, főleg turisták, mert gyönyörű görög katolikus templomunk van, aminek ikonosztázára sokan kíváncsiak. De a falu határában halad el az Országos Kéktúra útvonal is, úgyhogy a túrázókkal is gyakran találkozunk. A település megüresedett házait pedig szlovákiai emberek vagy vadászok vásárolták meg, akik az ingatlanokat rendbe tették. Kány tehát békés hely, aminek az is bizonyítéka, hogy az utóbbi 10 évben 20-szorosára emelkedtek a házárak – sorolja a polgármester. Hangsúlyozza: a településen élő 55 ember mindegyike közeli vagy távoli rokonságban van egymással, így családias a hangulat, és a kányiak odafigyelnek egymásra.

– A közmunkásoknak az is a feladatuk, hogy ha idegen autó áll meg a faluban, jegyezzék fel a rendszámát. De kamerarendszert is felszereltünk, ez főleg az erdei lopások megakadályozása miatt vált szükségessé. Kány mellett ugyanis több száz hektár akácos terül el, ami a méhészek paradicsoma – mondja a polgármester. Megtudjuk: 8–10 éve történt, hogy a Kányhoz vezető bekötőúton levágták és ellopták a távközlési vezetéket.

Nincsenek értékek

Szintén az Encsi járásban található Gagyapáti. Az itt élőknek sem kell bűnözőktől tartaniuk.

– Szerencsére még mindig elmondhatjuk, hogy nálunk nincs bűnözés. Ennek egyik oka, hogy zsáktelepülés vagyunk, a bekötőúton kívül csak földutak vannak, de azok mára elgazosodtak. Így, ha idegenek érkeznek hozzánk, azokat szemmel tudjuk tartani. Papíron 24 fő a gagyapátiak száma, de életvitelszerűen csak 7–9 ember lakik itt. Ők biztonságban érzik magukat, a bűnözők pedig valószínűleg azért nem „látogatják” a falut, mert itt nincsenek nagy értékek, amit el tudnának vinni – magyarázza Bogoly János polgármester. Hozzáteszi: épp ezért szeretné, ha település úgynevezett üdülőfaluvá válhatna.

A harmadik bűnmentes, megyénkbeli falu Tornakápolna. Doszpoly Lóránd polgármester szerint ez az itt élő emberek összetételének köszönhető. Főleg idősek lakják a falut, a középkorúak közül pedig mindenki dolgozik. Egyetlen közmunkásuk van, aki falukarbantartással foglalkozik. A többiek az Agg­teleki Nemzeti Parknál vagy vállalkozónál kaptak munkát. A polgármester megjegyzi: is zsáktelepülés, ami bizonyos védelmet jelent a máshonnan érkező bűnözőktől.


Magyarország „legbűnösebb” városai a 2014-es adatok szerint

Város, ezer főre eső bűnesetek száma

  • Siófok 47,26
  • Miskolc 30,79
  • Szekszárd 29,66
  • Budaörs 27,77
  • Salgótarján 27,42
  • Eger 27,37
  • Szolnok 27,17

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában