Helyi közélet

2016.03.03. 13:52

Van, amikor a képviselő-testület dönthet a polgármester tisztségéről

Miskolc - Szándékos bűncselekmény miatt kiszabott jogerős szabadság­vesztés lehet az ok.

Miskolc - Szándékos bűncselekmény miatt kiszabott jogerős szabadság­vesztés lehet az ok.

Azt az emberek nagy része nagyjából tudja, hogy a polgármesteri tisztség betöltése milyen feltételekhez kötött. Az érvényes törvények értelmében az az alapszabály, hogy a polgármesterség büntetlen előélethez kötött. Ez azt jelenti, hogy nem választható polgármesternek az a személy, akit jogerős ítélet alapján a közügyek gyakorlásától eltiltottak, illetve intézeti kényszergyógykezelését vagy szabadságvesztés büntetését tölti.

Az önkormányzati képviselő-­testület a jogosult. Csillám Katalin

Felvetődött a kérdés, mi a helyzet, ha polgármestersége idején ítéli el jogerősen a bíróság a polgármestert. A válaszért dr. Csillám Katalinhoz, a Miskolci Törvényszék elnökhelyetteséhez fordultunk.

Méltatlanság miatt…

„Más a jogi helyzet azonban a megválasztását követően – magyarázta a bíróság alelnökasszonya. – Amennyiben ugyanis a már megválasztott polgármestert bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélik, tisztségének további betöltése attól függ, hogy vele szemben milyen büntetést szabott ki a bíróság. Ha szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen – akár végrehajtandó, akár felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélik, méltatlanság miatt az önkormányzati képviselő-testület jogosult dönteni a polgármester tisztségének megszüntetéséről. Ha pénzbüntetést alkalmazott vele szemben a bíróság, akkor a képviselő-testület méltatlansági eljárás lefolytatására sem köteles.”

Dr. Csillám Katalintól azt is megtudtuk, hogy amennyiben a képviselő-testület nem dönt a méltatlanság kérdésében, vagy döntése jogszabálysértő, a területileg illetékes megyei kormányhivatal jut szerephez: a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordulhat a méltatlanság megállapítása érdekében.

Köteles tájékoztatni

„Hangsúlyozandó, hogy egyébként egy polgármester bármikor, indoklás nélkül lemondhat tisztségéről, ennek kötelező eseteit azonban az önkormányzati törvény nem sorolja fel – magyarázta a szakember. – Mindez azt jelenti, hogy a polgármester még jogerős elítélése esetén sem köteles lemondani tisztségéről. A törvény mindösszesen annyit ír elő, hogy a polgármester a jogerős ítélet kézhezvételétől számított 3 napon belül köteles tájékoztatni a képviselő-testületet és a kormányhivatalt az elítéléséről.”

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában