Helyi közélet

2016.03.28. 12:40

Várkapitányok a Diósgyőri várban

Miskolc - Tucatnyi várkapitány tanácskozott kedden a Diósgyőri várban. Az együttműködés is szóba került.

Miskolc - Tucatnyi várkapitány tanácskozott kedden a Diósgyőri várban. Az együttműködés is szóba került.

A tavaly Kassán megrendezett Rákóczi-hét kapcsán jött az ötlet, hogy hazánk és a környező országok várait összefogva nemzetközi vártalálkozót rendezzenek. Az első rendezvényen még 10 várkapitány vett részt, a másodikon – amit kedden rendeztek meg a Diósgyőri várban – már tucatnyian csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Céljaik: a látogatószám növelése, illetve plusz érdekességek, turistavonzó programok szervezése. „Akár közös túraútvonal megtervezése, közös kiadványok és filmek készítése is szerepel az együttműködési javaslataink közt” – árulta el Szabóné Kémeri Klára, az Abaúj-Abaújban EGTC menedzser igazgatója.

A filmek kapcsán az is felmerült, hogy ezeket iskolákban, óvodákban is lehetne népszerűsíteni, hiszen ezek a várak kiváló úti céljaik lehetnek az osztálykirándulásoknak is.

Közös túraútvonal is szerepel a javaslataink közt.

Szabóné Kémeri Klára

Az igazgatót a várlátogatások népszerűségéről is kérdeztük, ennek kapcsán említette Boldogkő várát, amit tavaly 70 ezren látogattak. „Csak viszonyításképpen, a kőszegi várban az elmúlt évben 40 ezren voltak” – mondta Szabóné Kémeri Klára.

Felújítás

Egy vár népszerűségén persze sokat dob a felújítás, de nem szabad elfelejtkezni a programokról sem – vélekedett. A boldogkői vár esetében megtudtuk, hogy három éve lett felújítva, de sok rendezvény – lovagi torna, kulturális események, koncertek – vonzza oda a látogatókat. Szabóné Kémeri Klára szerint ez egyébként személyfüggő is, azaz, hogy a várkapitány vagy éppen a település polgármestere mennyire kreatív, milyen programokat kínál a vendégeknek.

A felújítás kapcsán említette meg a füzéri és a regéci várat is, ezeken a helyeken ugyanis hamarosan átadják a felújított várakat a látogatóknak.

Az igazgató a terveik közé sorolta, hogy a nemzetközi vártalálkozót minden, a programban részt vevő várban megszervezik majd. Azt szeretnék elérni, hogy a várkapitányok, önkormányzatok, szakemberek megismerjék egymás várait, programajánlatait.

Pályázatok

A keddi találkozón a Diósgyőri vár második ütemének terveit is megismerhették a résztvevők, illetve a jövőbeli pályázási lehetőségekről is szó esett. A találkozó pedig jelmezes tárlatvezetéssel zárult a Diósgyőri várban.

Regéc is megnyílik

Április elején átadhatják a felújított regéci várat, illetve az ehhez kapcsolódó látogatóközpontot – tudtuk meg Bakos Ferenctől, Regéc polgármesterétől. Hozzátette: a rekonstrukció során a csaknem 700 éves északi tornyot újjáépítették, négyszintes lett, és minden szinten installáció várja a látogatókat.

A tetején kilátó van, ahonnan ellátni a Magas-Tátráig, illetve a sátoraljaújhelyi hegyekig. A látogatóközpontban pedig Rákóczi-kiállítás, történelmi filmvetítés, foglalkozások, időszaki kiállítások várják az érdeklődőket.


Miskolc – A lovagoké és a férfias játékoké volt a főszerep a Diósgyőri várban szombaton a Legendás kardforgatók éjszakáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában